Amerikaanse aandelen zijn duur op het moment. Maar van deze zes aandelen verwachten analisten komende maanden vuurwerk.
Door de opgelopen beurskoersen komen veel aandelen steeds dichter bij hun koersdoel. Dat geldt ook voor aandelen in de Verenigde Staten, waar de gemiddelde koerswinstverhouding van de brede S&P 500 index is opgelopen naar ruim 17 keer.
Bovendien is het opwaarts potentieel, dat resteert voor de komende twaalf maanden, gemiddeld nog maar 11 procent volgens de verwachtingen van analisten. De afgegeven koersdoelen reflecteren wat analisten denken dat de aandelen waard zijn over pakweg twaalf maanden.
Ondanks de hoge waarderingen zijn er binnen de breed gespreide S&P 500-index van grote, beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven zes aandelen te vinden waarvan analisten komende tijd koersstijgingen van meer dan 40 procent voor mogelijk houden.
Het zijn allemaal bedrijven met een eigen verhaal , dat soms al snel duidelijk maakt waarom de aandelen nu zo goedkoop zijn. Een overzicht.
Micron Technology
Gemiddeld koersdoel: +53%
Niet alle analisten zijn positief over het Amerikaanse Micron. Het bedrijf produceert geheugenchips voor pc’s, smartphones, tablets en digitale camera’s.
Vooral de prijsdruk van chips voor pc’s baart een deel van de beleggers zorgen. Het merendeel van de professionele volgers ziet het echter zonniger in (25 koop- tegen 3 verkoopadviezen). Zij verwachten extra vraag naar computerchips bijvoorbeeld door de komst van Windows 10 van Microsoft. Ook hebben computerfabrikanten afgelopen tijd ingeteerd op de voorraad van dergelijke halfgeleiders. De laatste kwartaalcijfers waren in ieder geval boven verwachting goed.
Analisten rekenen voor Micron op een verwachte winst van ruim 3 dollar per aandeel noteert het bedrijf op 8 keer de winst voor 2015. Met 25 koopadviezen en slechts 3 verkoopadviezen zijn analisten overwegend positief gestemd. Het gemiddelde koersdoel ligt daarbij ruim 50% hoger dan de koers op het moment van schrijven.
Southwest Airlines
American Airlines
Delta Airlines
Gemiddeld koersdoel: +45%
In tijden is het sentiment rondom luchtvaartaandelen niet zo slecht geweest. Beleggers zijn de laatste tijd bang voor toegenomen capaciteit bij de luchtvaartmaatschappijen en de druk op de prijzen die daar het gevolg van zou kunnen zijn. Groeien is het devies bij veel luchtvaartmaatschappijen, waarde creëren voor aandeelhouders zou op het tweede plan komen.
Toch is die angst volgens bijvoorbeeld zakenbank J.P. Morgan niet terecht. De capaciteit is weliswaar iets toegenomen, maar niet overdreven veel, terwijl de marges gewoon zijn gestegen. Daarnaast betwist de zakenbank dat capaciteit ten koste zal gaan van omzet; in het verleden is dat zelden het geval geweest.
De opbrengsten per beschikbare vliegtuigstoel en per gevlogen kilometer zijn naar verwachting weliswaar dit jaar lager, toch komt het zelden voor dat dit twee jaar op rij gebeurt. De opbrengsten per beschikbare vliegtuigstoel en per gevolgen kilometer kunnen zeker in 2016 nog lager uitvallen, maar dat lukraak veronderstellen houdt historisch geen stand.
Kostenreductie, ontbundeling (bagage, stoelkeuze, maaltijden), consolidatie onder bestaande spelers, weinig nieuwe toetreders en een management teams met meer focus op aandeelhouderswaarde maken luchtvaartaandelen voor veel analisten nu lucratief. Duur zijn de aandelen niet.
Zo betalen beleggers voor Southwest, American en Delta Airlines respectievelijk 10, 4 en 9 keer de winst. Voor alle drie de luchtvaartaandelen is opvallend genoeg het opwaarts potentieel volgens de analisten consensus op dit moment ongeveer 45 procent.
