VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oostenrijks vastgoedfonds aan Amsterdamse beurs genoteerd

Na bijna een jaar van stilte, heeft weer een bedrijf de stap naar de Amsterdamse beurs gewaagd. Nieuwkomer is vastgoedonderneming Atrium European Real Estate (Atrium). Vanaf woensdag handelen beleggers in de aandelen van het Oostenrijkse vastgoedfonds.

Met een marktwaarde van ongeveer 870 miljoen euro, is een serieuze beursganger. Het fonds is bijvoorbeeld een stuk groter dan . Nieuw geld wordt echter niet opgehaald; met de beursgang in Amsterdam is enkel een tweede notering in gebruik genomen.

Zichtbaarheid verbeteren
Atrium heeft al een notering in Wenen en wil met de gang naar Euronext zijn zichtbaarheid voor beleggers en analisten verbeteren.

De vraag is waarom het bedrijf Nederland heeft uitgekozen voor de beursgang. Er is niets Nederlands aan het fonds. Het is gevestigd op Jersey, waar ook de aandeelhoudersvergaderingen plaatsvinden. 

Het vastgoedbezit van Atrium ligt in Oost Europa, waarvan het grootste deel in Polen, Tsjechië en Rusland. De rest is verdeeld over Roemenië, Letland, Slowakije, Turkije en Hongarije. Deze landen zijn hard geraakt door de economische crisis, wat resulteerde in afwaarderingen tot 50 procent op delen van de portefeuille.

Groot schandaal
Het bedrijf is in 1997 opgericht door de Oostenrijkse Meinl Bank als Central European Land Limited. Sinds 2002 opereerde het vastgoedfonds onder de naam Meinl European Land Limited.
 
Enkele jaren geleden was het fonds betrokken bij een groot schandaal. Julius Meinl, die lang de scepter zwaaide bij het vastgoedfonds, werd begin dit jaar gearresteerd in Oostenrijk op verdenking van frauduleuze handelingen bij de uitgifte van effecten.
 
Er zijn ook aantijgingen over extreem hoge vergoedingen die het fonds opstreek. Dit wordt momenteel door de Oostenrijkse autoriteiten onderzocht.

Korte metten met verleden
De Oostenrijkse bank heeft zich volledig teruggetrokken uit het fonds. In 2008 stopten Citigroup en de Israëlische vastgoedbelegger Gazit 500 miljoen euro in Meinl European Land. Samen houden ze nu circa 15,5% van de aandelen en 29,5% van de stemrechten in het fonds.

De investeerders willen de nieuwe notering gebruiken om korte metten te maken met het verleden en een nieuw aandeelhouderspubliek te trekken voor het fonds.

Na het verbreken van de banden met Meinl is er een nieuw management gekomen, afkomstig van gerenommeerde vastgoedbedrijven, zoals onder meer Unibail-Rodamco.

Claims
Ondanks het nieuwe management is niet uit te sluiten dat er nog claims verhaald gaan worden op Atrium.
 
De Oostenrijkse instantie die een class action tegen Meinl heeft lopen meldt tegenover de VEB dat de afwikkeling nog jaren kan duren en onzeker is of claims zullen worden verhaald op Meinl of op Atrium. Atrium waarschuwt in het prospectus ook voor de mogelijke gevolgen van de claims.

In de eerste drie maanden van dit jaar leed Atrium een nettoverlies van bijna 240 miljoen euro. Eind maart beschikte het fonds over een vastgoedportefeuille van 1,52 miljard euro en had het voor ruim 700 miljoen euro in de pijplijn.

Opsteker Euronext
De beursgang van Atrium is ondanks de recente perikelen bij het fonds een opsteker voor Euronext Amsterdam, na het vertrek van veel fondsen in het afgelopen jaar. Vandaag werd nog bekend dat Richard Homburg overweegt zijn vastgoedfonds Homburg Invest van de beurs te halen.

 
In 2009 lag het op beursgangengebied wereldwijd plat. Dit jaar zijn er nog geen introducties geweest.

Sombere periode voorbij
Volgens Euronext duiden geluiden uit de markt en concrete gesprekken met potentiele kandidaten erop dat de sombere periode zonder beursgangen voorbij is. Als dat zo is, dan verwacht Euronext dit jaar nog twee à drie beursgangen, en in 2010 en 2011 zal het dan weer een stuk beter gaan.

Zo maakte Delta Lloyd onlangs bekend dat het ambieert.

Bijna een jaar geleden ging voor het laatst een bedrijf naar de Amsterdamse beurs: het hotel- en casinoconcern Thunderbird Resorts.

Beursgangen in 2008:

- Thunderbird Resorts 
- Satyam (door fraude geplaagde Indiaas ict-bedrijf; inmiddels alweer van de beurs gehaald)
- Liberty Acquisition Holdings 
- Brookfield Asset Management 
- Germany One