Gehackt door veiligheidsdiensten en belaagd door shortsellers. Het is in ieder geval nooit saai bij het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto. Toch is het optimisme van het AEX-fonds ongebroken. Dat zal ook wel moeten om de stevige waardering van het aandeel te rechtvaardigen.
Veel technologie-bedrijfjes dromen ervan om overgenomen te worden door mastodonten als Google of Apple.
Zo niet Gemalto-topman Olivier Piou.
Bij de presentatie van de jaarcijfers donderdag (5 procent meer omzet; 15 procent hogere operationele winst) zegt hij hardop een dergelijk scenario als een "risico" te zien. Bijna twee jaar geleden was het risico nog groter toen het digitale beveiligingsbedrijf tegen een veel lagere dan de huidige koers naar de beurs kwam.
De uitspraken Piou zijn nauwelijks verrassend. Het heeft de Franse topman nooit aan vertrouwen in eigen bedrijf ontbroken. En op dit moment is er genoeg aanleiding om dat optimisme nog maar eens uit te dragen.
Blamage
Het bedrijf kreeg onlangs te maken met zo ongeveer de pijnlijkst denkbare situatie voor bedrijf dat zich bezighoudt met het digitaal beveiligen van SIM-kaarten creditcards, betaalpassen en elektronische paspoorten.
Vorige maand melde het online magazine The Intercept dat Amerikaanse en Britse geheime diensten miljoenen Sim-kaarten had gehackt en zo ongestoord mobiele telefoons kon afluisteren.
Gemalto doet zijn best de reikwijdte van de affaire te bagatelliseren. Met de mogelijk buit gemaakte sim-kaart-codes zouden alleen 2G netwerken kunnen worden afgeluisterd. Daarmee konden de geheime diensten primair afluisteren in landen als Somalië, Tadzjikistan, Afghanistan en India waar 2G nu nog de norm is.
Bij de bekendmaking van de jaarcijfers liet topman Piou weten dat er geen klanten zijn afgehaakt door de affaire en dat deze ook geen impact heeft op de financiële situatie van het bedrijf. Analisten schatten dat eerder anders in. Zij verlaagden het advies voor het aandeel.
Relevantie
Ironisch genoeg zou de digitale inbraak Gemalto nog wel eens in de kaart kunnen spelen. Het beveiligingsbedrijf is bepaald niet de enige die getroffen is. Volgens Gemalto waren er in 2014 meer dan 1500 datalek-incidenten wereldwijd met blootstelling aan 1 miljard bestanden.
De Nederlandse chipmaker ASML is een van de prominente slachtoffers dit jaar. Het toont nog maar eens aan hoe belangrijk goede beveiliging is en Gemalto meent op dat gebied technologisch voorop te lopen.
Groei elders
Dat de diefstal van sim-kaartgegevens volgens Gemalto weinig financiële impact heeft gehad maakt meteen duidelijk dat in deze activiteiten weinig spectaculaire ontwikkelingen te verwachten zijn.
Gemalto is weliswaar de grootste speler (ruim 30%) op de markt voor sim-kaart beveiliging, maar het belang van deze divisie binnen de gehele onderneming neemt af. In 2007 bepaalde beveiliging van de chip in mobiele telefoons nog voor 54 procent de resultaten van Gemalto. Inmiddels is dat aandeel gezakt naar een kwart.
De groei zit op andere gebieden, zoals in beveiliging van betalings- en internetverkeer. Gemalto doet al de digitale beveiliging (encryptie) van 80 procent van de interbancaire overboekingen en biedt haar diensten aan bijvoorbeeld grootbanken als Bank of America, UBS, Well Fargo en de Bank of China. Groei is er volgens topman Piou nog te halen in de retailsector die nog achterloopt in beveiliging.
Een datalek vorig jaar bij de grote Amerikaanse retailer Target zorgde voor een run op Gemalto-producten en -diensten, nadat eerder al andere grote winkelketens last van hackers ondervonden. Gemalto zal in de wapenwedloop op het digitale pad vooral criminelen voor moeten blijven om hun bestaansrecht te waarborgen.
Toekomst
Gemalto rekent komend jaar op een ‘stabiele' toename van de winst. Vooral in de VS wordt fikse groei verwacht, komende kwartalen zelfs met dubbele cijfers.
Dat heeft te maken met de introductie van een nieuw type chip in Amerikaanse bankpassen later dit jaar, waarvoor Gemalto de beveiliging verzorgt. Dat zal ook voor extra omzet in China gaan zorgen zo schat het bedrijf in.
Gemalto heeft de winstgroei dit jaar hard nodig om de forse waardering waar te maken. Op dit moment betalen beleggers zeventien keer de winst per aandeel voor een belegging in Gemalto. Dat is aan de hoge kant en roept om inlossing van beloftes.
Dat is ook het beste antwoord op de shortsellers die het bedrijf prominent in het vizier hebben. Topman Piou pleit al een tijd voor een verbod van deze shortsellers die speculeren op een koersdaling. Deze zouden bedrijven onterecht om zeep helpen.
De aandacht van deze speculanten voor Gemalto is volgens Piou terug te voeren op een misverstand. Deze partijen zouden de activiteiten Gemalto onvoldoende begrijpen. Wellicht verandert dat als nieuwe groeiplannen de koers doen stijgen.