VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurs maakt handel in kleine fondsen duurder

Vanaf vandaag rekent Euronext hogere tarieven voor handel in kleine fondsen. Het kan de verhandelbaarheid van small caps verkleinen en beursintroducties bemoeilijken. Een paar reacties uit het veld.

Vanaf vandaag rekent NYSE Euronext hogere tarieven voor aan- en verkoop van kleine beursfondsen. Aandelen in grote en middelgrote beursfondsen worden juist iets goedkoper.

Euronext lijkt met deze stap de prijzenstrijd aan te willen gaan met alternatieve handelsplatforms als Bats en Chi-X. Door de opmars van deze virtuele beurzen verliest Euronext veel omzet in grote beursfondsen.

Geen concurrentie op klein
De alternatieve handelsplatforms bieden geen handel in kleine fondsen. In dit segment heeft Euronext geen concurrentie te vrezen en kan het de tarieven verhogen. Kleine fondsen zorgen voor ruim 11 procent van de handelsomzet bij Euronext.

Particuliere beleggers zullen niet meteen te maken krijgen met hogere transactiekosten. Het zijn handelshuizen en brokers die de hogere vergoeding bij Euronext moeten afrekenen.

Waardering kleine fondsen onder druk
Indirecte gevolgen zijn er wel, vooral voor beleggers in kleinere fondsen. De nu al lage omzetten in small cap en lokale fondsen kunnen verder onder druk komen. En een lagere zogenoemde liquiditeit kan de koersen van de betreffende fondsen drukken.

De hogere tarieven kunnen de verhandelbaarheid van kleine beursfondsen verminderen. Beleggers willen in dat geval een vergoeding voor het feit dat zij niet gemakkelijk hun stukken kunnen verkopen.

Dat kan leiden tot lagere waarderingen, wat het minder aantrekkelijk maakt voor fondsen om nieuw kapitaal op te halen via aandelenemissies. Zo komt de belangrijkste reden voor een beursnotering, toegang tot de kapitaalmarkt, onder druk.

Euronext wil graag meer kleine bedrijven naar de beurs lokken. Deze tariefsverhoging zou kandidaten kunnen ontmoedigen in hun plannen voor een beursgang.

WAT VINDT DE MARKT?

DE BELEGGER


Aleid Kruize, van small cap-beleggingsmaatschappij Teslin:
"Het zou mij niet verbazen als moederbedrijf NYSE Euronext de smallcaps liever kwijt dan rijk is. Ze verlenen kwantumkorting op de aandelen die het meest verhandeld worden. Handel in smallcaps is voor de beurs minder lucratief en wordt dus minder aantrekkelijk gemaakt. "

DE BROKER

Een woordvoerder van BinckBank:
"Wij merken dat small caps vooral in trek zijn bij langetermijnbeleggers. Die hebben dus relatief weinig last van de geringe verhandelbaarheid.

Wij gaan geen aparte tarieven hanteren voor kleine en grote aandelen. Per saldo zal de tariefswijziging voor ons waarschijnlijk positief uitpakken omdat er nu eenmaal meer gehandeld wordt in AEX en AMX fondsen."

HET BEURSFONDS

Een woordvoerder van small cap-fonds
:
"Wij zijn niet blij met de tariefsverhoging. De verhandelbaarheid van ons aandeel is beperkt en door dit soort kostenverhogingen zal dat mogelijk nog minder worden. En dat terwijl het nu al moeilijk is voor institutionele beleggers om een belang in ons bedrijf op of af te bouwen.

Deze maatregel kan uiteindelijk ook voor koersdruk zorgen. NYSE Euronext breidt haar diensten telkens uit, maar vaak hebben wij daar niet zo veel aan. De kosten gaan wel telkens omhoog."

DE ANALIST

Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen:

"De tariefsverhogingen zijn fractioneel. Als je daarom niet in bepaalde aandelen zou beleggen is het wel triest."