VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurs herstelt volledig van aanvankelijke ECB-teleurstelling

De markt had minder dan een dag nodig om zich te bezinnen. Het koersverlies na het uitblijven van de ‘nucleaire' optie, het opkopen van staatspapier door de ECB, is weer volledig weggepoetst.

Mario Draghi is geslaagd in zijn volgende evenwichtsoefening.

Wekenlang speculeerden beleggers over de aankondiging grootschalig ingrijpen die de ECB -president begin december zou inluiden. Maar uiteindelijk hield Draghi zijn kruit droog.

In een eerste reactie op uitblijven van ingrijpen doken de aandelenkoersen donderdag omlaag.

Maar na een paar uur van bezinning leek die teleurstelling overdreven. Draghi heeft immers nadrukkelijk de weg geplaveid voor een Europese versie van kwantitatieve verruiming. Het gevaar voor deflatie stijgt en de ECB wil koste wat het kost een dergelijk scenario vermijden.

Ook is de ECB bezorgd over de economische groei. De centrale bank verlaagde de groeiraming voor het eurogebied voor 2015 van 1,6 procent naar 1,0 procent. Voor 2016 is de prognose aangepast van 1,9 procent naar 1,5 procent. Een dergelijke forse neerwaartse aanpassing is uniek.

Begin 2015 zal de ECB het huidige stimuleringsbeleid nader beoordelen alsmede de ontwikkeling van de olieprijs en dan mogelijk alsnog in actie komen.

De recent sterke verzwakking van de euro heeft vooralsnog niet voor de gewenste inflatie gezorgd. Het is met name de stevige daling van de olieprijs die de prijzen drukt.

Draghi liet weten dat de opkoop van allerlei assets in aanmerking komt, exclusief goud.

Voordelen
De day after herwegen beleggers de woorden van Draghi, wat leidt tot een volledig koersherstel.
Blijkbaar zien beleggers nu de voordelen van langer wachten met de lancering van nieuwe maatregelen.

In de eerste plaats wint Draghi tijd en kan hij aanzien wat de effecten zijn van de andere opkoopprogramma's en de goedkope kredieten aan het bankwezen (TLTRO).

Ten tweede laat hij doorschemeren dat al het ingezette gereedschap de Europese rentes wel fors heeft gedrukt, maar tot op heden de economie niet aan de praat heeft gekregen.

Goedkoop geld wordt niet in de economie gepompt als er geen vertrouwen is. Dat legt druk op de Europese politiek om meer actie te ondernemen.

Ten derde zal Draghi ook nadrukkelijk meewegen dat extra stimulering mogelijk zeepbellen kan creëren in bepaalde assets als aandelen en huizen, zeker als de economie niet meegroeit.

Ten vierde weet ook Draghi dat er nogal wat praktische problemen kleven aan het opkopen van staatsobligatie. Duitsland is geen fervent voorstander en het probleem van welk land je dan schuldpapier koopt gaat ook weer spelen.

De bal ligt voorlopig weer even bij de overheden van de afzonderlijke landen en bij Brussel die duidelijkheid moet bieden over de manier waarop wordt omgesprongen met landen die niet aan de begrotingseisen voldoen.