VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee jaar Ziggo op de beurs: povere resultaten, toch fikse waardestijging

De acties van investeringsfondsen gaan vaak ten koste van kleine aandeelhouders. Bij Ziggo pakt het een keer anders uit. Dankzij het besluit om het bedrijf naar de beurs te brengen hebben beleggers een aardige rit kunnen maken.

Het bod van koper Liberty Global loopt begin november af.

Met de goedkeuring van de Europese Commissie en aandeelhoudersvergadering op zak lijkt deze overname een voldongen feit.

Het was donderdag dus de laatste keer dat Ziggo als zelfstandige beursgenoteerde onderneming kwartaalcijfers publiceerde. Daarmee kan de balans worden opgemaakt hoe het bedrijf in ruim twee jaar aan de beurs heeft gepresteerd.

Kort gezegd waren het wat betreft financiele resultaten povere jaren.

Een paar cijfers op een rij:

 KW3 2012 vs KW3 2014
RGU
 1,2%
Omzet
 5,9%
Kosten
 26,7%
EBITDA -1,1%
Vrije kasstroom
-28,8%

Het aantal revenue generating units' (rgu) is in twee jaar ongeveer 1 procent toegenomen.

Een rgu betekent dat Ziggo een dienst, tv, internet of telefonie, levert aan een klant. Een klant kan verschillende diensten van het bedrijf tegelijk afnemen en daarmee meerdere rgu's opleveren.

Ziggo wist wel meer geld uit zijn klanten te persen, want de omzet steeg met bijna 6 procent. Daar staat echter een kostenstijging met ruim een kwart tegenover, waardoor het bedrijfsresultaat (EBITDA) licht is gedaald.

De vrije kasstroom daalde ook met ruim een kwart. Dit is mede een gevolg van hogere investeringen. De eerste drie kwartalen van dit jaar bedroegen de kapitaaluitgaven 281 miljoen euro, evenveel als in heel 2012.


Desondanks heeft het aandeel Ziggo een aardige rit gemaakt in twee jaar. Bij de beursgang deed het aandeel 18,50 euro, nu gaat het rond de 35 euro van de beurs. Dat komt neer op een plus van 90 procent en dat is nog eens zonder het uitgekeerde dividend mee te rekenen.

Verleiding
Investeringsfondsen Cinven en Warburg besloten in 2012 om Ziggo naar de beurs te brengen. Dit was waarschijnlijk een poging om Liberty Global, dat toen al interesse had in Ziggo, aan te zetten tot een overname.

Het Amerikaanse bedrijf liet deze kans lopen. Twee jaar later betaalt de eigenaar van UPC echter een flink hogere som voor een bedrijf dat amper progressie heeft geboekt.

Vaak is bemoeienis van investeringsfondsen geen goed nieuws voor aandeelhouders. Bedrijven worden tegen een bodemprijs van de beurs geplukt, of aandeelhouders betalen te veel bij een beursgang.

Deze keer pakt het dus anders uit. De aandeelhouders die bij de beursgang hebben gekocht pakken het volle pond. Warburg en Cinven zijn zelf vorig jaar al uitgestapt. Hun strategie om Ziggo via de beurs te verkopen aan Liberty Global heeft bedoeld of onbedoeld flink in het voordeel gewerkt van de kleine belegger.


LEES MEER:

27 juni 2014

16 april 2014

  27 januari 2014

16 januari 2014

12 december 2013

16 oktober 2013




Gerelateerde artikelen