VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondernemingen moeten kleur bekennen bij presentatie halfjaarcijfers

De halfjaarcijfers moeten beleggers komende tijd meer houvast bieden. Een paar belangrijke thema's op een rij.

Een enkele snelle cijferaar presenteert deze week al de halfjaarcijfers, maar het echte geweld breekt pas volgende week los. Halverwege 2010 zullen beursfondsen met de billen bloot: zijn hun prognoses voor dit jaar tot nu toe uitgekomen?

Beursfondsen willen verrassingen in resultaten met bijbehorende koersbewegingen liever vermijden, zeker als het om negatieve uitschieters gaat. Toch zal ook dit cijferseizoen onverwachte momenten opleveren.

De belangrijkste thema's komende weken zijn op voorhand enigszins te voorspellen. Een greep uit de onderwerpen die spelen.

Onzekerheid
Terugkerend thema in het eerste halfjaar was de onzekerheid. Ondernemingen reppen over onzekere, moeilijke of onduidelijke economische en marktomstandigheden. Na massieve uitgaven om de economie te stutten lijken overheden nu aan te sturen op lastenverzwaringen.

Het zou volgens een stoet aan prominente economen het broze herstel van de economie kunnen schaden en een nieuwe recessie inluiden, het gevreesde double dip-scenario.

Een fors aantal Nederlandse beursfondsen wijt het onder andere aan die onzekerheid dat er tot nu toe geen verwachting is afgegeven voor 2010. De vraag is of het vol te houden is om beleggers ook de tweede helft van het jaar zonder leidraad zoet te houden. Het ligt voor de hand dat ondernemingen duidelijke verwachtingen afgeven tot en met december.

Ondernemingen die wel omzet- en winstverwachtingen hebben afgegeven zullen op daar komende weken tussentijds op afgerekend worden.

Toelichting op de wissel
Kort achter elkaar is een aantal bedrijven van topman gewisseld. Bij USG moest de topman vertrekken, net als bij Exact. Ook bij Wessanen, Reed Elsevier, Ctac, Draka, Heijmans en Beter Bed is dit jaar een nieuwe topman actief.

De toelichting bij de halfjaarcijfers zal voor de betreffende ondernemingen een moment zijn waarop het nieuwe management extra onder de loep wordt genomen.

Botsproef voor financials
Eind juli worden de resultaten openbaar gemaakt van de botsproeven voor banken. In zogenoemde stresstesten moet blijken of banken nieuwe tegenvallers in de economie kunnen opvangen. In totaal zullen 91 Europese banken op examen moeten bij de nationale toezichthouder.

In Nederland gaat het om de beursgenoteerde instellingen ING en SNS Reaal en de niet-genoteerde Rabobank en ABN Amro/Fortis.

Toch zal de krachtproef ook consequenties hebben voor niet geteste banken als Van Lanschot. Doel van de test is duidelijk: vertrouwen terugwinnen van de markt door openheid van zaken te geven.

Nu al is duidelijk dat niet alle banken zullen slagen voor de test. Dat zou ongeloofwaardig zijn. Banco Popular uit Italië, de Belgische KBC en Dexia alsmede de Duitse Commerzbank zouden wel eens nieuw kapitaal van aandeelhouders nodig kunnen hebben, zo willen de geruchten.

De testresultaten zullen wellicht ook meer duidelijkheid verschaffen over de kwetsbaarheid van banken voor de Europese landen in het verdomhoekje, zoals Griekenland, Portugal en (in mindere mate) Spanje.
Zowel ING als SNS presenteren hun halfjaarcijfers ruim na bekendmaking van de stresstest resultaten.

De vroege jongens
Vol spanning wordt uitgekeken naar de resultaten van bedrijven die als eerste profiteren van een economisch herstel. Prominent in die groep zijn de ondernemingen uit de halfgeleiderindustrie en de uitzendbranche. De chipindustrie heeft afgelopen jaar al fors geprofiteerd van de toegenomen vraag naar pc's, laptops en pc's.

De eerste tekenen van een afvlakkende vraag aan het einde van het jaar lijken al weer in zicht. Interessant om te zien wat ASML, ASMI en BESI hierover te melden hebben.

