Nutreco en SHV hebben alles uit de kast gehaald om de overname te doen slagen. Als Cargill, of een andere partij nog wat wil, vindt het een leger aan adviseurs tegenover zich.
Nutreco publiceerde vrijdag het biedingsbericht voor het bod van 44,50 euro door het investeringsfonds. De biedingstermijn start woensdag en loopt tot 17 februari.
Uit de papierberg die vrijdag online werd gezet, blijkt dat een lange lijst grote namen is ingehuurd om het bod in goede banen te leiden.
ING, zakenbank Leonardo, BofA Merrill Lynch en advocatenkantoor De Brauw adviseren Nutreco.
SHV heeft Lazard, Allen & Overy en de strategieconsultants van Bain ingehuurd. Totale kosten van het adviseurscircus: 25 miljoen euro.
De adviseurs moeten allereerst zorgen dat de onderhandelingen tussen Nutreco en SHV goed verlopen. In de praktijk lijkt het er echter op dat de adviseurs ook moeten helpen om andere gegadigden buiten te houden.
Zo hebben ING en Leonardo schriftelijke verklaringen gegeven dat het bod van SHV eerlijk is voor de aandeelhouders. Daarnaast moeten de adviseurs, volgens het overnamecontract, intensief betrokken worden als zich een derde partij meldt voor Nutreco.
Eerdere interesse
Dit is wat er gebeurde begin november toen Cargill zich meldde met een alternatief voorstel. Nutreco besloot ‘samen met zijn adviseurs' dat dit alternatief niet concreet genoeg was om in gesprek te gaan of de boeken te openen.
De argumenten daarvoor hebben een tamelijk gezocht karakter. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat er te weinig schot zat in het voorstel van Cargill.
Ook het feit dat Cargill Nutreco in eerste instantie alleen benaderde en daarna samen met investeringsfonds Permira is een argument om het voorstel terzijde te schuiven.
Deze gang van zaken overziend, lijkt het uitgesloten dat Nutreco in een later stadium alsnog in gesprek zou willen met Cargill. De enige optie die dan resteert is een vijandig bod.
Bestuurdersbeloningen
Het biedingsbericht geeft ook nog iets meer inzicht in wat Nutreco-bestuurders Knut Nesse en Gosse Boon overhouden aan de overname. Bestuursvoorzitter Nesse krijgt in ieder geval 1,7 miljoen euro voor al definitief geworden bonusaandelen.
Daarnaast heeft hij een pakket van ruim 73.000 voorwaardelijk toegekende aandelen. Hoeveel deze zullen opbrengen is nog niet bekend.
Het Financieel Dagblad wees er vrijdag op dat Nesse en Boon te maken krijgen met recent ingevoerde clawback-wetgeving. Hierdoorzal de waarde van deze aandelen lager uitvallen dan het bod van 44,50 euro.
De bestuurders krijgen bovenop de opbrengst van hun aandelenpakketten nog een extra bonus van een half jaarsalaris bij het afronden van de verkoop. Voor bestuursvoorzitter Nesse komt dat neer op ruim 3 ton.
Voor de overname wordt beklonken is er nog wel een aandeelhoudersvergadering. Op 9 februari krijgen onwillige aandeelhouders de kans het bestuur het vuur aan de schenen te leggen en krijgt Nutreco de kans om twijfelaars over de streep te trekken.