VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij Wessanen is het als vanouds afschrijven geblazen

Voedingsconcern Wessanen doet er alles aan om  een belangrijke speler op de Europese markt voor natuurvoeding te worden. Maar sommige zaken veranderen niet, zoals de haast traditionele éénmalige tegenvallers.

En ineens waren er weer rode cijfers voor Wessanen. Dat is op zich geen nieuwe ervaring voor het voedingsconcern. De afgelopen jaren was het regelmatig kommer en kwel met verliezen, frauderende dochters en ruzie in de bestuurskamer.

Het aantreden van de nieuwe topman Piet Hein Merckens moest een einde maken aan die praktijken.

Bij de presentatie van de jaarcijfers blijkt Merckens in ieder geval een rasechte positivo. Hij spreekt over 2011 als "een zeer hoopvol jaar voor ons allen bij Wessanen."

De cijfers die hij meebracht deden anders vermoeden. Het concern moest opnieuw fors afschrijven, zag de nettoschuld oplopen en de vrije kasstromen tegenvallen.

Ondanks een negatieve vrije kasstroom van ruim twee miljoen euro, blijft Wessanen wel cashdividend uitkeren. Dit jaar acht eurocent per aandeel (2010: 5 eurocent). Dat betekent dat er in april zo'n zes miljoen euro cash de deur uitvliegt wat de nettoschuld weer zal doen oplopen.

Eenmalig in serie
Door afschrijvingen van euro 37 miljoen euro in het vierde kwartaal dook Wessanen over heel 2011 in het rood, een jaarverlies van 17,1 miljoen euro.

Zonder die afschrijvingen, operationeel, boekte de onderneming wel winst behoor je dan te zeggen. Maar bij Wessanen zijn de eenmalige afschrijvingen haast een repeterend fenomeen aan het worden. Serieel eenmalig afschrijven spreekt ook boekdelen.

Kroketten en biologisch
De pijn zat deze keer in de divisie Frozen Foods, de afdelingen kroketten en frikadellen waar het bedrijf maar zo halsstarrig aan vast houdt ondanks de drang naar een biologisch imago.

En ook in het hart van het bedrijf, de biologische producten in Europa moest een waardevermindering geslikt worden. Opnieuw, , min 9 miljoen. Nu is dat dus ruim vier keer zoveel.

Het is ironisch dat de Amerikaanse dochter ABC, een sapjesfabrikant, de meubelen moet redden als het om winstgevendheid gaat. ABC was lange tijd een aap die Wessanen op zijn rug meetorste. Een jaar of drie geleden bleek er flink gefraudeerd te worden bij ABC, wat Wessanen richting afgrond dreef.

Eerst werd besloten om de sapfabrikant af te stoten maar de afwikkeling van de fraude bleek lastiger dan verwacht waardoor verkoop steeds werd uitgesteld, ook in de hoop een betere prijs te krijgen. Want als Wessanen onderdelen verkoopt gaat dat vaak gepaard met afboekingen.

Nu is ABC één van de meest winstgevende divisies binnen het concern met een marge (Ebit) van bijna negen procent (vorig jaar nog maar twee procent).

Teleurgesteld ondanks dividend
Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten van Wessanen. Het aandeel moest meteen na bekendmaking een procent of zeven prijsgeven. Dat het concern, ondanks het verlies toch acht cent dividend wil betalen verguldt de pil voor beleggers blijkbaar niet.




Gerelateerde artikelen