VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lege beurshulzen blijven lang leeg

Goedkoop en snel naar de beurs. Dat is het idee achter een omgekeerde overname. Kunststofbedrijf Inverko Polymers komt zo binnenkort naar het Damrak. Maar verder is het tamelijk stil in deze wereld.

Een nieuwe naam in een oude notering. Dat gaat binnenkort gebeuren met recyclingbedrijf Inverko.

Het concern wordt in Vivenda Media Groep geschoven, dat zijn media-activiteiten overboord zet. De oprichter van Inverko krijgt direct een meerderheid van de aandelen en de naam Vivenda zal worden veranderd in Inverko NV.

Oplossing
Reverse listings leken even het antwoord op de leegloop van het Damrak. Want die zet de laatste tijd stevig door: Simac Techniek is de volgende in de lange rij van bedrijven die de Nederlandse beurs de rug toekeren. Grootaandeelhouder Simal Beheer biedt 3,00 euro per aandeel en de kans dat het bod slaagt is groot.

Het is dringen bij de uitgang dit jaar. Spyker beëindigt deze week haar notering, DE Masterblenders zal binnenkort volgen en HES Beheer, KPN en Xeikon praten welwillend met geïnteresseerde partijen. DPA probeert automatiseerder ICT vijandig in te lijven.

Eerder dit jaar zijn al LBi, Mediq, Homburg, SNS Reaal, Dockwise, Octoplus en Antonov om verschillende redenen vertrokken. Daar staat tot nu toe slechts de komst van OCI en Gemalto tegenover, bedrijven die elders al genoteerd waren. Geen echte nieuwkomers dus.

Twee manieren
Maar het Damrak kampt met twee soorten leegloop. Onder de achterblijvers is een groeiend groep lege hulzen dat probeert een tweede leven te beginnen via een omgekeerde overname. Tot nu vaak tevergeefs.

Als doorzichtige spookjes zweven (bijna) lege hulzen als Lavide, Fornix, Dico, 1NOMij en MTY levenloos over de beursvloer. Is het de tegenvallende economie die bedrijven doen aarzelen om in de lege huls te springen of is de omgekeerderde overname toch niet zo'n snelle en voordelige manier om naar de beurs te gaan als gedacht ?