VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Olieprijs omstreden smeermiddel om beursbewegingen te duiden

Met een grafiek van de olieprijs in de hand weten sommige analisten zo ongeveer iedere beursweging te duiden. In werkelijkheid is de relatie tussen olieprijzen en aandelenkoersen een stuk minder eenduidig dan marktkenners doen voorkomen.

Dat bleek afgelopen oktober maar weer eens toen een aantal dagen van behoorlijke winstdalingen deels werden verklaard door de kelderende olieprijs.

Maar toen de koersen binnen enkele dagen weer opveerden terwijl de olieprijs bleef kelderen bleek dat ineens even logisch.

Nu was de theorie dat bedrijven juist profiteren van de lagere olieprijs waardoor de koersen omhoog konden.

Het is moeilijk te geloven dat beide verklaringen even solide zijn. Maar hoe zit het echt met de relatie tussen olie en de beurs?

Theorie
In theorie zouden de meeste bedrijven moeten profiteren van een daling van de olieprijs.

Dalende energieprijzen vertalen zich in lagere kosten voor bedrijven omdat transport, productie en de grondstoffen goedkoper zijn. Dit betekent meer winst voor bedrijven en uiteindelijk hogere aandelenkoersen.

Een lage olieprijs betekent meer goed nieuws. Huishoudens, en dan vooral in de Verenigde Staten waar een groot deel van het inkomen naar benzine, hebben mensen dan meer geld te besteden aan andere producten of diensten.

Bedrijven die bijvoorbeeld plasmatv´s, elektrische tandenborstels of scheerapparaten verkopen zouden hiervan kunnen profiteren.

Dat is één kant van het verhaal. Het zou ook kunnen dat de lage olieprijs het gevolg is van een vertraging van de economie met als directe gevolg dat de vraag naar producten en diensten daalt.

Als een belegger deze invalshoek kiest is de lage olieprijs een signaal voor lagere bedrijfswinsten in de toekomst. In dat geval krijgen aandelen klappen.

Veel verschil
Tot zover de theorie. Tijd om het verband tussen olie en de beurs in praktijk te testen.
We becijferden het verband tussen de olieprijs en het rendement op de Amerikaanse S&P index. Deze zogeheten correlatie(coëfficiënt) is een getal tussen de minus één en de één.

Een waarde van minus één betekent dat twee variabelen tegen elkaar ingaan. Bij een plus één gaan twee verschijnselen altijd samen. Is het getal kleiner dan nul is er een negatieve samenhang, en is het getal groter dan nul is er een positieve samenhang.

Sinds 2001 is er een licht positieve relatie tussen de olieprijs en aandelenrendementen van de brede S&P-index. Maar dit zegt niet zo veel, want het getal schiet alle kanten op.

Dat is vooral het geval in de periode voor het uitbreken van de crisis (2000 tot en met 2008). In deze periode was de correlatie met uitschieters naar boven en beneden overigens overwegend negatief.

Vooral in de loop van 2008 wordt de correlatie sterk negatief. Bij aanvang van dat jaar kostte een vat olie 90 dollar, maar binnen 6 maanden explodeerde de prijs tot boven de 145 dollar. In diezelfde periode daalden aandelenkoersen juist hard, maar dat had meer te maken met de desastreuze toestand op de financiële markten dan met de olieprijs.

Na 2008
In de periode na 2008 gaan de verhoudingen op zijn kop. Richting het einde van dat jaar bewegen de olieprijs en de beurs keurig dezelfde kant op, namelijk stevig naar beneden. Sindsdien is de correlatie boven nul gebleven.

Dit hangt waarschijnlijk nauw samen met het goedkope geld dat centrale bankiers de wereld in slingeren. Dit duwt zowel de prijs van olie als aandelen omhoog. In de laatste maanden begint de correlatie echter te dalen: de olieprijs daalt fors terwijl aandelen, met uitzondering van een minicrash in oktober, vrolijk bleven doorstijgen.

Hoewel verminderde vraag uit China als reden voor de olieprijsdaling wordt opgevoerd ligt een belangrijkere verklaring aan de aanbodkant: de schalierevolutie in de Verenigde Staten en Saoediërs die olie op de wereldmarkt blijven dumpen.

Een negatieve correlatie in de komende kwartalen, waarin beursbedrijven zullen profiteren van lagere olieprijzen is daardoor waarschijnlijk. Maar gezien de schommelende relatie tussen olie en de beurs blijft dit koffiedik kijken.



Gerelateerde artikelen