VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders stemmen het beloningsplan van Shell af

Aandeelhouders hebben het beloningsbeleid van Shell weggestemd. Volgens het omstreden voorstel zou de Shell-top een extra prestatiebeloning krijgen waar ze volgens de eigen regels geen recht op hebben.
Na Philips (in 2008) is Shell het tweede bedrijf in Nederland waarbij het  beloningsplan wordt weggestemd.

Bijna zestig procent van de aangemelde aandelen stemde tegen het voorstel om de Shell-top een extra prestatiebeloning te geven. Voor het tweede jaar op rij zouden Shell-ceo Jeroen van der Veer en zijn medebestuurders een bonus krijgen, die ze volgens de richtlijnen van het bedrijf niet zouden moeten krijgen.

De feiten
Afgelopen jaar ontvingen de uitvoerende bestuurders van Shell een bonus die hen in 2006 onder voorbehoud was toegekend. Voor topman Jeroen van der Veer betreft het een extra bedrag van meer dan twee miljoen euro.

Om vast te stellen of de Shell-top de bonus definitief zou mogen ontvangen werden de prestaties van Shell tussen 2006 en 2008 vergeleken met vier andere concurrenten (BP, Exxon, Chevron, Total). Als Shell in de groep van vijf bedrijven bij tot de top 3 zou behoren leverde dit de bestuurders een bonus op. Shell eindigde uiteindelijk als vierde in deze groep van vijf, wat geen bonus zou mogen opleveren.

Desondanks oordeelde de beloningscommissie van Shell dat "het verschil met de nummer drie marginaal was"  en dat daarom toch een bonus zou worden toegekend. In strijd met de vooraf gestelde voorwaarden.

Op herhaling
Het was niet voor het eerst dat Shell-bestuurders op deze wijze een extra beloning ontvingen. Ook over 2007 eindigde Shell op de voorlaatste plaats in een vergelijking met vier concurrenten. Ook toen werd de bonus toegekend. In 2007 leverde dat bestuurders van het olieconcern 65% van een voorafgestelde bedrag op. Afgelopen jaar was het percentage verhoogd naar 85%. 

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stemde tegen het beloningsvoorstel. Errol Keyner zei namens de VEB over het beloningsbeleid van Shell: ‘Het systeem is ziek en moet gerepareerd worden.’ Keyner doelt daarmee niet alleen voor de toegekende bonus na ondermaats presteren, maar ook op de salarisverhoging van acht procent die ceo Jeroen van der Veer in zijn laatste jaar bij Shell ontvangt. En de toekenning van een retentiebonus aan bestuurders, terwijl die geenszins van plan zijn om het bedrijf te verlaten.

Overigens kan Shell de bonus alsnog uit betalen, ondanks de tegenstem van beleggers. Dit zou echter een ongekende bruuskering van aandeelhouders zijn.

 17 maart 2009
 20 mei 2008




Gerelateerde artikelen