VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bekritiseerd beleggingsproduct Rabobank wint prijs

Drie jaar geleden waren asset backed obligaties nog omstreden beleggingsproducten. Nu wint één van die producten de prijs voor het beste rendement.

Het was behoorlijk schrikken voor beleggers in het najaar van 2008. 

Zij bleken toen voor honderden miljoenen tussentijdse verliezen te hebben op complexe obligatieproducten die ABN Amro en Rabobank een paar jaar eerder had aangeboden.

Volgens twee aanbieders van deze zogeheten asset backed obligaties, ABN Amro en Rabobank, zou het gaan om een belegging met een gespreid risico. Nadere analyse leert dat dit niet het geval is.

Bovendien blijken particuliere beleggers via deze producten indirect actief op de professionele markt van kredietverzekeringen, terwijl dit in de brochures van de aanbieders niet vermeld staat.

Geen passende producten dus voor particuliere beleggers, zo oordeelde en ook volgde de advisering van dergelijke producten met aandacht.

Drie jaar later ziet de wereld er anders uit. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor het beste gestructureerde product, georganiseerd , won de Asset Backed Obligatie B van Rabobank de prijs voor het beste rendement over 2010.

Rendement en klachten
Vorig jaar behaalden houders van dit gestructureerde product een rendement van 39,7 procent. Over de gehele looptijd van de obligatie bleek het rendement minder indrukwekkend. De obligatie eindigde zoals deze begon, op 100 procent.

Bovendien is dit product tussentijds door een enorm diep dal gegaan waarbij heel wat beleggers in 2008 en 2009 in paniek of noodgedwongen zijn uitgestapt. Zij realiseerden vaak een fors verlies.

In de jaren voor 2010 waren de asset backed obligaties van Rabobank de financiële producten waarover bij de VEB de meeste klachten binnen kwamen.

Kritiek gehoord
Intussen lijkt het erop dat de aanbieders van gestructureerde producten, banken, de kritiek van de laatste jaren op deze beleggingsvorm hebben gehoord.

Tijdens de IEX-bijeenkomst gingen de sprekers, afkomstig uit de sector, in op de kritiek en vonden deze in een aantal opzichten ook zeker terecht.

Er zijn in het verleden volgens alle sprekers veel te veel producten gelanceerd die gewoonweg niet in de markt thuishoren.

Verboden in België
In 2007 zijn in Nederland ‘best practices' opgesteld voor gestructureerde producten door de Nederlandse Vereniging van Banken, maar die hebben niet al te veel aandacht gehad.

Meer in het oog sprong het recente onderzoek van de Amerikaanse waakhond SEC die concludeerde dat er bij adviseurs te veel nadruk ligt op verkoop, te weinig op advies.

Verder werden er, ook volgens de SEC, veel teveel ongeschikte producten geadviseerd. In België heeft de toezichthouder inmiddels harde maatregelen genomen. Hier zijn producten als reverse exchangeables (meer neerwaarts risico dan opwaarts potentieel) nu gewoon verboden.

Training en openheid
Han Dieperink, CIO bij Rabobank, pleitte ervoor dat alle belangrijke eigenschappen van een product worden gepubliceerd en dat adviseurs moeten worden getraind voordat ze structured products mogen verkopen.

Verder benadrukte hij dat de ‘structuren' een duidelijke toegevoegde waarde moeten hebben.

Rabobank introduceerde afgelopen jaar slechts zeven nieuwe producten. Daar was wat kritiek op van verschillende sprekers, maar de terughoudendheid waarmee Rabobank op dit moment nieuwe ‘structuren' introduceert is juist misschien wel goed.