VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Val van DSB kost Nederlandse banken samen tot 3,5 miljard euro'

De val van DSB Bank komt deels voor rekening van de overige Nederlandse banken. Volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) kost dit hen gezamenlijk maximaal 3,5 miljard euro.

Hiervan is echter pas sprake in het slechtste geval. 

Bij faillissement of ondercuratelestelling van een bank treedt het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) in werking, waarbij de Nederlandse banken gezamenlijk de 'schade' opvangen. Onder de regeling vallen de spaartegoeden die gegarandeerd zijn tot 100.000 euro per klant.

Noodregeling
Maandag verklaarde DNB de noodregeling van toepassing op DSB Bank, nadat die bank in korte tijd een zesde van zijn spaartegoeden zal wegvloeien. De sterke uitstroom van liquiditeit begon in oktober, waardoor de problemen bij de bank in een stroomversnelling raakten.

De oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed aan klanten om hun geld bij de bank weg te halen speelde hierbij zeker een rol, aldus Wellink maandag tijdens een persconferentie over de ontwikkelingen bij DSB Bank.

Banken schrikken
De banken lieten maandag weten geschrokken te zijn van de noodregeling bij DSB en te betreuren dat er geen alternatief is gevonden.

WAT BETEKENT DIT PER BANK?

ABN Amro
ABN Amro geeft aan ‘substantiële' verliezen te kunnen lijden door de problemen bij DSB. De bank in staatshanden geeft aan dat de kapitaal- en liquiditeitseisen niet in gevaar komen. Het effect op de kapitaalpositie en de liquiditeit als gevolg van de verliezen is zelfs 'niet materieel', verwacht ABN Amro. Ook uit de kredietrelaties en andere relaties die ABN heeft met DSB, verwacht de bank geen materiele verliezen.