VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividenden stijgen maar Crown van Gelder kan niet mee

Een meevaller met een zwarte rand bij papierproducent Crown van Gelder. Het resultaat over 2010 is beter dan verwacht. Maar van vreugde is geen sprake. Het bedrijf moet miljoenen afboeken. De tragiek van een speler in een krimpende markt.

Normaal gesproken is dividend een uitkering met achteruitkijkspiegel. Resultaten uit het verleden zijn de basis voor het jaarlijkse extraatje voor beleggers. Boekt een bedrijf meer winst dan volgt het dividend op afstand.

Bij Crown van Gelder gaat dat anders. Het kleine beursfonds heeft de zaakjes intern goed op orde. Over 2010 boekte CVG een veel kleiner verlies dan verwacht en ook het eigen vermogen is comfortabel hoog.

Er zijn beursfondsen die er dan voor zouden kiezen toch een dividend aan aandeelhouders uit te keren, als klantenbinding. En dan maar hopen op snel herstel.

Dat lijkt er bij CVG niet in te zitten. Het bedrijf opereert in een krimpende markt, papier. En in die sector zijn de vooruitzichten uitermate mager. CVG wil daarom het dividend over 2010 passeren.
Dividend in de lift 
Nederlandse beursfondsen hebben in 2010 meer dividend uitgekeerd dan in 2009, zegt .

In totaal betaalden de fondsen het voorbije jaar euro 11,1 mrd aan dividend, euro 1 mrd meer dan een jaar eerder.

Het gaat dan om het dividend dat aandeelhouders ín 2010 hebben gekregen, het slotdividend over 2009 en interim-dividend dat later in 2010 volgde.

Dit jaar zal naar verwachting weer meer dividend worden uitgekeerd.

Dividenden hobbelen meestal achter de bedrijfswinsten aan. En die zijn afgelopen jaar over het algemeen gestegen.

Negatieve uitzonderingen onder de dividend-betalers zijn bouwer en banken.

En nu dus Crown van Gelder. 


De snelle groei van digitale toepassingen zal slachtoffers gaan eisen onder papierproducenten. Er is forse overcapaciteit in die markt, waardoor de prijzen dalen. Dat merkt ook het kleine, prijsvolgende CVG. Ondanks alle pogingen om de druk van de markt te weerstaan moet het bedrijf opnieuw gaan afboeken.

Het bedrijf heeft te maken met onverbiddelijke boekhoudregels. CVG heeft twee grote papiermachines staan. Die machines spuwen steeds minder rendabel hun papier uit.

Minder rendabel in ieder geval dan eerder in voorspellingen was opgenomen. En dan zeggen de boekhoudregels IFRS dat er moet worden afgeboekt.

In 2008 had CVG al eens 18,5 miljoen moeten afboeken, dit keer wordt de waarde van de papiermachines in de boeken met 11,2 miljoen euro verlaagd.

Samen met het geleden verlies van circa 1,6 miljoen euro over 2010 betekent dat een negatief effect van circa 15 procent op het eigen vermogen. Dat eigen vermogen zal daardoor teruglopen tot circa 76 miljoen, nog altijd goed voor 69 procent van het balanstotaal.

Water naar de zee
CVG is druk bezig nieuwe en verbeterde producten in de markt te zetten, maar dat biedt weinig soelaas. Door de aanhoudende overcapaciteit in de markt lukt het onvoldoende om de hogere grondstofprijzen in de eindproducten door te berekenen.

Er rest niets anders dan de strategie opnieuw tegen het licht houden. Het heeft hiervoor een adviesbureau in de arm genomen. Verder in de kosten snijden wordt het motto.

Het lijkt water naar de zee dragen. Alleen een afname van de overcapaciteit en lagere grondstofprijzen kunnen CVG aan winst helpen. Vooral wat de overcapaciteit betreft schetst het bedrijf bij de presentatie van de cijfers een weinig rooskleurig toekomstbeeld.

Beleggers in CVG kennen ongetwijfeld de sombere vooruitzichten. Toch gooien zij het aandeel in de verkoop na de aankondiging om geen dividend te betalen.

Vorig jaar ontvingen zij nog de helft van de winst, 50 eurocent en dat keerde CVG ook in 2008 uit toen er zelfs sprake was van een hogere afboeking. Dat zou toch goed zijn geweest voor een dividendrendement van 7 procent.

Goedkoop
Het aandeel CVG noteert bijna tweederde onder de huidige boekwaarde. Daarmee lijkt het goedkoop, maar CVG weet er zelf inmiddels alles van.

De boekwaarde wordt ingehaald door wijzigende marktomstandigheden. Het passeren van het dividend vormt wat dat betreft zeker geen goed signaal. Vooral nu de meeste bedrijven juist weer het dividend verhogen in aanloop naar betere tijden.



Gerelateerde artikelen