VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Teleurstelling ligt op de loer bij eventuele beursgang Facebook

De opmars van netwerksite Facebook is verbijsterend onstuimig. Een toekomstige gang naar de beurs zou een ontnuchterend ervaring kunnen worden. Of is dit de nieuwe Google?

Door worden tot Man van het Jaar. Voor veel laureaten markeert die uitverkiezing de toppunt van hun roem.

Voor Mark Zuckerberg, 26 jaar en oprichter van netwerksite Facebook, is het nog maar het begin.

Zijn website Facebook.com groeit meer dan explosief; de papieren waarde van het bedrijf is in een half jaar tijd bijna verdubbeld. Deze week nog kwam daar een kleine tien miljard dollar bij.

Die uitzonderlinge groei en uitzinnige verwachtingen roepen veel vragen op. Is dit een hype of is Facebook de nieuwe Google. Tijd voor een paar antwoorden.

Is Facebook de nieuwe Google?
Het overdonderende succes van Facebook vertoont inderdaad gelijkenissen met de opkomst van Google.

Facebook groeit in een onbarmhartig tempo. Bijna 600 miljoen mensen staan nu geregistreerd bij het sociale netwerk. Iedere dag melden zich wereldwijd 700.000 gebruikers aan. Tegen de tijd dat u dit artikel gelezen hebt zijn er dus weer 3000 Facebookers bijgekomen.

De enige andere partij die dergelijke verbluffende cijfers kan overleggen is Google. De zoekgigant, eind 1998 gelanceerd, werd binnen zes jaar de mondiaal meest bezochte website wereldwijd. Inmiddels wordt bijna driekwart van alle zoekopdrachten op internet via Google verricht. In 2007 bleek Google het sterkste merk wereldwijd. 

Wat is precies het verschil tussen Google en Facebook?
Over verschillen en overeenkomsten tussen de twee giganten worden boeken, kranten en vooral websites vol geschreven. Een korte, simpele introductie maakt veel duidelijk.

Google is een zoekmachine. Op basis van ingewikkelde wiskundige algoritmen weet het bedrijf zoekende internetgebruikers razendsnel relevante resultaten te presenteren.

De volgorde van die ranglijst is in de kern gebaseerd op populariteit. Als veel mensen de informatie op een website belangrijk vinden, bijvoorbeeld door hier vanaf andere websites naar te verwijzen, dan moet het volgens Google wel om relevante informatie gaan. Google plaatst de website dan hoog in zijn ranglijst van zoekresultaten.

Google weet dus de inhoud van webpagina's in te schatten en op te lepelen als mensen de betreffende informatie zoeken.

Facebook is een sociaal netwerk. Gebruikers presenteren zichzelf op Facebook en ontmoeten er vrienden, zielsverwanten en gelijkgestemden. De verwevenheid tussen mensen op Facebook gaat steeds verder.

Inmiddels is het zover dat gebruikers een complete web-identiteit hebben gekregen van Facebook. Dit functioneert als een soort internetpaspoort waarmee gebruikers overal op het World Wide Web terecht kunnen. Met een Facebook-ID kan nu al op meer dan 2 miljoen websites worden ingelogd, gereageerd of gekocht.

Wat maakt deze mogelijkheden zo waardevol?
Zowel Google als Facebook drijven op advertentie-inkomsten. Adverteerders willen hun reclamegeld zo goed mogelijk besteden door een specifieke reclameboodschap op een specifieke doelgroep af te vuren.

Door de vele zoekopdrachten (en aanverwante diensten) kan Google ongeveer inschatten wie iemand is en waar de interesses liggen. Op basis daarvan plaatst de zoekmachine op maat gesneden advertenties op zijn eigen en andere websites.

Facebook gaat een stapje verder. Facebook weet redelijk nauwkeurig wie iemand is doordat gebruikers dat zelf vertellen.

Bij Google bepaalt dus een zoekmachine wat iemand belangrijk vindt. Op Facebook zijn het de vrienden van een gebruiker die dat doen. Een vriend die een product aanraadt is veel krachtiger dan welke advertentiecampagne ook. Het is de droom van iedere marketeer.

