VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waar ligt de top van ASML?

De euforie rond chipmachinefabrikant ASML doet sterk denken aan de technologiehype begin deze eeuw. Ook toen dachten beleggers dat de bomen tot in de hemel groeiden. Analisten worden sceptischer.

Het optimisme rond chipmachinefabrikant ASML kan niet op. ASML trapt morgen het cijferseizoen af en zal recordcijfers laten zien. Voor dit jaar ziet het er zelfs nog beter uit. Een groot deel van de omzet is al zeker gesteld.

Een wereld van verschil met twee jaar geleden. Eind 2008 zat de chipmarkt nog in een stevige dip. ASML moest zelfs gebruikmaken van de de door de overheid gefaciliteerde deeltijd ww om mensen aan boord te houden.

Nu kan ASML de vraag naar haar hoogwaardige lithography machines nauwelijks aan. Het concern uit Veldhoven profiteert van de hoge vraag naar geheugenkaarten, USB-sticks, MP3-spelers en smartphones.

Chipfabrieken als Intel en TSMC kennen de beperkingen van hun toeleverancier en hebben in het vorige kwartaal massaal orders geplaatst. ASML ziet zich zelfs genoodzaakt een nieuwe fabriek te bouwen om de levertijden nog acceptabel te houden.

Orderboek dijt uit
De jaarcijfers die 's werelds grootste chipproducent Intel onlangs presenteerde beloofde meer goed nieuws. Intel wil de investeringen in chipmachines dit jaar met 70 procent opvoeren tot 9 miljard dollar. Intel behoort tot de grootste klanten van ASML.

Het verleden heeft geleerd dat dit soort momenten het hoogtepunt van de uiterst cyclische chipindustrie kan verraden. Hoe zit dat deze keer?

Overcapaciteit
Volgens analisten hangt de investeringsdrang van Intel mede samen met de gedachte dat de chipgigant niet achter wil blijven bij haar concurrentie, zoals ARM en TSMC, die ook flink aan het investeren zijn. Chipfabrikanten moeten over de nieuwste technologie beschikken om concurrerend te kunnen blijven produceren.

Door al deze investeringen loopt de industrie een risico op overcapaciteit. Zodra de eindvraag naar mobieltjes, smartphones en laptop een terugslag krijgt zullen chipfabrikanten minder staan te trappelen om in de nieuwste technologie te investeren.

Voorlopig ziet de eindvraag er nog goed uit. Zo maken smartphones, waar relatief veel chips in zitten, nog altijd maar 20 procent uit van de totale markt voor mobiele telefoons. Maar chipmachinefabrikanten hebben daar via het opvoeren van de investeringen al in belangrijke mate vooruitgelopen.

Een groot verschil met de piek van begin deze eeuw is dat ASML momenteel sterk profiteert van de groei van de opkomende economieën. Bij deze landen gaat het vaak om het opvoeren van de volumes, waardoor zij niet noodzakelijk de allernieuwste technologie nodig hebben. ASML verkoopt dan o
 Verwachtingen
ASML stevent over 2010 af op een recordomzet van circa 4,3 miljard euro en een nettowinst richting de 950 miljoen. Dit jaar rekenen analisten wederom op een stevige omzet- en winstgroei.

Een belangrijk deel van de omzet voor dit jaar is via boekingen al zeker gesteld.

SNS Securities rekent voor 2010 op een winst per aandeel van 2,19 euro en ziet dat dit jaar stijgen tot 3,08 euro. Theodoor Gillissen rekent voor dit jaar zelfs op een winst per aandeel van 4,05 euro. 
ok veel oudere technologie aan deze landen, wat enigszins een bodem onder de orderstroom kan leggen.

Terugval in 2012
Voor 2012 verwachten analisten een terugval. De marktpositie van ASML blijft sterk, maar juist die markt gaat wat op zijn retour in 2012.

Voor volgend jaar rekent SNS op een omzetdaling van een procent of 8 tot 5,1 miljard en een winst per aandeel die terugvalt tot 2,74 euro.

Theodoor Gilissen is nog negatiever en ziet voor volgend jaar een omzet van 4 miljard en een winst per aandeel van 2,06 euro.

"Hoewel de langetermijnvooruitzichten voor ASML sterk zijn, zit het momentum waarschijnlijk dicht tegen de piek aan", aldus SNS-analist Victro Bareno in een recent rapport.

Bij de cijferpublicatie zal ASML waarschijnlijk erg positief zijn over de markt. Aan voorspellingen over de wat langere termijn zal het concern zich niet wagen. Nu de cijfers wel zo'n beetje bekend zijn na de update van 9 december, gaat vooral de aandacht uit naar de hoogte van het dividend en de eventuele aankondiging van aandeleninkoopprogramma's.




Gerelateerde artikelen