VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BinckBank schaft bewaarloon af voor een deel van zijn beleggers

Helemaal meegaan in de prijzenslag onder online brokers wil BinckBank niet. Maar de marktleider sleutelt wel degelijk aan de tarieven. Het bewaarloon vervalt deels, voor actieve optie- en futurebeleggers is een apart tarief ingericht.

Het staat : het bewaarloon.

Hoewel de tijd van coupons knippen voorbij is en een aandeel in een milliseconde van eigenaar verwisselt, vragen sommige banken nog steeds een vergoeding voor het bewaren van een portefeuille.

Vooral bij een kleine portefeuille drukt dit soort kosten flink op het rendement.

Het zijn vooral de traditionele grootbanken als ING, SNS, Rabobank en ABN Amro, die nog steeds bewaarloon rekenen. Online broker Binck Bank heeft zichzelf deels los gemaakt uit dit rijtje.

Binck past aan
Binck schaft het bewaarloon af voor een deel van zijn klanten. Het is een van de uitkomsten van de nieuwe tariefstructuur die de broker per 1 oktober invoert.

Binck gaat met twee verschillende tariefgroepen werken. Het zogenaamde Basic-pakket is een voortzetting van het reguliere pakket dat Binck zijn klanten nu biedt: dezelfde tarieven, maar dan zonder bewaarloon.

Daarnaast heeft Binck een tarief opgetuigd dat het zelf geschikt acht voor de actieve belegger. Deze betaalt wel bewaarloon maar kan handelen tegen lagere tarieven.

Dit Active-pakket richt zich daarmee vooral op beleggers in opties en futures, denkt Jorrit Baerends van de onafhankelijk vergelijkingssite . "De tarieven bij het Active-pakket zijn lager en van bewaarloon hebben optie- en futurebeleggers geen last."

Baerends vindt het positief dat Binck het bewaarloon deels afgeschaft. "Bewaarloon is totaal uit de tijd. Partijen die het nog hanteren proberen het door te voeren onder een andere naam, servicekosten of iets dergelijks. Onzin natuurlijk. Ze kunnen het beter gewoon afschaffen."

Het nieuwe Active-tarief is niet per definitie voordeliger voor alle actieve beleggers. Voor klanten met veel transacties, maar een laag belegd vermogen kan het Basic-pakket wel degelijk goedkoper uitvallen door staffelkortingen en het verdwenen bewaarloon.

Voor aandelenbeleggers kan het Active-pakket juist voordelig zijn als ze weinig handelen en een laag belegd vermogen hebben.