VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snel duidelijkheid over toekomst kaartenmaker AND

Kaartenmaker AND staat in de etalage. Het verdienmodel van de Rotterdamse kaartenmaker lijkt haar langste tijd te hebben gehad.

Wel verwacht topman Maarten Oldenhof de komende jaren voldoende geld te verdienen om het bedrijf draaiende te houden.

‘De kostenbesparing biedt voldoende mogelijkheden om een positieve kasstroom te kunnen genereren'.

Dat blijkt uit een briefwisseling tussen AND en de VEB. Naar aanleiding van een monsterafboeking op de database met digitale kaarten vroeg de VEB namens beleggers om opheldering.

Oldenhof zit in een moeilijke positie. Bij de halfjaarcijfers van eind augustus bleek zijn digitale kaartendatabase plotseling bijna twee derde minder waard dan waarvoor ze in de boeken stonden.

Een fikse afwaardering van 10,9 miljoen euro ten laste van het eigen vermogen was het gevolg.

Mede door deze afboeking realiseerde AND in de eerste jaarhelft een verlies van 12,9 miljoen euro, tien keer zo veel als de omzet van het bedrijf dat op de Amsterdamse beurs verhandeld wordt op de lokale markt.

Die klap kwam hard aan voor beleggers. Oldenhof had hen jarenlang "een rooskleurige toekomst" in het vooruitzicht gesteld met "zijn kaarten". Door Oldenhof's fata morgana van vette winsten in de komende jaren kon hij met behulp van een boekhoudtrucje jarenlang kunstmatige winsten presenteren.

Zolang de topman zijn accountant kon overtuigen van was een zogenaamde ‘impairment' niet nodig. De bezittingen zagen er daardoor op papier mooi uit.

De tweede ronde
Uit de reactie van AND blijkt dat de onderneming in moeilijk vaarwater zit. De markt voor navigatiekastjes brokkelt beetje bij beetje af, de omzet uit de verkoop (downloads) van kaarten voor gebruik op smartphones valt tegen en sociale netwerksites staan ook niet te trappelen om locatiegebaseerde diensten te bieden aan gebruikers.

Daarbij noemt AND nog dat gratis navigatieapplicaties zoals het in juni voor West Europa geïntroduceerde Navfree roet in het eten gooien. Het "goed" navigatie wordt steeds meer een commodity waarvoor klanten weigeren te betalen.

Alles bij elkaar voldoende reden om te twijfelen of de nieuwe, na de afwaardering in de boeken staande, waarde van de databases van 6,8 miljoen euro nog wel reëel is. Als Oldenhof niet opnieuw wil afboeken, moet de vrije kasstroom in de komende jaren met dubbele cijfers groeien.

Beleggers lijken hier maar weinig fiducie in te hebben. De beurswaarde van AND is op dit moment nog slechts een derde van de boekwaarde van de databases (ongeveer 2,3 miljoen euro).

In de ramsj
Niet echt een overtuigend stand alone scenario, zo moet ook Oldenhof hebben gedacht. In zijn reactie schrijft hij te onderzoeken of er interesse is AND over te nemen.

"AND onderzoekt of er partijen zijn die geïnteresseerd zijn in de beursnotering van AND en activiteiten en diensten aanbieden die een raakvlak hebben met de activiteiten van AND. AND hoopt dit onderzoek binnen enkele maanden af te ronden".

Door de glijvlucht van het aandeel oogt de onderneming op dit moment een koopje, maar met alle problemen hoeven beleggers, mocht er al interesse zijn, niet te rekenen op een forse overnamepremie.

 



Gerelateerde artikelen