VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Directeur investeringsmaatschappij Hal krijgt voor vijf miljoen euro aandelen

De grootaandeelhouder en topman van investeringsmaatschappij Hal, Martijn van der Vorm, staat bekend als erg gesloten. Zo ook als het om beloningen gaat.

Vlak voordat president commissaris Sjoerd Eisma de aandeelhoudersvergadering van Hal opende, kwam van de investringsmaatschappij op de website.

Een passage:
‘De raad van commissarissen heeft besloten om de heer M. F Groot, lid van de raad van bestuur, eenmalig 50.000 aandelen Hal Trust om niet toe te kennen onder de opschortende voorwaarde dat hij vijf jaar na heden nog in dienst is'.

Bij de huidige beurskoers van Hal (belangen in Boskalis, Dockwise, Vopak, Het Financieele Dagblad en optiekketens als Pearle) is het pakket aandelen dik 5 miljoen euro waard.

Tel daarbij op zijn vaste salaris over 2010 en het is waarschijnlijk dat Mel Groot, sinds 2003 in de raad van bestuur bij Hal, meer zal verdienen dan bijvoorbeeld topman .
 
De operationeel directeur van Hal behoort dan van Nederland na Shell topman Peter Voser (12 miljoen euro) en Erik Engstrom (9,5 miljoen euro), de topman van Reed Elsevier.

Ongewis
Of Groot werkelijk een plek heeft op het erepodium is overigens onduidelijk. Want wat Hal bestuurders als honorarium krijgen overgemaakt is terra incognita voor beleggers. Wie goed zoekt in het jaarverslag vindt alleen op de een na laatste pagina van het jaarverslag een kleine passage over beloningen.

‘De bezoldiging van ieder lid van de raad van bestuur wordt vastgelegd door de raad van commissarissen. De bezoldiging bestaat uit een vaste beloning en een variabele beloning waarvan de omvang door de raad van commissarissen wordt vastgelegd, alsmede de secundaire arbeidsvoorwaarden'.

Constructie
Door een slimme en ingewikkelde internationale constructie kan Hal volstaan met minimale openheid aan de dag te leggen. De statutaire zetel is in Curaçao, het hoofdkantoor staat in Monaco, en alle aandelen zijn in handen van Hal trust, welke worden beheerd op de Bermuda eilanden.

De namen "Tabaksblat" en "Frijns", en hun gelijknamige codes met daarin voorschriften over openheid van de beloning, zeggen topman Van der Vorm waarschijnlijk niets.

Dat het extraatje van vijf miljoen euro eigenlijk door aandeelhouders goedgekeurd dient te worden, lijkt ook geen punt te zijn geweest voor de investeringsmaatschappij.

Wat dat betreft is het misschien nog schappelijk te noemen dat ze aandelentoekenning überhaupt publiceren. Bovendien zou het moeilijk zijn voor beleggers om ‘nee' te zeggen tegen het wel was voorgelegd. Met 45 procent van de aandelen in handen van de familie Van der Vorm doen ze toch wat ze zelf willen.