CONSOL Energy
Gemiddeld koersdoel: +45%
De Amerikaanse kolen- en gasproducent CONSOL Energy rapporteerde een boven verwachting goed eerste kwartaal en houdt vast aan de belangrijkste operationele doelstellingen voor 2015 en 2016. Analisten zijn tevreden over het feit dat het management de kosten goed onder controle weet te houden, wat aantoont dat het management stuurt op een slank en efficiënt bedrijf gericht op de creatie van aandeelhouderswaarde. Het bedrijf voorziet een bovengemiddelde productiegroei dit jaar van maar liefst 30 procent en nog eens 20 procent in 2016.
Een aantal kolengerelateerde activiteiten krijgen later dit jaar bovendien een aparte beursnotering. Daardoor meent het bedrijf zich beter te kunnen richten op de overige, volgens het bedrijf, ‘’interessantere’’ kolenactiviteiten en de steeds belangrijker wordende gasactiviteiten.
Het huidige toegekende budget voor kapitaaluitgaven van 1 miljard dollar zal volledig toegewend worden voor de exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten in de gas. Het bedrijf richt zich op het opboren van gas in het Appalachian basin – de Marcellus en Utica velden, waar het bedrijf veel potentieel in ziet. Uitdagingen zijn er ook, zo daalde recent zowel de kolen als aardgas prijzen, het bedrijf is uiteraard sterk afhankelijk van grondstofprijzen. Zowel positief als negatief.
Consol Energy weet zich gesteund door een illustere aandeelhouder. Ster-hedgefondsmanager David Einhorn heeft een belang van negen procent in het bedrijf. Dat is opvallend aangezien Einhorn in het verleden veel kritiek heeft gehad op energiebedrijven.
Tegen een verwachte winst van 0,70 dollar per aandeel noteert het aandeel nu nog 36 keer de winst, de winst loopt echter naar verwachting de komende jaren fors op. Daarmee komt in 2017 naar verwachting bijvoorbeeld de winst op een schappelijkere 1,72 dollar per aandeel. Daarmee noteert het aandeel tegen die tijd op 14 keer de winst. Het aandeel heeft 11 koopadviezen en 2 verkoopadviezen. Het opwaarts potentieel bedraagt gemiddeld 45 procent.
Alcoa
Gemiddeld koersdoel: +44%
Alcoa is vooral bekend als producent van aluminium, maar als het aan het bedrijf zelf ligt is dat een aflopende kwestie. Alcoa is hard bezig om minder afhankelijk te worden van de grondstofhandel en richt zich meer op product toepassingen.
De verkoop van enkele aluminiumsmelterijen past binnen die strategie, waarbij downstreamactiviteiten (eindproducten) belangrijker worden en voor upstream-activiteiten kostenbesparende stappen worden genomen.
Door recente overnames richt het bedrijf zich bijvoorbeeld meer op de groeiende luchtvaartsector, waar vliegtuigen steeds lichter worden. De toenemende vraag naar auto’s vanuit China is daarnaast ook goed nieuws voor de aluminiumgigant. Veel verwacht Alcoa van zijn Micromill- die aluminium 40 procent vormbaarder en 30 procent sterker maakt dan voorheen. Met dergelijke verbeteringen weet het bedrijf zich nadrukkelijk in de kijker te spelen van de auto-industrie.
Hoewel de kortetermijn vooruitzichten uitdagend zijn, kunnen beleggers volgens optimistische beleggers het aandeel gerust kopen nu het bedrijf zich meer en meer op ‘downstream’- activiteiten richt met een hogere marge.
Volgens de huidige consensus verdient Alcoa over boekjaar 2015 1 dollar per aandeel. Bij de huidige koers geeft dat een koerswinstverhouding van 12. Met 12 koopadviezen en slechts 1 verkoopadvies zijn analisten ook hier positief. Het gemiddelde koersdoel ligt op dit moment bijna 44 procent hoger dan de koers.