Zoek

Een van de vier Europese aandelen in favorietenlijst Barron's

Befaamd beleggingsblad tipt Shell voor 2012

15 december 2011

Het gerenommeerde beleggingsblad Barron's heeft het aandeel Shell uitgeroepen tot één van zijn favoriete aandelen voor volgend jaar. Resultaten uit het verleden laten zien hoe betrekkelijk de voorspelling is.

Het aandeel Shell is één van de vier Europese aandelen op het jaarlijkse lijstje van tien favorieten die beleggingsblad Barron's jaarlijks doet uitgaan.

Ook Vodaphone, Sanofi en Daimler behoren tot de favorieten voor 2012. Zes Amerikaanse aandelen completeren de lijst.

Barron's keek bij zijn selectie naar "hoge kwaliteitsaandelen met groeiende dividenden." De spreekwoordelijke uitzondering is het aandeel van Berkshire Hathaway, beleggingsvehikel van Warren Buffett.

Berkshire
Berkshire betaalt geen dividend en is bovendien het ‘duurste' aandeel van de tien, met een koers-winstverhouding van 15. Meer dan de helft van Barron's favoriete aandelen kent een koers-winstverhouding die lager is dan tien.

Berkshire Hathaway dankt zijn uitverkiezing deels aan een recente uitlating van topman Buffett. Buffett, die zelden te betrappen valt op uitlatingen over de beurskoers, noemde het aandeel ‘ondergewaardeerd'.

BARRON'S FAVORIETENLIJST 2012
bedrijf div rend KW '12
(tax)
Berkshire Hathaway 0,0% 14,9
Comcast 2,0% 12,1
Daimler 6,2% 6,7
Freeport McMoRan 3,7% 8
MetLife 2,4% 6,1
Procter & Gamble 3,3% 15,3
Royal Dutch Shell 4,8% 7,9
Sanofi 5,1% 8,6
Seagate Technology 4,6% 5
Vodafone 5,1% 10

Barron's lijkt dat met hem eens. Ze noemt de belegginggportefeuille van Berkshire ‘beter gespreid dan ooit.'

Een gezonde Buffett kan het conglomeraat volgens het toonaangevende beleggingsblad ‘nog zeker vijf jaar leiden', waardoor onzekerheid over opvolging nog niet op het aandeel hoeft te drukken.
Shell
Shell heeft zijn selectie te danken aan zijn hoge dividendrendement. Vorig jaar koos Barron's nog ExxonMobil en ook voor dit jaar wordt Exxon niet al te duur bevonden. Net als bij Shell en Exxon zijn de aandelen voor minder dan tien keer de winst te koop.

De motivatie per favoriet op de site van Barron's
Barron's verwacht dat de kasstromen bij Shell flink zullen groeien komend jaar nu een paar grote projecten op gang komen.

Betrekkelijk
Barron's is overigens de eerste om de betrekkelijkheid van tips en favorietenlijstjes te erkennen. De favorietenlijst over 2011 presteerde niet al te best.

Op drie weken van het jaareinde boekte het mandje favorieten een koersverlies van 6,9 procent. Gelukkig viel er nog wat dividend te halen, maar zelfs dan nam de waarde van de tien favorieten af.

Beleggers hadden meer rendement gehaald door de S&P 500 (de index van vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven) te volgen.

PRESTATIES BARRON'S FAVORIETENLIJST 2011 t.o.v S&P 500
 
 Bron: Seeking Alpha

Reageer op dit artikel


Om te kunnen reageren dient u in te loggen.
Uw reactie verschijnt op deze website. Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens op internet.

Heeft u nog geen gebruikersnaam, klik hier

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB