VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers teleurgesteld in AND ondanks goede cijfers

Kaartenmaker Automotive Navigation Data (AND) is de enige nog onafhankelijke partij in de mondiale kaartenmarkt. En dat willen ze weten ook op het hoofdkantoor in Rotterdam.

‘De resultaten in het eerste halfjaar bewijzen dat onze strategie op dit punt zijn vruchten afwerpt', meldt bestuursvoorzitter Maarten Oldenhof trots in een toelichting op de cijfers over het eerste halfjaar, die het bedrijf maandag presenteerde.

De deal die AND eerder dit jaar sloot met een grote Amerikaanse partij, is volgens Oldenhof een gevolg van deze onafhankelijkheid. Vooralsnog resulteert de licentieovereenkomst in de eerste helft van dit jaar in een omzetstijging van 53 procent en een toename van de winst met 13 procent.

Hooggespannen verwachtingen
AND heeft bovendien hooggespannen verwachtingen voor de rest van het jaar en voor 2010. In een toelichting op de cijfers zei Oldenhof dat de omzet in 2009 zal verdriedubbelen en de winst zal vervijfvoudigen ten opzichte van 2008. De resultaten in 2010 zullen volgens de bestuursvoorzitter mede dankzij de Amerikaanse deal op hetzelfde niveau liggen als in 2009. 

Vorig jaar boekte de digitale kaartenmaker een omzet van 3,6 miljoen euro en een winst na belastingen van 1,3 miljoen euro.

In dat licht bezien, zijn de omzet- en winststijging in de eerste helft van 2009 nog lang niet toereikend. Bovendien had de onderneming 53 procent meer omzet nodig om de winst met 13 procent te laten stijgen. Die onbalans werd veroorzaakt doordat AND flink meer personeel inzette in de eerste helft van het jaar. De kosten voor personeel stegen in deze periode naar 3,2 miljoen euro, van 1,3 miljoen euro een jaar geleden.

Teleurstelling bij beleggers
De op zich mooie cijfers, werden dan ook teleurgesteld ontvangen door beleggers. Het aandeel AND leverde maandag ruim 7 procent in ten opzichte van een handelsdag eerder. Eerder dit jaar steeg de waarde van het aandeel flink, van 2,76 euro op 9 april tot ruim 10 euro nu.

Hoewel de vooruitzichten voor de rest van 2009 en 2010 goed zijn, is onduidelijk hoe het het bedrijf na die tijd zal vergaan.

Alliantie van kaartenmakers
Veelbelovend klinkt in elk geval de alliantie met een Chinese en Libanese branchegenoot, waar AND aan werkt. De kaartenmaker wil de betreffende bedrijven niet bij naam noemen. Wel is duidelijk dat de drie samen tegenwicht willen bieden aan de dominantie van TomTom's Tele Atlas en Nokia's Navteq.

Over de alliantie is weinig bekend. Behalve dan dat de drie bedrijven momenteel bijna West-Europa, China en alle Arabisch sprekende landen in Afrika in kaart hebben gebracht. AND begint eind 2009 met Noord-Amerika, terwijl de Libanese partner zich op heel Afrika richt. Voor Zuid-Amerika en India gaat AND mogelijk op zoek naar andere partners.

Gunstige positie
AND bevindt zich momenteel in een gunstige positie ten opzichte van de concurrentie. De inlijving van TeleAtlas en Navteq door TomTom en Nokia, heeft de nodige weerslag op deze kaartenmakers.

De moederconcerns van TeleAtlas en Navteq zullen bijvoorbeeld niet toestaan dat concurrenten aan de haal gaan met hun kostbare geografische databases. Dat maakt het moeilijk om diensten aan derden te leveren, wat de concurrentiepositie van de twee niet ten goede komt.

Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat Nokia digitale navigatiekaarten voor mobiele telefoons zal leveren aan concurrent Ericsson. AND, als onafhankelijke partij kan hiervan profiteren.



Gerelateerde artikelen