VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wavin is een dure les voor beleggers gebleken

Beleggers leggen zich neer bij de overname van Wavin door Mexichem. Met gemengde gevoelens. Het relaas van Wavin is een voorbeeld van een beursgang zoals het niet moet.

Op de vermoedelijk laatste aandeelhoudersvergadering van de buizenproducent zei voormalig topman Philip Houben, als aandeelhouder aanwezig was, dat hij gemengde gevoelens had bij de overname.

De Mexicanen krijgen Wavin voor ‘een prikkie' in handen.

Voor de ontwikkeling van het bedrijf is de aanstaande overname zonder meer een kans. Mexichem heeft een sterke balans, Wavin krijgt hierdoor als zelfstandig opererend dochterbedrijf de mogelijkheid om overnames te doen en te investeren in een versterking van haar Europees marktleiderschap.

Scheur in de broek
Aandeelhouders krijgen een forse premie. Voordat Mexichem zich meldde in november 2011 stond het aandeel Wavin onder de 4 euro. Nu krijgen zijn 10,50 euro. Toch hebben aandeelhouders Wavin van het eerste uur een flinke scheur in de broek.

Wavin kwam in oktober 2006 naar de beurs voor 11 euro per aandeel. Dat is echter niet te vergelijken met de het huidige bod van 10,50 euro.

Toen Wavin in 2006 naar de beurs kwam had het door een enorme schuldenlast en een uiterst zwakke balans. Een balans die niet bestand bleek tegen de kredietcrisis die toesloeg in Groot-Brittannië en Nederland, twee van de belangrijkste markten voor Wavin.

Claimemissie
In 2009 vond een claimemissie plaats en een jaartje later een omgekeerde splitsing waarmee acht oude aandelen werden ingeruild voor één nieuwe. Daarmee werd de balans op kosten van de aandeelhouders flink versterkt.

Deze operatie bracht de introductiekoers van Wavin gecorrigeerd voor splitsingen op maar liefst 35,85 euro. Beleggers van het eerste uur verliezen bij een overnamekoers van 10,50 dus ruim tweederde van hun inleg.

Toch is dit bod voor de huidige aandeelhouders Wavin acceptabel, in deze markt met haar eurocrisis en slepende recessie. Wavin had het ook in 2011 nog moeilijk, met oplopende grondstofprijzen die zich moeilijk laten doorberekenen. Het eerste kwartaal van 2012 was zwak door de strenge winter.

Aanmelden tot 7 mei
De aandelen kunnen tot 7 mei worden aangemeld. Het bod wordt gestand gedaan als meer dan 80 procent wordt aangemeld, waarna de Amsterdamse notering zo snel mogelijk zal worden beëindigd.

Beleggers die graag in Wavin willen blijven beleggen, kunnen dat na de overname nog wel indirect. Mexichem is meer dan buizen: het is een van de belangrijkste chemiebedrijven van Zuid- en Midden-Amerika.

Het aandeel Mexichem heeft een notering op de beurs van Mexico, maar wordt ook verhandeld op de Nasdaq en op de Beurs van Frankfurt.

Buiten Mexico is de liquiditeit echter beperkt, dus het werken met limietorders is aan te bevelen. Goedkoop is het aandeel niet: het noteert momenteel ruim 17 keer de voor 2012 verwachte winst.

Les
Het is begrijpelijk dat beleggers net als Philip Houben met gemengde gevoelens afscheid nemen van Wavin. De buizenmaker is in 2006 door de toenmalige eigenaren gewoon voor een veel te hoog bedrag en met een veel te zwakke balans naar het Damrak gebracht.

Laat dat voor beleggers en voor die toenmalige eigenaren een les voor de toekomst zijn.




Gerelateerde artikelen