VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Particuliere belegger optimistisch en waakzaam richting 2015

Nederlandse particuliere beleggers zijn optimistisch over ontwikkelingen op de beurs komende maanden. De hoogste verwachtingen hebben ze van Amerikaanse aandelen. "Nederlandse" beursfondsen zijn minder in trek.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van de VEB in samenwerking met online beleggersblad beurswijzer.com onder ruim zesduizend particuliere beleggers.

Het is de eerste van een reeks periodieke onderzoeken onder de titel "Hoe belegt Nederland? "

Ruim de helft van de ondervraagden meent dat de beurs komend jaar gaat stijgen, terwijl zo'n dertig procent rekent op min of meer stabiele koersen.

De grootste beleggingskansen liggen volgens de zesduizend deelnemers aan het onderzoek vooral in de Verenigde Staten, een regio waar de beurzen nu al op historisch hoog niveau staan.

 
© Hoe belegt Nederland, najaar '14


Opvallend is het beperkte vertrouwen in de Nederlandse beurs. Maar vijftien procent van de ondervraagden meent dat hier de beste kansen liggen.

Het kan zijn dat de fraude, omkopings- en boekhoudschandalen afgelopen jaren hierbij een rol spelen. Daarbij is het aanbod aan kwaliteitsaandelen op de Nederlandse beurs de afgelopen decennia behoorlijk uitgedund.

Een ander punt is de verdergaande globalisering. Nu andere beurzen toegankelijker worden is het voor de Nederlandse belegger een kleine stap om meer over de grens te gaan beleggen.

Toch zijn beleggers daarin nog terughoudend. Slechts één op de vijf beleggers zegt daadwerkelijk meer over de grens te zijn gaan beleggen.

Aandelen riskanter
Opvallend is dat de helft van de beleggers die meededen aan ons onderzoek obligaties als riskanter beoordeelt dan aandelen. Volgens alle leerboeken zijn (staats)obligaties veiliger dan aandelen.

© Hoe belegt Nederland, najaar '14

Dat drieduizend ervaren beleggers - 87 procent van de deelnemers aan het onderzoek belegt langer dan tien jaar - dat nu anders ziet geeft aan dat het bijzondere economische tijden zijn.

Door het ruime monetaire beleid (lees: de lage rente) zijn zowel staatsobligaties, bedrijfsobligaties als aandelen tot grote hoogte gestuwd.

Landen als Spanje en Italië, die nog steeds worstelen met grote economische problemen, kunnen tegenwoordig tegen zeer lage rente geld lenen. Dat is te danken aan maatregelen van de Europese Centrale Bank om de economie in de eurozone overeind te helpen.

Ook aandelen hebben een enorme sprong gemaakt. De huidige bullmarkt duurt al bijna 6 jaar. Maar het verschil tussen aandelen en staatsobligaties is dat het internationale bedrijfsleven de afgelopen jaren wél noodzakelijke hervormingen heeft doorgevoerd.

Veel bedrijven hebben drastisch in de kosten gesneden en maatregelen genomen om robuuster te kunnen opereren. Wanneer de groei begint aan te trekken plukt men daar de vruchten van.

© Hoe belegt Nederland, najaar '14


Blijkbaar zijn beleggers ook beducht voor de effecten die een stijging van de rente of inflatie heeft op de koersen van langlopende obligaties. Slechts een kleine stijging kan voldoende zijn om geld te ‘verliezen'.

Kostenbewustheid
Wij vroegen doe-het-zelfbeleggers, negentig procent van de ondervraagden, waarop zij gelet hebben bij de keuze voor hun bank of broker. Vier op de tien beleggers kiezen voor gemak.

Zij beleggen bij de bank waar ze ook andere rekeningen hebben. Slechts een kwart van de ondervraagden blijkt bij zijn keuze vooral naar kosten te hebben gekeken.

Die uitkomst komt overeen met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat Nederlandse beleggers jaarlijks tot honderden euro's teveel aan kosten betalen.