VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het doek valt voor Brand Funding

Beleggingsfonds BrandFunding, ooit "het meest ambitieuze retailfonds van Nederland", is nu officieel ontbonden.

De definitieve teloorgang volgt ruim vijf maanden nadat de enige deelneming van Brand Funding, zeepjes winkel Sabon, failliet ging.

De fondsbeheerder zag daarna geen mogelijkheden tot voortbestaan van het met schulden overladen fonds.

Tijdens een bijeenkomst met beleggers werd tevergeefs gezocht naar een oplossing.

Ontbinding van het fonds
Fondsbeheerder Persist Global Wealth Management B.V. zag geen mogelijkheden om financiële middelen aan te boren en daarmee de oplopende schuldenberg te verlichten.De situatie was zo ernstig dat Persist geen enkele vergoeding heeft ontvangen voor haar diensten.

Onder de schuldeisers is ook toezichthouder AFM te vinden. Volgens de AFM had BrandFunding een geconsolideerde jaarrekening over 2010 en 2011 moeten opstellen.

Dat heeft Brand Funding uiteindelijk niet gedaan. Accountant PricewaterhouseCoopers was een van de andere grote schuldeisers; ook PWC heeft niet betaald gekregen voor haar diensten.

Met een liquidatie balans met een balanstotaal aan debetzijde van 136 euro, was de schuldenlast ondraaglijk. Mede gezien het gebrek aan vooruitzicht op enige baten.

Op de vergadering bleek dat er toch interesse was geweest om het lege beursfonds over te nemen. Dit met het doel om op deze manier een gemakkelijke beursgang te creëren door een zogenaamde reverse listing.

Value8 bleek een van de geïnteresseerden te zijn geweest, maar dan zouden de schulden wel afgelost moeten worden. De crediteuren van Brand Funding bleken niet bereid mee te denken aan een oplossing, zodat ontbinding de enige optie was.

Ultee blijft strijdbaar
Bob Ultee, voorheen de centrale figuur bij Sabon en Brand Funding, was dit keer wel aanwezig en legde zijn zienswijze uit op de deconfiture van BrandFunding.

Aan Ultee had het allemaal niet gelegen. Zo liet hij weten dat het afgeslankte en doorgestarte Sabon inmiddels weer winstgevend is. Ook de beoogde aankoop, Apple reseller I-Center draait goed.

De ondergang van BrandFunding is volgens Ultee te wijten aan SNS Securities. Uit eerdere perspublicaties blijkt dat Ultee SNS aansprakelijk heeft gesteld omdat SNS onrechtmatig zou hebben gehandeld door zich terug te trekken bij een aandelenemissie van Brand Funding.

Met de opbrengst van de aandelenemissie had de aankoop van de I-Centers gefinancierd moeten worden. Ultee begrootte zijn vordering eerder op een bedrag tussen de EUR 150 en 170 miljoen. SNS wijst iedere aansprakelijkheid van de hand.

De gedupeerde Sabon-beleggers zouden mee mogen profiteren als zijn claim op SNS wordt toegewezen, zo liet Ultee weten op de vergadering. Deze afspraken zijn niet geformaliseerd.

De tussen Ultee en SNS gewisselde processtukken zullen meer duidelijk moeten maken in hoeverre de vordering van Ultee op SNS reëel is. Op korte termijn verschijnen de processtukken op de site van het ontbonden fonds www.brandfunding.nl. Wordt vervolgd.

14 juli 2012