VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De krant blijft onmisbaar

De verliesjaren van begin deze eeuw heeft TMG inmiddels wel overwonnen, maar de winstgevendheid stemt nog niet tevreden. In 2005 daalde de nettowinst met 3 procent tot 65 miljoen euro. Cfo Fred Arp hecht meer aan het geschoonde operationele resultaat, zonder eenmalige aanpassingen. Dit daalde met 14 procent tot 33 miljoen euro. De concernomzet steeg met 6,1 procent tot 736,7 miljoen euro. Het dividendbeleid is gewijzigd: uitkering is niet meer afhankelijk van de winst, maar van de kasstroom, vanwege de jaarlijkse verschillen in investeringsniveau. Dit leidde over 2005 tot een hogere dividenduitkering per aandeel van 0,44 euro tegen 0,30 euro over 2004.

TMG heeft de ambitie om een breed mediaconcern te worden. Het is nu nog voor 70 procent afhankelijk van kranten. Dat aandeel in de concernomzet zal dalen. Onder andere door de verkoop van twee regionale Limburgse kranten. De verschuiving naar niet aan print gerelateerde activiteiten is volgens TMG een onomkeerbaar proces. Het verloopt echter geleidelijk. Zo zijn er voor het uitbreiden van de belangen in de radio- en televisiebedrijven nog de nodige overheidsbeperkingen. Deze moeten vooral een te grote invloed van één partij met belangen op diverse mediaterreinen tegengaan.

TMG heeft eind vorig jaar een 20 procent belang genomen in de SBS Groep. Deze was een maand daarvoor voor 2,1 miljard euro gekocht door de durfkapitalisten KKR en Permira. Dit belang is verkregen door het inleveren van het belang van 27 procent in televisiebedrijf SBS Nederland plus een éénmalige investering van 18 miljoen euro. Vervolgens hebben TMG (30%) en ING Corporate Investment Participations (70%) in februari van dit jaar Sky Radio overgenomen. Eerder al verbreedde TMG haar activiteiten met internet- en sms-diensten en met publieksbeurzen.
Met de nieuwe naam Telegraaf Mediagroep blijft het dagblad De Telegraaf in een moeilijke markt de belangrijkste pijler onder het concern.

De oplages en advertentie-inkomsten vertoonden nog steeds een dalende trend. Op een vraag naar een mogelijk beter advertentievolume nu de economie weer aantrekt, durfde bestuursvoorzitter Swartjes nog geen krachtig positief antwoord te geven. Ten opzichte van overige dagbladen doet De Telegraaf het bepaald niet slecht. Met het blad Spits is voor het eerst winst behaald. Het advertentievolume hiervan steeg zelfs met 25 procent. De overige buitenlandse activiteiten zijn nog beperkt tot Zweden en Oekraïne. Met de benoeming van een president Internationaal en enige landenmanagers moeten die meer gewicht krijgen, waarbij Oost-Europa prioriteit heeft.

Langzamerhand toont TMG meer openheid tegenover aandeelhouders en geeft TMG ze wat meer ruimte, zij het vooralsnog wel via de constructie van Administratiekantoor (AK) en certificaten. AK-voorzitter Lammerts van Bueren stelde zich weer actief op. Afzonderlijke AK-vergaderingen met certificaathouders zijn inmiddels niet meer weg te denken. De huidige hogere koers van het aandeel kan mede te danken zijn aan de nu zichtbaar geworden scheurtjes in het gesloten TMG bolwerk.