VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis opnieuw veroordeeld voor misleiding

Het gerechtshof Amsterdam heeft Fortis opnieuw veroordeeld voor misleiding van beleggers. Deze keer oordeelde de rechter over een specifieke periode van drie dagen.

De bankverzekeraar zou beleggers misleidende informatie hebben verstrekt in de dagen tussen ingrepen van de Nederlandse en Belgische staat in september en oktober 2008.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechter in een zaak die was aangespannen door enkele beleggers die verenigd zijn in de stichting FortisEffect.

De rechter heeft bepaald dat Fortis, nu Ageas, de schade moet vergoeden van de bij deze stichting aangesloten en vertegenwoordigde beleggers.

Beperkt
De veroordeling tot schadevergoeding geldt vooralsnog slechts voor zes deelnemers van de Stichting Fortis Effect. Alle andere beleggers in Fortis die in die periode hebben verkocht moeten een afzonderlijke procedure starten.

In de periode waarover de rechter oordeelde daalde het aandeel Fortis met bijna zes procent van 5,20 euro tot 4,89 euro.

Hoeveel schade de bij FortisEffect aangesloten beleggers vergoed krijgen is nog niet duidelijk. Daarover zullen aanvullende procedures plaats moeten vinden. Naar verwachting kan dit nog enige jaren duren.

Eerder
In het weekend van 27 september namen de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse Staat allemaal 49 procent van de aandelen in onderdelen van de bank.

Een weekend later werd eerst de Nederlandse tak van het bankbedrijf genationaliseerd, later ook het Belgische deel. Dat deel is later door de Belgische Staat doorverkocht aan BNP Paribas.

Eerder al heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam Fortis veroordeeld wegens misleiding van beleggers in een zaak die namens duizenden beleggers door de VEB is aangespannen.

Langer, meer schade
Hierin gaat het vooral over de informatie die Fortis rond de overname van ABN Amro heeft verstrekt, de problemen met subprime-beleggingen en de onverwachte claimemissie in juni 2008.

In deze zaak gaat het over een veel langere periode waarin aandeelhouders aanzienlijk meer schade hebben geleden. Ter vergelijking: tussen september 2007 en oktober 2008 versplinterde de koers van het aandeel Fortis van circa 26 euro tot ongeveer vijf euro.

Nadat de Ondernemingskamer in 2012 het oordeel ‘wanbeleid' uitsprak over de handelwijze van Fortis in 2007 en 2008 is de VEB namens beleggers via de rechter bezig om de schade te verhalen op de bankverzekeraar, voormalige bestuurders en enkele andere banken.

Deze rechtszaak is momenteel in volle gang. Een eerste inhoudelijk oordeel van de rechter wordt verwacht in medio 2015.

Gedupeerde beleggers Fortis kunnen zich nog altijd aanmelden voor de VEB-actie.