Wie is groter? 
Google heeft een (beurs)waarde van circa 200 miljard dollar, die van Facebook wordt geschat op 50 miljard dollar, maar stijgt enorm snel. In de zomer van 2010 werd Facebook nog op een waarde van ongeveer 20 miljard dollar geschat.

Over de winst die Facebook maakt is weinig bekend. Het wordt nu geschat in de orde van enkele honderden miljoenen op jaarbasis.

Google boekt ieder kwartaal miljardenwinsten. De zoekgigant contracteert inmiddels veel Wall Street-bankiers om meer dan 25 miljard dollar aan kasgeld te beheren. Google heeft inmiddels een eigen dealingroom ingericht waar handelaren de hele dag bezig zijn het kasgeld van Google zo rendabel mogelijk weg te zetten.

Kortom: Google is nu stukken groter. Maar in de digitale economie kan het hard gaan. Microsoft is nog steeds een van de grootste spelers in de markt. Toch heeft het bedrijf de toekomst niet mee. Het loopt achter ontwikkelingen aan en wordt gezien als een dinosaurus uit een andere tijd.

Ik heb nu aandelen Google. Is het niet beter die te verkopen en aandelen Facebook in te slaan?
Dat zal moeilijk gaan. Facebook is niet beursgenoteerd. Dat betekent dat er minder dan vijfhonderd aandeelhouders zijn. Een van die selecte groep aandeelhouders is Goldman Sachs.

De zakenbank , samen met een Russische partij, een belang voor 500 miljoen dollar in Facebook. De papieren waarde van Goldman Sachs schoot daarmee een kwart omhoog tot 50 miljard dollar.

Facebook gebruikt het geld om verder te groeien. Een van de redenen om naar de beurs te gaan lijkt daarmee voorlopig vervallen. Facebook kan buiten de beurs om al genoeg kapitaal ophalen. Zolang dat kan wil het bedrijf nieuwsgierige aandeelhoduers liever niet in de boeken laten kijken.

Toch is de verwachting dat Facebook op termijn alsnog naar de beurs gaat. Pas dan kunnen oprichter Mark Zuckerberg en zijn werknemers hun aandeel in het bedrijf gemakkelijk verzilveren.

Volgens marktkenner is Facebook het aan zijn gebruikers haast verplicht om naar de beurs te gaan.

Kwestie van verantwoording afleggen.
Er bestaat zelfs een kans dat een en ander sneller gaat dan gedacht.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC bekijkt of de talrijke financiële transacties van Zuckerberg & co het bedrijf tot een beursgang kunnen verplichten.

De hamvraag. Is dit een hype?
In de digitale economie is roem nog vergankelijker dan in de 'reële' wereld. Denk aan MySpace.com dat snel populair werd en in 2005 voor 580 miljoen dollar door mediamagnaat Rupert Murdoch werd opgekocht, drie jaar na oprichting. Van die investering is inmiddels weinig meer over.

Maar zoals hierboven beschreven: Facebook biedt ongekend mogelijkheden voor adverteerders en is inmiddels zo hard ingevreten in het wereldwijde web dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het netwerk snel zal verdampen.

En ook de interesse van zakenbank Goldman Sachs zou vertrouwen kunnen wekken. De jongens van Goldman staan bekend als de slimste jongetjes van de klas. Die investeren geen half miljard zonder grondige analyse.

Er zijn wel vragen te stellen bij de enorm hoge en snel groeiende waardering. De handel in de niet-beursgenoteerde aandelen van Facebook waardeert de website nu op 50 miljard dollar. Om dit bedrag te rechtvaardigen moeten een paar kloeke aannames gemaakt worden.

Eind december berekende van de gezaghebbende financiële website Breaking Views dat Facebook een impliciete krijgt van 133 maal de winst, een onvoorstelbaar niveau. Let wel, Cyran ging uit van een waardering van 40 miljard, een kwart lager dan nu.

Om zijn waarde te rechtvaardigen zou Facebook de komende tien jaar -voor internetbedrijven is dat een eeuwigheid- meer dan 25 procent harder moeten groeien dan het gemiddelde beursfonds.

Cyran is niet de enige scepticus. Meer partijen twijfelen aan de onvoorstelbare waarde die aan de website wordt toegekend. Misschien nog een reden om niet al te zeer uit te zien naar een beursgang.