De beurzen zijn afgelopen half jaar flink gestegen, maar van bezorgdheid onder particuliere beleggers voor een mogelijke correctie is nauwelijks sprake. Toch is van euforie geen sprake.
Dat blijkt uit recente resultaten van het halfjaarlijks onderzoek onder ruim 6000 particuliere beleggers dat de VEB samen met online beleggersblad Beurswijze.com organiseert.
1. Optimisme viert hoogtij
Op de vraag of men tevreden was over het rendement van het afgelopen jaar, antwoordde een overgrote meerderheid, 77%, positief. Tegelijkertijd denkt ruim de helft van de ondervraagde beleggers dat de beurs komende maanden zal stijgen tegen slechts negen procent die een daling verwacht.
2. Rente omhoog
Tegelijkertijd verwacht bijna de helft van de beleggers dat de rente spoedig zal stijgen, wat doorgaans een drukkend effect heeft op de aandelenkoersen. In november, bij de vorige editie van ‘Hoe belegt Nederland’ dacht slechts 18 procent dat de rente spoedig zou gaan stijgen.
Destijds waren belegger nog in de ban van de langverwachte opkoopacties van de ECB, waarmee de rente verder onder druk zou komen te staan. De felle rentestijging begin mei, toen de yields (rendementen) van vooral de AAA-landen hard opliepen, heeft veel beleggers doen beseffen dat de rente de komende tijd weleens de andere kant op kan gaan.
Klik hier voor de belangrijkste conclusies van dit beleggersonderzoek
3. Europa favoriet
Opvallend is de gewijzigde voorkeur van beleggers voor een specifieke regio. In november was de VS nog de meest genoemde, favoriete regio, inmiddels is de voorkeur gedraaid naar Europa.
Beleggers beseffen dat de zwakke euro een steun in de rug is voor het Europese bedrijfsleven. De waarderingen van de Europese multinationals kruipen langzaam richting de altijd al hoger gewaardeerde Amerikaanse tegenhangers.
4. Meer beweging
ECB-president Draghi waarschuwde begin juni voor meer beweeglijkheid op de beurzen. Particuliere beleggers hadden een paar dagen eerder –de enquête werd eind mei gehouden- al dezelfde conclusie getrokken. Ruim 40 procent van de beleggers ziet de volatiliteit, oftewel de beweeglijkheid van de beurs, toenemen.
Die verwachting heeft niet alleen te maken met de agressieve geldpolitiek van centrale banken maar ook met na-ijlende onrust over de financiële crisis. Slechts 28 procent van de ondervraagden denkt dat de ‘financiële crisis’ voorbij. Beleggers zijn optimistisch, maar ook nog steeds waakzaam zijn. Totale euforie is niet te bespeuren, ondanks het mooie rendement van de afgelopen jaren.