Een nieuwe jobstijding bij Imtech. Het technisch installatiebedrijf kampt met oplopende schulden en nieuwe projectverliezen. Topman Gerard van de Aast slikt zijn eerdere winstprognose weer in en moet in gesprek met zijn huisbanken.
Zo voorzichtig optimistisch als Van de Aast halverwege mei was bij de kwartaalcijfers, zo moedeloos moet hij zich nu voelen.
Twee maanden geleden waagde hij zich nog aan de prognose dat Imtech het jaar 2015 zou eindigen met een positief operationeel resultaat. Maar dat lijkt nu plots weer een vergezicht.
‘Het halen van een positief operationeel jaarresultaat zal zeer uitdagend worden’, schrijft de Imtech-topman in een tussentijds handelsbericht. Voornaamste boosdoener zijn plotselinge projectverliezen in kernlanden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bericht van Imtech
In Nederland kampt Imtech bovendien met lagere winsten op lopende projecten, terwijl in het Verenigd Koninkrijk nieuwe projecten pas later opgestart kunnen worden.
Onderhandelingstafel
Van de Aast heeft door de tegenvallers opnieuw zijn plek aan de onderhandelingstafel bij zijn huisbanken kunnen innemen.
Met ABN Amro, Rabobank, ING en Commerzbank onderhandelt hij momenteel over ‘het aanpassen van de kredietvoorwaarden en het vergroten van de liquiditeit’, zo meldt Imtech.
Sinds de laatste aandelenemissie hebben diezelfde vier huisbanken overigens ook bijna de helft van alle aandelen (48 procent) in handen.
Met hun financiers zijn ze in ‘een constructieve dialoog over alle mogelijke structurele lange termijn oplossingen’, aldus het persbericht.
Dat betekent dat Imtech opnieuw in een krap jasje zit en nieuw geld nodig lijkt te hebben.
Hogere schuld
Op dit moment heeft Imtech een nettoschuld van 545 miljoen euro, flink hoger dan de vorige kwartaalcijfers. Toen was die schuldpositie nog 416 miljoen euro.
De oorzaak is een oplopend werkkapitaal. Die ligt met 0,5 procent van de omzet - 1,8 miljard in de eerste zes maanden van 2015 - hoger dan Imtech zichzelf als doel heeft gesteld. Van de Aast verwacht in de eerste jaarhelft een operationeel verlies (ebitda) van 45 tot 50 miljoen euro.
Beleggers reageerden geschokt op het winstalarm. Op de beurs noteerde Imtech al snel 12 procent lager op 3,48 euro. De beurswaarde bedraagt na die koersdreun nog 421 miljoen euro. Op de beurs betalen beleggers voor het bedrijf bij die beurskoers nog 0,14 keer de omzet in 2014.
Stutten
De afgelopen twee jaar was het bestuursduo permanent in touw om de balans te stutten. Imtech moest binnen 15 maanden tweemaal via een claimemissie om geld vragen bij beleggers, een in Nederland nog niet eerder vertoonde reddingsoperatie.
In twee etappes wist de technische dienstverlener daarmee 1,1 miljard euro nieuw eigen vermogen op te halen.
In oktober vorig jaar verkocht Imtech bovendien haar ict-divisie. Dat leverde zo’n 190 miljoen euro op aan directe cashinkomsten die dienden om de schuld draaglijker te maken.
Die noodverbanden waren nodig om Imtech draaiende te kunnen houden. Voor de levensvatbaarheid van het concern op langere termijn was het verbeteren van de projectuitvoering cruciaal.
Probleem
Die projectuitvoering bepaalt uiteindelijk de gezondheid van de onderneming. Imtech moet weer geld gaan verdienen met technische diensten bij de bouw van kantoren, fabrieken, tunnels of boten. Het installatiebedrijf had in dit opzicht ‘een fundamenteel probleem’, zo zei Van de Aast al eind vorig jaar.
Nog altijd is het projectmanagement niet op peil. Dat geldt niet alleen voor de moeizame Duitse activiteiten, maar ook voor enkele Nederlandse werken in uitvoering.
Van de Aast zei in een telefonische toelichting op de onheilstijding dat Imtech ‘in het eerste kwartaal nog goed op koers lag, maar aan het eind van het tweede kwartaal geconfronteerd is met een aantal tegenvallers’.
‘Daardoor zal het zeer lastig zijn om het jaar met een positief operationeel resultaat (ebitda) af te sluiten’, zei Van de Aast op een haast berustende toon. ‘We zijn een bedrijf in herstel en tegenvallers zoals deze kunnen gebeuren’, aldus Van de Aast.
De marsroute naar herstel die Van de Aast enige tijd terug heeft uitgestippeld voor het door fraude getroffen bedrijf loopt tot en met 2016. Maar deze tegenvallers illustreren dat het in stabieler vaarwater brengen van Imtech stroever gaat dan gehoopt.
Vertrek
Van de Aast gaat de door hemzelf gestelde deadline niet meemaken. Hij vertrekt per 1 januari en schuift dan door naar de raad van commissarissen. Dat maakte Imtech medio mei bekend.
In zijn kielzog vertrekt financieel directeur Turkesteen drie maanden later om ‘nieuwe uitdagingen’ aan te gaan. Beide bestuurders zijn dan minder dan drie jaar in functie geweest.
Volgens Imtech komt hun afscheid ‘op een natuurlijk moment’, zo zei toenmalig president-commissaris Kees van Lede nog tijdens de recente aandeelhoudersvergadering.
De fraude in Duitsland en Polen was volgens hem uitgeroeid en de financiële huishouding verbeterd. ‘We gaan nu een fase van operationeel herstel in. Daar horen ook nieuwe leiders bij.’
Bedrijvendokter
De opvolging van Van de Aast was al geregeld, maar dat Imtech bovendien een interim-manager laat invliegen komt als een verrassing.
Vanaf augustus zal Stefaan Vansteenkiste de nieuwe topman Paul van Gelder assisteren. Hij krijgt de functie van ‘chief restructuring officer’, ook een noviteit in Nederland.
Vansteenkiste wordt door Imtech omschreven als een ‘ervaren turnaround manager’. Hij moet gaan toezien op de verbetertrajecten die lopen bij de technische dienstverlener. Eerder schoot hij vleesverwerker Vion te hulp en recreatiepark Six Flags, bekend van de Walibi pretparken.
De rampspoed bij Imtech begon in februari 2013 nadat een grote zwendel bij een Pools pretpark aan het licht kwam waar het concern als hoofdaannemer voor aan de slag was gegaan.