VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX-ondernemingen boeken lagere winst maar betalen meer dividend

Het merendeel van de bedrijven op het Damrak heeft de cijfers gepresenteerd en de jaarverslagen gedrukt. Tijd voor een kleine terugblik.

Acht bedrijven zagen hun netto resultaat vorig jaar toenemen, vijftien juist niet. Twee bedrijven, TNT Express (geen cijfers over 2010) en Air France-KLM (gekroken boekjaar) kunnen niet worden meegenomen in de exercitie. 

Vier ondernemingen - AkzoNobel, Boskalis, Philips en SBM Offshore - zijn exemplarisch voor de lagere winsten.

Margedruk was een belangrijke boosdoener bij de bedrijven die hun winst zaken dalen. Verfconcern AkzoNobel, baggeraar Boskalis en elektronicabedrijf Philips hadden hier onder andere last van.

Ook de zogenaamde ‘eenmalige lasten' zorgden voor een duikvlucht in de winsten. Twee in het oog springende bedrijven die door afwaarderingen op projecten of goodwill van overnames dieprode cijfers schreven zijn SBM Offshore en opnieuw Philips.

Knellende marges
Margedruk kan allerlei oorzaken hebben. Slechte economische omstandigheden is een veel voorkomende reden. Zo ziet Boskalis margedruk optreden door terughoudendheid bij investeringen door opdrachtgevers.

En bij projecten die de markt opkomen is vaak hevige concurrentie, waardoor projecten lagere marges hebben en mogelijk meer risico hebben.

Vooral bij het grootse onderdeel - baggeren en grondverzet - waar de marges drie procentpunt zakten (van 17,8 procent in 2010 naar 14,6 procent in 2011).

Hogere inputkosten door almaar stijgende grondstofprijzen was een tweede belangrijke boosdoener in 2011.

Verfgigant AkzoNobel had hier flink last van, maar ook bijvoorbeeld elektronicaconcern Philips.

AkzoNobel had onder andere hinder van het steeds duurdere goedje titaandioxide, dat wordt gebruikt als pigment voor verf. De operationele marge van AkzoNobel zakte door de opgelopen kosten in 2011 met twee procentpunt van 13,4 naar 11,4 procent.

Het verhogen van de prijzen is een optie om de oplopende kosten op te vangen. AkzoNobel heeft dit vorig jaar gedaan, maar deze effecten zullen volgens het concern dit jaar pas echt doorzetten.

Daarnaast gaat het in de kosten snijden, net als Philips. Deze programma's - die bijvoorbeeld het mes zetten in de overheadkosten (hoofdkantoor, administratie en dergelijke) - moeten er voor zorgen dat de bedrijven over enkele jaren gezondere marges kunnen presenteren.

‘Incidentele lasten'
Margedruk leidt vaak tot minder winst, maar vooral de welbekende ‘eenmalige lasten' kunnen ondernemingen diep rode cijfers laten schrijven.

Philips heeft hier een handje van, zo moest het concern afschrijven op de voorraden bij verlichting divisie en enkele incidentele herstructureringslasten nemen. Of deze ondertussen nog incidenteel zijn is de vraag, Philips heeft een rijke geschiedenis op dit punt.

Ook SBM Offshore verkeerde vorig jaar in zwaar weer en bracht twee winstwaarschuwingen naar buiten, eentje minder dan Philips.

De ontwerper en bouwer van drijvende installaties voor diepzeeboren boekte vorig jaar in totaal 857 (!) miljoen dollar af op projecten waar de kosten uit de klauwen waren gelopen.

Het bedrijf gaat zijn strategie aanpassen en de interne controle verder aanscherpen onder leiding van de nieuwe topman Bruno Chabas .

Ruimte voor dividend
Er was bij veel bedrijven, ondanks de lagere winst, wel ruimte om dividend uit te keren en zodoende aandeelhouders tevreden te houden.

De verschillen tussen de bedrijven zijn groot. SBM Offshore en Philips waren beide flink verlieslatend vorig jaar, maar Philips keerde net als in 2010 75 eurocent uit, terwijl SBM Offshore niks uitkeerde aan haar aandeelhouders.

De flexibiliteit van het dividendbeleid ligt hier veelal aan ten grondslag. SBM is voornemens 50 procent van het netto resultaat uit te keren, maar het bedrijf boekte een verlies van 440 miljoen dollar.

Philips gaat daarentegen 700 miljoen euro uitkeren, omdat het allerhande afboekingen en herstructureringskosten niet meeneemt in de voortgezette nettowinst van de onderneming, waar het 40 tot 50 procent van uitkeert.

Philips heeft hier voorlopig nog de ruimte voor. Meer dan drie miljard euro had de onderneming ultimo 2011 in kas.