VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse beurzen staan nog steeds op recordhoogtes, de Europese beurzen zijn al hard gestegen. Waar is het nog goed koopjes jagen voor de belegger die bereid is risico te nemen?

Koopjesjagers zijn altijd op zoek naar beleggingen die flink zijn gedaald maar potentieel hebben om te herstellen.

Vier recente ontwikkelingen op een rij die beleggers kansen bieden.

1. Brazilië
De kwakkelende economie kreeg het afgelopen jaar een extra dreun van de stijging van de dollar, politieke onrust en het omkoopschandaal bij Petrobras. 

Maar er lijkt licht aan het eind van de tunnel. Het IMF verhoogde vorige week zijn verwachtingen voor de economie en voorspelt voor 2016 weer groei. De Braziliaanse beurs is dit jaar alweer 10 procent gestegen.

Met een flinke daling van de real achter de rug en een beurs die 30 procent onder zijn record van voor de financiële crisis staat, lijkt de grootste economie van Zuid-Amerika goede kansen te bieden. 

Lewis Kaufman, een Amerikaanse investeerder gespecialiseerd in opkomende markten, denkt dat Brazilië de komende tijd voor een positieve verrassing kan zorgen.

Hij richt zich vooral op bedrijven in markten die relatief ongevoelig zijn voor economische schokken, zoals Qualicorp dat zorgverzekeringen verkoopt en onderwijsbedrijf Kroton.

2. Olie
De daling van de olieprijs heeft investeerders naar de sector getrokken die op zoek zijn naar koopjes.

Aandelenemissies van Amerikaanse schalieproducenten zijn de laatste tijd verrassend succesvol verlopen en durfinvesteerders hebben grote bedragen gereserveerd om in oliebeleggingen te steken.

De grote vraag is of het herstel van de olieprijs van de afgelopen weken het begin van herstel is of een opmaat naar een verdere daling. Lees hier vier manieren om in te spelen op de olieprijsdaling.

3. Britse supermarkten
Een fraudeschandaal bij Tesco was de druppel die de emmer vorig jaar deed overlopen, maar net als Albert Heijn in Nederland worstelt de Britse marktleider al langere met opkomende concurrentie. 

Aan de onderkant van de markt komen de prijsvechters Lidl en Aldi op, aan de bovenkant is er druk van ketens die zich richten op de vermogende consument die vers en gezond wil.

Hetzelfde verhaal gaat op voor de andere Britse beursgenoteerde supermarktconcerns Morrisons en Sainsbury's. Alle drie de concerns hebben nieuw management gekregen en zitten midden in de uitvoering van herstelplannen. 

Britse investeerders geloven in het herstel. De koersen van de bedrijven hebben rond de jaarwisseling een bodem bereikt, maar zijn tegelijkertijd nog lang niet terug op het niveau waar ze anderhalf jaar geleden stonden.

4. Zuid-Europa
De aandelenmarkten in de zwakkere eurolanden zijn net als die in Noord-Europa dit jaar flink opgelopen. Maar in tegenstelling tot in Noord-Europa lijkt er in Zuid-Europa nog veel meer ruimte voor verdere stijgingen. 

De Portugese PSI 20 staat bijvoorbeeld nog steeds 50 procent onder het niveau voor de financiële crisis, terwijl de AEX daar nog circa 10 procent vanaf zit.

De Griekse beurs staat uiteraard op een fractie van het niveau van voor de crisis. Hier lijkt de bodem ook te zijn bereikt met als kanttekening dat er nog wel meer dalingen in het vat zitten als Griekenland uit de euro zou stappen. Besmettingsgevaar speelt natuurlijk ook op de andere Zuid-Europese beurzen.