VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Halve AEX zou tegen ultralage rente kunnen lenen op de kapitaalmarkt

Door de acties van de ECB kan ieder kredietwaardig bedrijf voor een appel en een ei geld ophalen. Dat geldt ook voor bijna de helft van de AEX-bedrijven.

Het lijk een daad omgeven door symboliek.

Een paar weken voordat de iWatch van Apple in de winkels komt haalde het bedrijf geld op in Zwitserland, het land van de horlogemakers.

Maar met romantiek had deactie van Apple niets te maken. Het was de lage rente die de doorslag gaf.

Apple leende afgelopen dinsdag 875 miljoen dollar in Zwitserland tegen een rente van 0,28 procent voor tien jaar.

Ook Unilever wist onlangs tegen spottarieven te lenen. Eind januari haalde het concern 750 miljoen euro voor zeven jaar uit de markt tegen 0,5 procent rente per jaar.

Minder dan 1 procent
Apple en Unilever zitten in de top wat betreft kredietwaardigheid. Maar ook bedrijven met een iets lagere kredietwaardigheid betalen amper rente als ze de obligatiemarkt op gaan.

Volgens Societe Generale is het rendement op drie vijfde van al het in Europa uitstaande ‘investment grade' schuldpapier op dit moment namelijk minder dan 1 procent. Een jaar geleden was dit nog circa een tiende.

Kortlopend schuldpapier van de kredietwaardige partijen nadert inmiddels zelfs de 0 procent. Volgens is de rente op een obligatie van Shell die over een jaar wordt afgelost nog maar 0,04 procent.

Dit alles is het directe gevolg van de acties van de Europese Centrale Bank, met als voorlopig hoogtepunt de aankondiging van het opkoopprogramma vorige maand. In het kielzog van de rente op staatsobligaties is de rente op kredietwaardige bedrijfsobligaties verder gedaald.

Voor alle bedrijven die een dergelijke relatief hoge rating hebben, is dat in theorie goed nieuws. Als ze de kapitaalmarkt op gaan betalen ze amper rente. In de AEX staan twaalf bedrijven met een investment grade kredietwaardering. Dit zijn:

RATING VAN AEX-BEDRIJVEN
Bedrijf Moody's S&P
Ahold Baa3 BBB
AkzoNobel Baa1 BBB+
ASML Baa1 -
DSM A3 A
Heineken Baa1 BBB+
KPN Baa3 BBB-
Philips A3 A-
Reed Elsevier Baa1 BBB+
Shell Aa1 AA
TNT Express Baa2 BBB+
Unilever A1 A+
Wolters Kluwer Baa1 BBB+

Dat het echt de moeite kan lonen om gebruik te maken van de extreme marktomstandigheden is bijvoorbeeld te zien bij AkzoNobel. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar enkele obligaties met een relatief hoge rente afgelost.

De rente-uitgaven lagen vooral hierdoor vorig jaar 74 miljoen lager dan in 2013, een daling van bijna 40 procent. De rentebesparing was goed voor 13 procent van de nettowinst over heel 2014.

Aan de slag
De financiële topman en zijn mensen kunnen nu dus serieus geld verdienen voor de onderneming en uiteindelijk de aandeelhouders. Het is interessant te kijken wie de komende tijd aan de slag gaat met zijn schulden en wie niet.

Dat kan aardige inzichten opleveren over de kwaliteit van het financieel management bij het grote beursgenoteerde bedrijfsleven.