VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotech op het Damrak biedt perspectief van uitersten

De een balanceert (weer) op het randje van de afgrond, de ander is winstgevend en vol zelfvertrouwen om dat te blijven. De in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven zijn een bont gezelschap. Tijd voor een stand van zaken.

Crucell, AMT, Pharming, Arseus, Galapagos, Fornix en Octoplus. Voor volgers van de Amsterdamse beurs zijn het vertrouwde namen, te meer omdat het beursfondsen zijn die graag en veelvuldig berichten aan beleggers doen uitgaan om ze op de hoogte te houden van de situatie.

En vaak leiden die berichten tot felle koersreacties. De aanhang is fanatiek, beloont goed nieuws met een forse plus en straft slecht nieuws af met een flinke koersdaling.

Maar hoe staat het met de beursgenoteerde biotechnologiebedrijven in Nederland? Tijd voor een update.

AMT stelt potentie ontwikkelde medicijn neerwaarts bij
Beursgenoteerd sinds: 20 juni 2007
Marktkapitalisatie: 44 miljoen euro (ultimo 2009)  
Amsterdam Molecular Therapeutics, opgericht in 1998, actief op het gebied van gentherapie.

Arseus, toeleverancier is een divisie van het Belgische farmaceutische bedrijf Omega Pharma. AMT, ontstaan binnen de muren van het AMC, is leidend op het gebied van menselijke gentherapie van zeer ernstige en veelal zeldzame ziekten.

Het vlaggeschip van AMT is stofwisselingsmedicijn Glybera. AMT maakt voortgang in het marktrijp maken van het medicijn. Intussen blijkt de markt voor het middel gehalveerd.

Arseus: afstoten of schaal vergroten
Beursgenoteerd sinds: 21 september 2007
Marktkapitalisatie: 243 miljoen euro (ultimo 2009)
Arseus, ontstaan als onderdeel van farmacieconcern Omega Pharma, is toeleverancier aan de medische sector.

Voor het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf Arseus, toeleverancier aan de medische sector, is Europa te klein geworden. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf steekt met de overname van het Amerikaanse Gallipot de oceaan over.

De overname was nodig om enige schaalgrootte te bereiken in een van de markten waarop Arseus actief is. Schaalgrootte of afstoten is het devies bij Arseus.  

Fornix ziet het einde naderen
Beursgenoteerd sinds: 22 december 1992
Marktkapitalisatie: 77 miljoen euro (ultimo 2009)
Fornix is (of beter gezegd was) vooral actief in onderzoek en ontwikkeling van allergiemiddelen

Na de verkoop van zijn verreweg grootste divisie is Fornix een dolend beursfonds geworden. Deze zomer moet duidelijk worden of er in de overgebleven activiteiten nog voldoende muziek zit.

Galapagos nadert moment van de waarheid
Beursgenoteerd sinds: 2 april 2005
Marktkapitalisatie: 193 miljoen euro (ultimo 2009)
Galapagos, opgezet van biotechbedrijf Crucell, is sterk in onderzoek voor anderen maar wil nu ook zelf medicijnen in de markt zetten.

Structurele winstgevendheid, onderzoek voor grote farmaceuten en ook nog zelf medicijnen op de markt brengen. De ambities van biotechbedrijf Galapagos zijn hoog.

Topman Van der Stolpe neemt daarbij een wat lagere beurskoers op de koop toe. 

Pharming moet uitleg geven over noodemissie
Beursgenoteerd sinds: 16 juni 1999
Marktkapitalisatie: 52 miljoen euro (ultimo 2009)
Het Leidse Pharming, ook bekend van de genetisch gemanipuleerde stier Herman hoopt op spoedige goedkeuring van zijn medicijn Rhucin.  

Eerst niet toegelaten tot de beurs, daarna op een haar na failliet en onlangs weer op het randje van total loss. Never a dull moment met biotechbedijf Pharming uit Leiden.

Het valt te betwijfelen of de trouwe aandeelhouders de continue onrust rond het fonds waarderen. De koers halveerde na een recente aandelenuitgifte tegen bodemprijzen. De VEB wil namens beleggers uitleg over deze nieuwe verrassing van Pharming. 

Octoplus verbetert operationeel maar blijft bestuurlijk kwetsbaar
Beursgenoteerd sinds: 5 oktober 2006
Marktkapitalisatie: 47miljoen euro (ultimo 2009)
Het Leidse Octoplus, opgericht in 1995, is gespeciliseerd in verbeterde afgifte van medicijnen in het lichaam

Biotechbedrijf Octoplus is van een cash slurpend biotechnologiebedrijf getransformeerd naar een onderneming met overlevingskansen.

In tegenstelling tot andere biotechbedrijven is Octoplus niet afhankelijk van het succes van één medicijn.

Nu nog oppassen voor belangenverstrengeling in een branche waar aandeelhouders en commissarissen dicht op elkaar zitten.

Crucell blijft voorzichtig in verwachtingen ondanks groeiende geldberg
Beursgenoteerd sinds: 26 oktober 2000
Marktkapitalisatie: 996 miljoen euro (ultimo 2009)
Crucell, de enige Midkapper onder de beursfondsen heeft een goed renderende rol gevonden binnen de markt van vaccinontwikkeling.

Het toch al niet onbemiddelde biotechbedrijf Crucell kan dit jaar op fors hogere inkomsten rekenen.

Toch blijft het bedrijf erg voorzichtig in zijn verwachtingen. Op dividend of aandeleninkoop hoeven beleggers niet te rekenen.