VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weduwen- en wezenfonds Shell bevriest dividend na gevoelige tik door recessie

Heilige huisjes gaan omver in crisistijd: Shell bevriest het dividend. Volgens topman Peter Voser een gepaste maatregel in moeilijke tijden, maar een revolutie voor Shell, dat juist bekend staat om z'n solide en gestaag stijgende dividenduitkering.

Dat het energieconcern een zwaar jaar achter de rug heeft, bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers over het vierdekwartaal en gehele jaar 2009.

Minder vraag naar olieproducten en een forse overcapaciteit als gevolg van de economische recessie, bezorgden Shell het eerste kwartaalverlies in jaren voor de divisie downstream.

Deze tak van het bedrijf, waar raffinage, chemie en verkoop van olieproducten onder vallen, is zwaar getroffen door de recessie. De tegenvallende resultaten drukken zwaar op het hele bedrijf.

Dividendrevolutie
In reactie betaalt het concern - dat nog nooit zijn dividend verlaagde - over het eerste kwartaal van 2010 net als over het afgelopen kwartaal 42 dollarcent. Normaal gesproken verhoogt Shell het dividend minimaal met de inflatie.

Op jaarbasis nam het dividend in 2009 nog wel toe, van 1,60 dollar naar 1,68 dollar, met dank aan de eerste drie kwartalen.

De vraag is nu of het bevriezen van het dividend een voorbode is voor een verlaging. Dat zou voor de altijd zo betrouwbaar geachte onderneming, een dreun in reputatie opleveren.

Scherpere crisis-maatregels
Als gevolg van het verlies bij raffinage en pompstations, zet Shell nog een tandje bij in de bezuinigingen. Bovenop de eerder aangekondigde vijfduizend ontslagen komen er nog duizend.

Ook zet Shell, om het tij te keren, 15 procent van de totale raffinagecapaciteit (560.000 vaten per dag) in de etalage. Het gaat onder meer om de raffinaderijen in Nieuw Zeeland (Whangarei) en zweden (Göteborg).

Begin dit jaar meldde Shell al dat het een raffinaderij in Canada wil sluiten, met een capaciteit van 130.000 vaten per dag.

Miljard extra op zak
Met de nieuwe kostenbesparingen moet Shell tenminste 1 miljard dollar op zak houden, meldt bestuursvoorzitter Peter Voser.

De reorganisatie van vorig jaar, waarbij onder meer twee divisies in elkaar schoof, leverde tot nu toe 2 miljard dollar op. Wel kostte het ontslag van vijfduizend mensen 900 miljoen dollar.

Voser waarschuwde donderdag dat de vraag naar olie in elk geval de eerste maanden van dit jaar nauwelijks zal aantrekken. Er zijn nog grote voorraden beschikbaar en een nog grote ongebruikte capaciteit.

Productie op termijn toch omhoog
Wel weet de topman bij de andere poot van Shell, de exploratie- en productiedivisie, de verwachtingen voor de periode tot en met 2012 te handhaven. Ondanks de daling van de productie van gas en olie, moet de productie in die tijd met 2 tot 3 procent worden opgeschroefd.

Dit gaat volgens de topman lukken dankzij grote projecten die eind dit jaar in productie gaan. Zo neemt Shell deel in de winning van gas uit twee enorme velden in het Midden-Oosten.

Groot risico
De grote exposure van Shell in onstabiele landen als Irak (recente nieuwe contract dat 1,8 miljoen barrels olie per dag moet gaan opleveren), vormen meteen wel op operationeel vlak een groot risico. Shell heeft een 45-procentbelang in deze joint venture.

Maar ook Sakhalin is een onzekere factor op dit punt. In Nigeria is de situatie al tijden uiterst onzeker. Shell heeft daar last van productiebeperkingen vanwege onrust en sabotage aan installaties. Daar komt nu ook het onrustige Gabon bij.

Om de huidige ellende op te vangen, wil Shell in minder, maar meer winstgevende markten investeren, die flink groeipotentieel hebben, zoals Azië.

Winstdaling
De algehele malaise leidde tot een winstdaling. Shell boekte in 2009 een nettowinst van 12,5 miljard dollar, een afname van 52 procent ten opzichte van de 26,7 miljard dollar van 2008.

De CSS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten, kwam uit op 9,8 miljard dollar. Dat betekent een daling van 69 procent in vergelijking met de 31,3 miljard dollar van het jaar ervoor.

Voser gaat niet uit van een snel herstel voor Shell en noemt de vooruitzichten voor 2010 onzeker.






Gerelateerde artikelen