VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wel roebels, geen glasnost

Met de komst van de Russische financier Vladimir Antonov lijkt Spyker voorlopig weer vooruit te kunnen. Via zijn Litouwse Snoras Bank investeert hij 18,6 miljoen euro via nieuwe aandelen en 15,9 miljoen euro door het verstrekken van leningen in de autobouwer. Ook de grootaandeelhouders zetten hun leningen ter waarde van 14 miljoen euro om in aandelen.
 

Dat Spyker zomaar miljoenen aandelen kan uitgeven zonder prospectus, komt doordat het autobedrijf gebruik maakt van een gat in de wetgeving. Spyker geeft namelijk niet-beursgenoteerde aandelen A uit, die op elk moment omgezet kunnen worden in gewone aandelen. Het is dat het maatschappelijk kapitaal in de statuten aangepast moest worden, anders was er helemaal geen aandeelhoudersvergadering geweest.
Het contrast met anderhalf jaar geleden, toen Spyker nog een verdubbeling van de productie verwachtte tot 100 stuks, is enorm. Toen stonden er 3,7 miljoen aandelen uit en was Spyker goed op weg om break-even te draaien. Mede omdat leveranciers niet tijdig betaald werden en de Formule1 meer geld kostte dan verwacht, ging het vorig jaar mis. De rekening die beleggers gepresenteerd hebben gekregen, wordt inzichtelijk als we nu kijken naar de verwatering. Inmiddels staan er 15,5 miljoen aandelen uit, met een extra potentieel van 2,4 miljoen aandelen door een converteerbare obligatie. De verwatering komt derhalve uit op liefst 400 tot 500 procent.
Net als in september zat Victor Muller weer achter de tafel. Dit keer niet als gewone bestuurder, maar weer op zijn oude post van bestuursvoorzitter. De VEB gaf aan verbaasd te zijn over de terugkeer van Muller, terwijl er een paar maanden geleden nog gezocht werd naar een nieuwe CEO. Muller heeft dan wel kwaliteiten als verkoper, maar heeft het afgelopen jaar diverse malen het vertrouwen beschaamd. Als Spyker werkelijk het vertrouwen wil terugwinnen van beleggers, maar ook van leveranciers, is Muller niet de juiste man op de juiste plek. Afgezien van de lening van Snoras zou Spyker volgens Muller schuldenvrij zijn. Dit is een positieve uitleg van het feit dat Spyker nog altijd geen leverancierskrediet kan krijgen.
Bij zijn benoeming als commissaris wilde Antonov geen antwoord geven op de vraag waarom hij in Spyker was gestapt en welke verwachtingen hij had voor de autobouwer. Na de vergadering bleek hij echter wel met de pers te willen praten en meldde dat Spyker binnen drie jaar winstgevend moet zijn. Als dit de manier is waarop Spyker in de toekomst communiceert, belooft dat weinig goeds. Ook de – al sinds september - openstaande vragen zijn nog altijd niet beantwoord. Bovendien is het wachten nog altijd op de eindafrekening van de Formule1 tak. Spyker moet nog de nodige miljoenen afschrijven op onder andere de debiteurenpositie, maar hoeveel is nog altijd ongewis. Daarnaast bestaat er nog altijd grote onduidelijkheid over de voorraad, het aantal uitstaande orders en de wijze hoe deze bepaald worden. De beloofde <i>glasnost</i> (Russisch voor openheid) laat derhalve nog op zich wachten. Aanstaande vrijdag komt Spyker met een trading update waarin Spyker, naar eigen zeggen, deze zaken zal beantwoorden.
Het einde van de vergadering kreeg een staartje. Doordat Spyker geen prospectus hoeft te publiceren is de kans op informatieverschillen tussen Snoras en de grootaandeelhouders enerzijds en de rest van de aandeelhouders anderzijds levensgroot aanwezig. Als zij koersgevoelige projecties of financiële cijfers hebben gezien die niet met de markt gedeeld zijn, kan er door de aandelenuitgifte sprake zijn van handel met voorkennis. Spyker ontkende dat Snoras behalve juridische boekenonderzoek, koersgevoelige informatie gezien had, maar te controleren valt het niet. Zeker de uitspraak van Antonov over de winstgevendheid van Spyker over drie jaar doet het een en ander vermoeden.
Het goede nieuws van de kapitaalinjectie is dat Spyker afgelopen jaar niet failliet is gegaan en  voorlopig ook uit de gevarenzone is. Op de vraag hoe lang Spyker nu vooruit kan antwoordde Muller dat in elk geval het komende jaar geen financiële problemen zullen ontstaan, ook als de verkoop en de productie tegenzitten. Door de kapitaalsinjectie kan eindelijk worden begonnen met de productie van de ‘long wheel base’ en ook de ontwikkeling van de SSUV kan doorgang vinden. Eind dit jaar moet de SSUV  klaar zijn voor productie. De financiering van de productie is evenwel nog niet gegarandeerd. De opvolger van de huidige C8 wordt in maart bij de autosalon van Genève gepresenteerd.
Voor de komende maanden is het belangrijker dat de productie van de Spykers weer op gang komt en dat ook de verkoop weer aantrekt. Muller gaf in de vergadering aan dat het nog zo’n vier maanden duurt voordat alle onderdelen weer op voorraad zijn en dus de productie weer op niveau kan komen. In het nieuwe businessplan zal Spyker ook de kostprijs sterk moeten laten dalen om überhaupt winst te kunnen maken. Veel van de onderdelen komen nu uit (dure) eurolanden, terwijl de afzet voor een groot gedeelte in dollarlanden plaatsvindt. De kans dat Spyker ooit winst zal maken is weer iets groter, maar moet nu wel over minimaal 15,5 miljoen aandelen gedeeld worden.