VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delfts toeristenfonds Porceleyne Fles blijft aanmodderen

Royal Delft, de fabrikant van porseleinen bordjes met beursnotering, wil niet langer afhankelijk zijn van toerisme. Daar is in de resultaten nog maar weinig van te merken. Die blijven slecht.

Wie kent ze niet, de blauwe bordjes en vaasjes van de Koninklijke Porceleyne Fles (PF), ook wel Royal Delft geheten? Buitenlanders zijn gek op de authentieke souvenirs. Beleggers hebben echter al jaren weinig te zoeken bij het bedrijf uit Delft.

Sinds het nog goed verlopen jaar 2000 is het eigenlijk een groot drama met de resultaten van de onderneming. Over 2010 werd een verlies geleden van 751.000 euro, gelijk aan 0,98 euro per aandeel.

Van een normaal beursfonds is eigenlijk ook geen sprake omdat ruim 71 procent van de aandelen in handen is van Boron Investment, waar de familie Fentener van Vlissingen achter zit. Circa 87 procent van de aandelen is min of meer in vaste handen. Logisch dat er nauwelijks handel is in het aandeel.

Gedaanteverandering
Minder afhankelijk worden van het toerisme werd het speerpunt van het nieuwe management in 2006. Begin 2008 werd Royal Leerdam Crystal ingelijfd, actief met een breeds scala aan kristallen gebruik- en sierproducten.

In de zomer van 2008 volgde een tweede nog veel omvangrijke acquisitie. Gekocht werd de Koninklijke Van Kempen & Begeer (VKB), een in Zoetermeer gevestigde fabrikant van bestek, pannen, tafelaccessoires en keukenhulpen.

Niet waargemaakt
Bij beide overnames liggen de synergievoordelen voor het oprapen, maar tot op heden heeft ook de nieuwe topman Henk Schouten, afkomstig van VKB, daar nog weinig weten uit te halen. Zowel PF als het Leerdamse kristalbedrijf leden in 2008 als 2009 een nettoverlies. VKB bleef het wel redelijk doen.

Het afgelopen jaar is de gang van zaken verder verslechterd. De eerste helft van 2010 leverde een winstje op van 17.000 euro, maar over geheel het jaar is door de totale groep uiteindelijk een verlies van 751.000 euro geleden.

Grote boosdoener is Leerdam Crystal, die de resultaten flink zag dalen en een forse reorganisatielast heeft moeten nemen. Het aantal full time medewerkers is bij het bedrijf teruggebracht van 12,9 naar 5,3. Een ruimschootse halvering van het personeelsbestand dus.

Dat zegt wellicht wat over de toekomstverwachting. De consumentenmerken van VKB deden het met een omzetstijging van 3,6 procent beduidend beter. Het nettoresultaat verbeterde hier van 496.000 tot 571.000 euro.

Meer daadkracht
De ingeslagen strategie lijkt de juiste weg, maar er valt ook zeker wel wat op af te dingen. Het beursfonds wilde zo minder afhankelijk worden van algemene economische voorspoed.

Vooral bij een gunstige conjunctuur komen de toeristen immers. Maar de overname van Leerdam Crystal lijkt geen positieve invloed te hebben op de conjunctuurgevoeligheid van het geheel. Wat dat betreft zit er meer ratio achter de overname van VKB.

Verder ontbreekt het behoorlijk aan transparantie. Als beursbedrijf zou PF met veel meer informatie naar buiten moeten komen. Zomaar ineens een enorm verlies aankondigen na eerder lovende woorden te hebben gesproken over de nieuwe strategische stappen is uit den boze.

Op een laatste verhandelde koers van 9,78 euro heeft PF een marktkapitalisatie van een kleine 9 miljoen euro. Dat ligt nog wel onder de boekwaarde van 11,40 euro, maar er is meer tijd, en vooral meer daadkracht vereist om de waarde van de oude historie boven tafel te krijgen.

De economie moet dan ook meer meezitten, want het bedrijf is nog altijd erg conjunctuurgevoelig. Juist daarom waagt Schouten zich niet aan een winstvoorspelling.



Gerelateerde artikelen