VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

LinkedIn, een van de kampioenen van de huidige Nasdaq, doet zijn grootste overname ooit. Tegelijkertijd klinkt met de overname van AOL door Vodafone een echo uit het verleden. Beleggers zijn gewaarschuwd.

Sociale netwerkbedrijf LinkedIn kondigde onlangs aan voor 1,5 miljard dollar online lerensite Lynda.com te kopen. Temidden van het geweld van Facebook en Google lijkt dit klein bier, maar deze overname past in het bekende techplaatje: veel betalen voor weinig omzet.

Lynda boekte in 2012, het laatste jaar waarover cijfers zijn, circa 100 miljoen dollar omzet. Aangenomen dat dit drie jaar later het dubbele is, betaalt LinkedIn acht keer de omzet.

Lynda bestaat al twintig jaar en mag dus met recht een overlever worden genoemd. Maar dat geeft ook meteen een idee van de groeikansen. Het is namelijk de vraag hoe snel een bedrijf dat er zeventien jaar over deed om van 0 naar 100 miljoen dollar omzet te gaan, de sprong naar 1 miljard dollar omzet gaat maken.

Ondertussen werd vorige week bekend dat telecombedrijf Verizon internetbedrijf AOL overneemt. AOL zal bij veel beleggers een belletje doen rinkelen. In de VS markeerde de overname van mediaconcern Time Warner door AOL namelijk het hoogtepunt van de internetzeepbel.

Maatje kleiner
AOL was op dat hoogtepunt 222 miljard dollar waard. Het bedrijf is een aantal jaar geleden weer losgemaakt van Time Warner en gaat nu waarschijnlijk voor 4,4 miljard dollar van de beurs.

LinkedIn is met een beurswaarde van bijna 25 miljard dollar een maatje kleiner dan AOL ooit was. Tegelijkertijd staat het sociale netwerk voor zakelijke contacten, wel op 100 keer de verwachte winst over dit jaar. Dat is dan aangenomen dat analisten gelijk hebben en dit jaar in tegenstelling tot in 2014 inderdaad winst wordt gemaakt.

Wat de overname van Time Warner door AOL, naast de prijs, zo markant maakte, was dat het hier ging om een bedrijf uit de ‘nieuwe economie’ dat een bedrijf uit de ‘oude economie’ kocht.

De miljarden die internetbedrijven nu neertellen blijven vooralsnog in de eigen sector. Zo ver als AOL in 2000 ging, zijn de huidige internetbedrijven dus nog niet.

Nu de waarderingen van technologiebedrijven echter weer torenhoog zijn opgelopen en de miljardenovernames aan de orde van de dag zijn, lijken de lessen van het klappen van de internetzeepbel vijftien jaar geleden te zijn vergeten. Het lot van AOL is een krachtige herinnering aan die lessen.