VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Japan in de ban van de ‘Abenomics'

De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe boekt verrassend snel resultaat met maatregelen om de economie in beweging te krijgen. ‘Abenomics' biedt hoop maar is niet zonder gevaar.

De in december gekozen Japanse premier Shinzo Abe heeft een missie.

Hij wil voor eens en altijd een einde maken aan de al ruim twintig jaar durende economische stagnatie en de bijna net zo hardnekkige deflatie de kop in drukken.

Eenmaal aan de macht ontvouwde Abe een omvangrijk pakket van budgettaire en monetaire stimuli.

De Bank of Japan zal voor onbepaalde tijd staatspapier opkopen met een omvang van 60- 70 biljoen yen, waarbij de balans van de centrale bank binnen twee jaar zal verdubbelen. Doel: een inflatie van 2 procent in 2014 en een zwakker yen.

Inflatie dient de consumptie aan te jagen en de vooral op export gerichte Japanse bedrijfsleven zal veel baat hebben bij een goedkopere yen.

Dat moet bedrijven stimuleren meer mensen in dienst te nemen en hogere lonen uit te betalen. Een opwaartse spiraal om de economie weer op gang te krijgen.

Abe's succes
Hoewel de agressieve acties van Abe door veel economen als riskant worden gezien, Japan heeft een schuldquote van liefst 220 procent en een begrotingstekort van circa 10 procent, levert het wel direct resultaat op.

Over het eerste kwartaal is de Japanse economie met 0,9 procent gegroeid, gelijk aan 3,5 procent op jaarbasis. Analisten hadden op maximaal 2,7 procent groeit gerekend.

De groei werd vooral gedragen door de Japanse consument en de export, precies de twee cilinders die het beleid van Abe aanpakt.

Inflatie stimuleert de consument aankopen te vervroegen en de zwakkere yen maakt Japanse producten op de wereldmarkt goedkoper.

Abenomics
Sinds november, het moment waarop Abe zijn plannen kracht bij zette, is de yen met circa dertig procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Nikkei is in die maanden opgelopen van rond de 9.000 punten tot boven de 15.000, een stijging van circa 70 procent. De Japanse aandelenindex heeft in vijf jaar niet zo hoog gestaan.

De koersstijging is zeker niet ongefundeerd. Japanse bedrijven als Toyota en laten betere winstcijfers zien en tonen zich positief over de toekomst. Een positieve wisselwerking tussen hogere koersen en meer consumentenvertrouwen.
Structureel herstel?
Het blijft de vraag in welke mate Abenomics Japan structureel verder zal helpen op het groeipad.

Het verleden heeft geleerd dat Japan, de derde economie van de wereld,ook weer snel terugvalt. Vooral de vergrijzing speelt het land parten en daar helpt geen enkele vorm van stimulering tegen.

Ondertussen is Abe druk bezig zijn derde groeipijler te implementeren, die van de structurele hervormingen. De Japanse arbeidsmarkt moet flexibeler met een hogere participatie van vrouwen en meer immigratie. Dat moet tegenwicht bieden aan groeiende groep pensionado's.

Andere zorgen
Verder is het de vraag hoever andere grote handelsnaties een verdere daling van de yen toestaan. Een lastig dilemma, omdat de Amerikaanse Fed en in mindere mate de ECB net zo hard de geldkraan opengooien.

Een ander neveneffect van het beleid van Abe is dat de Japanse lange rente begint op te lopen. Beleggers willen een vergoeding voor de hogere inflatieverwachting en het wisselkoersrisico. Circa 90 procent van de Japanse schuld is in binnenlandse (correctie, red.) handen.

Het oplopende koersverlies op de staatsobligaties kan Japanse banken en andere binnenlandse partijen die deze stukken in bezit hebben verder terughoudender maken met krediet, wat de economie kan raken.

Ook kan de rentestijging in combinatie met de zwakkere yen buitenlandse investeerders terughoudend maken in Japans' staatspapier te beleggen