VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe bezems bij Randstad

Randstad koos vier jaar geleden met Hans Zwarts voor een topman buiten het uitzendconcern. Nu Zwarts vertrekt, gaat Randstad weer terug naar de ‘roots’. Het is aan oudgediende Cleem Farla de taak om de bij het bekende Randstadblauw behorende resultaten weer terug te laten keren. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering werden nog drie nieuwe bestuursleden voorgesteld die hun sporen reeds binnen het concern hebben verdiend. Naast Robert-Jan van de Kraats, de nieuwe financiële man, komen Leo Lindelauf en Jim Reese het bestuur versterken.

Commissaris Frits Goldsschmeding, de oprichter van het concern die  44 procent van de aandelen houdt, zal ook bij het nieuwe bestuur als het ware over de schouder mee blijven kijken. De tegenvallende cijfers over het derde kwartaal en de verwachtingen voor de Amerikaanse en Europese arbeidsmarkt beloven niet veel goeds. Toch blaakt het bestuur van zelfvertrouwen. “De meesten van u zijn oud genoeg om te weten dat er na een dip ook weer een herstel komt”, aldus Hans Zwarts.

De vertrekkende bestuursvoorzitter gaf voor de 37 aandeelhouders die naar het hoofdkantoor van Randstad waren gekomen, een toelichting op het kostenbesparingsprogramma. Een personeelsvermindering van 2300 mensen, een vermindering van de ICT-uitgaven met tien procent en consolidatie van vestigingen leveren dit jaar zeventig miljoen euro aan besparingen op. Randstad wil niet veel verder snijden omdat het graag bij het te verwachtte herstel van de economie ‘full swing’ de markt in wil.

Het integreren van de Tempo-Team (245 vestigingen) en de Randstad (377) wordt (nog) niet overwogen. Naast de bekende labels Randstad en Tempo-Team werkt de onderneming onder meer met de gespecialiseerde merken Yacht (finance, ICT, management en technologie ) en Otter-Westelaken Groep (technische vakpersoneel).
Randstad heeft besloten de verliesgevende activiteiten van de carrièresite Newmonday.com per 1 november te  beëindigen. Dit kostte de onderneming nog 11,1 miljoen euro in 2000. De raad van bestuur verwacht voor 2001 een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening tussen de 43 en 55 miljoen euro. Gezien de ruime marge in relatie tot het late tijdstip in het jaar, voorwaar geen gedurfde prognose.

Voor 2002 sloot Randstad zich aan bij de meerderheid van de bedrijven: geen prognose, maar gereed voor herstel van de economie. Of dat herstel er in 2002 ook komt blijft volgens het bestuur nog onzeker. Door deze voorzichtigheid zullen er in ieder geval volgend jaar minder winstwaarschuwingen zijn. En pas eind 2002 zullen de aandeelhouders weten of de nieuwe bezems daadwerkelijk schoon zullen vegen.