VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dalende olieprijs biedt Vopak enige soelaas

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal een stuk beter gepresteerd dan verwacht. Door de snel dalende olieprijs nam de behoefte aan opslag toe. Vopak blijft echter voorzichtig naar de toekomst.

De afgelopen twee jaar zit de klad erin bij het Rotterdamse Vopak.

Felle concurrentie en termijnprijzen voor olie die lager lagen dan de contante prijzen zorgden voor druk op de bezettingsgraad en daarmee op de resultaten.

Na jaren van stevige groei zakte het bedrijfsresultaat (ebitda) vorig jaar 2 procent onder de recordwinst van 768,4 miljoen uit 2012.

Met name in de Rotterdamse haven, de belangrijke hub, heeft Vopak het moeilijk en zakte de bezettingsgraad eind vorig jaar tot slechts 83 procent.

Ook de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) kreeg Vopak harde klappen door de toegenomen concurrentie van Russische spelers.

Vopak voorspelde begin dit jaar een daling van het ebitda met 5 tot 10 procent (678 miljoen euro tot 715 miljoen euro), waar beleggers flink van schrokken.

Bij de halfjaarcijfers was het beeld al iets milder (ebitda meer dan 700 miljoen) euro en nu is de prognose opgekrikt naar meer dan 740 miljoen euro.

Goed derde kwartaal
Het derdekwartaalverslag zorgt voor opluchting in de markt. Vopak rapporteerde een winst voor belasting, inclusief joint ventures van 202 miljoen euro (+9 procent), ruim boven de consensusverwachting van 185 miljoen euro.
Vopak profiteerde van de bijdrage van enkele uitbreidingsprojecten, een dalende eurokoers en een toename van de gemiddelde bezettingsgraad van 88 procent naar 89 procent.

Grootste verbetering zat in Nederland waar de vraag naar de opslag van ruwe olie toenam. Door de sterk gedaalde olieprijs werd het weer interessant voor marktpartijen olie voor korte termijn op te slaan en tegen hogere prijzen via termijncontracten te verkopen.

Het blijft wel de vraag hoelang deze zogeheten ‘contango' situatie aanhoudt. Het behoort ook niet tot de strategie van Vopak daar vol op in e zetten. Vopak manifesteert zich vooral als complete logistieke dienstverlener.

In het algemeen blijft de markt voor tankopslag sterk concurrerend met druk op de tarieven. Dit vormt voor topman Eelco Hoekstra ook de reden erg voorzichtig te zijn ten aanzien van de vooruitzichten.

"Wij zijn goed gepositioneerd, maar tegelijkertijd zijn wij realistisch ten aanzien van de uitdagingen die het huidige ondernemingsklimaat ons brengt."

Nog altijd niet goed gaat het in de regio EMEAwar het ebitda met liefst 18 procent daalde. De bezettingsgraad daalde hier van 88 naar 85 procent.

Azië en Amerika zaten wel in de lift. In Azië steeg de bezettingsgraad met 1 procentpunt naar 95 procent, terwijl in Amerika de tanks een stabiele bezetting van 89 procent kenden.

Opluchting
Beleggers reageerden eindelijk weer een positief op een kwartaalbericht van Vopak. De nieuwe winstverwachting ligt dan ook boven de marktconsensus die uitging van een ebitda van 734 miljoen euro.

De meevallende ontwikkeling van het bedrijfsresultaat komt ook gelegen wat betreft de schuldenlast. De verhouding nettoschuld versus ebitda bedraag 2,92.

Volgens Vopak geeft dat nog voldoende ruimte om de nu in aanbouw zijnde capaciteitsuitbreidingen te voltooien en selectieve groeikansen te benutten.

Toch baart de hoge schuldenlast enige zorg, zeker ook omdat Vopak zelf aangeeft dat nieuwe projecten aanvankelijk nog een drukkend effect geven op het resultaat.

Ondanks de opluchting onder beleggers naar aanleiding van de cijfers over het derde kwartaal, lijkt het groeiverhaal van weleer voorlopig niet meer terug te keren voor de Rotterdammers.




Gerelateerde artikelen