VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Smit-commissaris Cordia stapt op wegens onenigheid over bod Boskalis

Willem Cordia stopt als commissaris bij maritiem dienstverlener Smit Internationale. Hij kan zich niet vinden in de hoogte van het bedrag dat Boskalis betaalt voor de overname van Smit.

Dat heeft het Rotterdamse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Het aftreden van Cordia was onvermijdelijk. Maandag besloten het bestuur van Smit en drie van de vijf commissarissen om aan te bevelen aan de eigen aandeelhouders.

Twee van hen, te weten Cordia en Frank Dorhout Mees, bleken opvallend genoeg ‘nee' te zeggen tegen de overname, omdat zij ‘niet akkoord zijn met de transactie als geheel', zo lichtte Smit-bestuursvoorzitter Ben Vree toe.

Lees:
Een . De raad van commissarissen kent een collectieve verantwoordelijkheid, wat betekent dat de voltallige raad is aan te spreken op elk besluit. Als een commissaris het ergens niet mee eens is, kan die slechts twee dingen doen: zich toch achter het meerderheidsstandpunt scharen of aftreden.

Dat laatste heeft Cordia inmiddels gedaan. Van de andere nee-stemmer, Dorhout Mees, is nog niks vernomen.

Positie management Smit verzwakt
Ondanks het aftreden van Cordia, is door het ‘nee' van de twee commissarissen de positie van het management van Smit Internationale ernstig verzwakt.

Zo moet de ondernemingsraad van Smit zich nog over de overname uitspreken. Maar als 40 procent van de commissarissen tegen is, is het de vraag waarom de or dat zou doen.

Voor koper Boskalis is de interne verdeeldheid op het hoogste niveau bij het overnamedoelwit eveneens een slecht signaal en zeker geen goed begin voor de samenwerking.

Ook aandeelhouders zullen zich achter de oren krabben over het al dan niet aanbieden van aandelen onder deze omstandigheden.

De prijs
Een fusie aankondigen zonder het eens te zijn over de prijs, is onhandig. Voor Smit-aandeelhouders is de prijs het enige relevante element van de overname. Nadat zij hun aandelen hebben aangeboden, hebben zij geen relatie meer met de onderneming.

Voor (potentiële) Boskalis-aandeelhouders is de hoogte van het bod bepalend bij de inschatting van toekomstige rendementsverwachtingen van het aandeel. Door dit aspect te behandelen als bijkomstigheid, gaven baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster en de maritieme dienstverlener Smit Internationale dan ook blijk van weinig respect voor de eigen aandeelhouders.

Grootaandeelhouders
Grootaandeelhouder Fairplay van Smit houdt zich nog op de vlakte, maar kan met een belang van circa 10 procent in Smit de overname niet blokkeren. Boskalis doet zijn bod al gestand als het niet - zoals gebruikelijk 95 procent, maar 75 procent van de aandelen krijgt aangemeld.

De grootaandeelhouders Delta Lloyd Groep en Janivo, hebben al in een eerder stadium toegezegd dat zij het voorgenomen bod ondersteunen en aanvaarden. Tezamen met het belang van Boskalis in Smit, vertegenwoordigt dit circa 44 procent van alle uitstaande aandelen Smit.




Gerelateerde artikelen