VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opvallende strijd om overname beursfonds HITT

Het leek een gelopen race: de overname van het Apeldoornse HITT door Saab uit Zweden. Door interesse uit China heeft de saga een merkwaardig vervolg gekregen.

HITT zou het zoveelste bedrijf worden dat de Nederlandse beurs zou verlaten, zo leek het begin juni.

Toen bood het Zweedse defensiebedrijf (niet het automobielbedrijf) 6,60 euro per aandeel HITT. Saab wil uitbreiden in civiele diensten en ziet de verkeersbegeleidingssystemen van HITT als onderdeel van die stap.

Het bod werd in Apeldoorn in dankbaarheid aanvaard. Bestuur en commissarissen gaven hun volle steun aan het bod, de eigenaren van bijna driekwart van de aandelen deden hetzelfde.

Onder de enthousiastellingen bevond zich ook HITT Holding, het beleggingsvehikel van de oud-oprichters van HITT, dat 53,4 procent van de stukken bezit.

Daarnaast had zich nog een viertal grootaandeelhouders met een gezamenlijk belang van 20,2 procent aan het Saab-bod gecommitteerd.

In de rode cijfers
Het van Saab loopt al enkele weken en sluit op 2 oktober 2012. Op 21 september staat een buitengewone aandeelhoudersvergadering gepland, waarin het bod nader besproken zal worden.

Eind juli ontstond er nog wat onzekerheid over de belangstelling van Saab toen HITT met de mededeling kwam over de eerste jaarhelft in de rode cijfers te zijn beland. Ondanks de vertraging bij lopende projecten en een gedaalde orderintake heeft Saab het bod gewoon doorgezet.

Tegenbod
Een maand geleden meldde zich ineens een tweede geïnteresseerde aan de poort in Apeldoorn, zo blijkt nu pas. Het gaat om een Chinese partij die in maart ook al interesse in het bedrijf had getoond door contact op te nemen met grootaandeelhouder HITT Holding. Nu kwamen de Chinezen met een voorstel voor een bod op alle aandelen tegen een prijs van €7,26 per aandeel.

HITT heeft de geïnteresseerde partij uit China vorige week een blik in de eigen boeken gegeven en wordt nu verrast door het bericht dat HITT Holding inmiddels onderhands al zijn aandelen aan Saab heeft verkocht tegen een prijs van 7,00 per aandeel.

Sjoerd Jansen, ceo van HITT, kent de precieze beweegredenen van de grootaandeelhouder niet, maar kan zich voorstellen dat de oud-oprichters hart voor de zaak hebben en het beste voor HITT willen en ook gaan voor deal-zekerheid.

Een en ander impliceert dat Saab nu gehouden is aan een verplicht bod op HITT tegen eveneens die 7 euro per stuk in plaats van de nu lopende openbare bieding van 6,60 euro.

HITT blijft achter het verhoogde bod van Saab staan, vooral ook omdat er volgens Jansen nog veel onzekerheden waren rond de Chinese belangstelling.

Zo is HITT is er nog niet van overtuigd dat dat de Chinezen de belangen van alle HITT stakeholders optimaal dienen. Saab en HITT sluiten zeer goed op elkaar aan waardoor er waarschijnlijk geen banen verloren gaan.

Om welk Chinese partij het gaat wil Sjoerd Jansen nu niet mededelen, maar HITT zal deze nieuwe situatie nog met de Chinezen bespreken en wacht af wat de Chinezen nog van plan zijn.

Complex
Door de deal tussen Saab en HITT Holding is het vrijwel onmogelijk geworden voor de Chinezen om HITT volledig in handen te krijgen.

Uiteraard bestaat er een kans dat Saab de nu verkregen stukken naar China doorschuift, maar die mogelijkheid wordt door Jansen als bijzonder gering ingeschat. HITT Holding zou dan behoorlijk op het verkeerde been zijn gezet.

Het is de vraag of de Chinezen dieper in de buidel willen tasten om ook de stukken die nu in handen zijn van Saab te bemachtigen. Saab biedt nu 31,5 miljoen euro voor HITT.

Voor de overige aandeelhouders HITT is het niet per se een plezierige ontwikkeling. De biedprijs is weliswaar zes procent hoger komen te liggen, terwijl het bedrijfsmatig met HITT juist niet denderend gaat. Maar is het merkwaardig dat zij pas nu van het Chinese bod vernemen dat al eind juli aan HITT kenbaar is gemaakt.

Vergelijking met Draka
Het overnamespel rond HITT doet denken aan de strijd  bijna twee jaar geleden. Ook toen kwam er een onverwacht bod van een Chinese partij, Xinmao, maar had het Draka bestuur een voorkeur voor het lager bod van het Italiaanse Prysmian.

En ook toen speelde een grootaandeelhouder, de familie Fentener van Vlissingen (48,48 procentbelang) een cruciale rol door zich achter het bod van de Italianen te scharen. Uiteindelijk trok Xinmao zich onverwacht terug uit de strijd.




Gerelateerde artikelen