In de uitzendsector is het herstel ook al enige tijd ingetreden. Half juni lag de omzet sectorbreed een paar procent hoger dan een jaar eerder. Onder meer Randstad, USG, DPA en Brunel zouden ieder op hun manier moeten kunnen profiteren van die opgang. Zo niet, dan is een gedegen uitleg geen overbodige luxe.

Vastgoedsector in het teken van Zuid-Europa
De schuldencrisis in onder andere Griekenland, Portugal, Spanje en Italië heeft afgelopen tijd het sentiment op de beurs in grote mate bepaald. En daarmee kregen ook vastgoedfondsen forse aandacht. Nederlandse vastgoedfondsen zijn sinds 2000 behoorlijk aan het investeren in Zuid-Europa.

Vooral Vastned Retail heeft met 22 procent een groot deel van de portefeuille in Spaans vastgoed gestoken. Maar ook opvallend is de omvang van Italië in de portefeuille van Eurocommercial Properties. Corio belegt zowel in Italië als Spanje en hoewel de belangen op zichzelf niet zeer groot zijn, gaat het toch om een kwart van de portefeuille.

Halfjaarcijfers op een rij

Presentatie halfjaarcijfers Beursfonds 
woensdag 14 juli ASML
donderdag 15 juli Dim Vastgoed
vrijdag 16 juli Ballast Nedam
maandag 19 juli Philips
woensdag 21 juli TomTom
woensdag 21 juli Pharming Group
donderdag 22 juli Qurius
donderdag 22 juli Docdata
donderdag 22 juli Exact
donderdag 22 juli Sligro
vrijdag 23 juli USG People
vrijdag 23 juli AkzoNobel
vrijdag 23 juli Accell Group
maandag 26 juli BinckBank
dinsdag 27 juli BESI
dinsdag 27 juli KPN
woensdag 28 juli ASMI
woensdag 28 juli ArcelorMittal
woensdag 28 juli Wolters Kluwer
donderdag 29 juli Reed Elsevier
donderdag 29 juli Shell
donderdag 29 juli Nutreco N.V.
donderdag 29 juli Wessanen
donderdag 29 juli Mediq
donderdag 29 juli Randstad
vrijdag 30 juli HES Beheer
vrijdag 30 juli Gamma Holding
vrijdag 30 juli Crown van Gelder
vrijdag 30 juli Nieuwe Steen Investments
maandag 2 augustus TNT
dinsdag 3 augustus Imtech
dinsdag 3 augustus DSM
dinsdag 3 augustus Fornix Biosciences
woensdag 4 augustus Arcadis
donderdag 5 augustus Delta Lloyd
donderdag 5 augustus Unilever
vrijdag 6 augustus Logica
vrijdag 6 augustus Galapagos
vrijdag 6 augustus Fugro
vrijdag 6 augustus Vastned O/I
vrijdag 6 augustus Vastned Retail
dinsdag 10 augustus Van Lanschot
woensdag 11 augustus ING Groep
woensdag 11 augustus CSM
woensdag 11 augustus AMG
donderdag 12 augustus Aalberts Industries
donderdag 12 augustus Aegon
donderdag 12 augustus Wereldhave
vrijdag 13 augustus Telegraaf Media Groep
dinsdag 17 augustus Crucell
dinsdag 17 augustus Wavin
woensdag 18 augustus SBM Offshore
donderdag 19 augustus Grontmij
donderdag 19 augustus Simac
donderdag 19 augustus Draka Holding
donderdag 19 augustus Boskalis
vrijdag 20 augustus Brunel
maandag 23 augustus Heijmans
dinsdag 24 augustus Hitt
dinsdag 24 augustus Batenburg
dinsdag 24 augustus Ordina
dinsdag 24 augustus Brill
dinsdag 24 augustus Kendrion
woensdag 25 augustus SNS Reaal
woensdag 25 augustus TKH
woensdag 25 augustus Heineken
donderdag 26 augustus Ahold
donderdag 26 augustus Unit 4
donderdag 26 augustus Ten Cate
donderdag 26 augustus BAM
donderdag 26 augustus KAS Bank
donderdag 26 augustus Corio
vrijdag 27 augustus Vopak
vrijdag 27 augustus Beter Bed
vrijdag 27 augustus Acomo