VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ziggo-beleggers krijgen ingewikkeld bod met risico's

Het bod van Liberty Global op Ziggo biedt aandeelhouders van het eerste uur een mooi rendement. Maar het bod van de Amerikanen is grotendeels in aandelen. Met alle risico's van dien.

Nu het Amerikaanse Liberty Global een bod heeft uitgebracht op kabelaar Ziggo gaat het aloude spel van prijs en waarde een nieuwe fase in.

Liberty Global biedt 34,53 euro per aandeel en ziet zich gesteund door bestuur en raad van commissarissen van Ziggo. Het bod is inclusief dividend. In 2014 zal Ziggo dus geen dividend meer uitkeren.

Partijen wijzen op de mooie premie van 22 procent bovenop de beurskoers van 15 oktober vorig jaar toen Liberty voor het eerst openlijk over een overname sprak.

Maar in ruim drie maanden is het aandeel Ziggo al flink gestegen op speculaties over een overname zodat het bod nog maar vier procent hoger is dan het slot van de vorige handelsdag.

Mager
De verwachtingen en berekeningen van marktkenners indachtig legt Liberty Global geen knock-out bod neer. Analisten, zoals die van Rabobank en ÌNG, rekenden op een bod van ten minste 35 euro.

Zij becijferen dat Ziggo `stand alone´ zo´n 30 euro waard is, maar zijn ook van mening dat Liberty Global aanzienlijke samenvoegingsvoordelen kan realiseren die al snel een waarde vertegenwoordigen van vijf euro per aandeel.

De ceo van Liberty Global, Mike Fries, ziet die voordelen ook. Fries rekent op jaarlijks besparingen en voordelen van 160 miljoen euro vanaf 2018, omgerekend is dat een euro of vijf per aandeel.

Een aantal synergievoordelen is hierin niet meegenomen. Behalve van UPC is Liberty Global ook controlerend aandeelhouder van de Belgische kabelgroep Telenet.

Een samensmelting van deze twee bedrijven en Ziggo tot één overkoepelend kabelbedrijf dat grofweg het Nederlandse taalgebied of zelfs de hele Benelux bestrijkt, behoort tot de mogelijkheden.

Onzeker
Naast de hoogte van het bod is er de manier van afrekenen. Ziggo-beleggers maken kennis met een Amerikaanse voorliefde. Liberty Global betaalt overnameprooien bij voorkeur in aandelen.

Ook deze keer: ongeveer twee-derde wordt betaald met in New York genoteerde aandelen Liberty Global.
Meer specifiek biedt Liberty 11 euro cash en 0.2282 aandelen A en 0,5630 aandelen C. Dat Liberty graag met aandelen betaalt is niet verwonderlijk. De koers van Liberty Global verachtvoudigde tot 83,27 euro (slotkoers 24 januari) ten opzichte van het dieptepunt in maart 2009.

Beleggers lijken teleurgesteld over deze betaalwijze. De aandelenkoers noteert in de ochtendhandel vier procent lager op 32,07. Dit is dik 7 procent onder het bod van de kabelgigant.

De koersdaling van Ziggo geeft aan dat beleggers door de onzekere koersvorming van aandelen Liberty hier minder waarde aan hechten dan aan cash. Ziggo en Liberty Global verwachten "closure" van deal in de tweede helft van het jaar en niemand weet wat de aandelen dan waard zijn.

Waarom investeerders niet?
Beleggers die vanaf de beursgang van Ziggo aandeelhouder waren hebben een mooie rit gemaakt. Het aandeel kwam in maart 2012 voor 18,50 euro naar de beurs, waardoor het rendement ten opzichte van het bod op ruim 85 procent ligt.

Het (mogelijk) korte beursbestaan van Ziggo doet denken aan dat van Douwe Egberts dat ook weer snel werd weggekocht met een behoorlijk rendement voor aandeelhouders.

De opkopende partijen, in het geval van Ziggo: Liberty, zien echter nog mooie kansen. Het is opvallend dat een paar grote durfinvesteerders die waarde niet hebben gezien.

Private equity-partijen Cinven en Warburg stonden met het samenvoegen van Essent Kabelcom, Casema en Multikabel aan de wieg van het Ziggo van vandaag.

Zij verkochten bij de introductie in maart 2012 het eerste deel van hun stukken tegen 18,50 euro en na tussentijds flink te verkopen deden zij het laatste restje van de hand in april vorig jaar tegen een koers van 25,75 euro van de hand.

Hadden ze een paar maanden gewacht dan was de opbrengst van hun aandelenbelang veel hoger geweest. Een opmerkelijk gegeven, zeker voor partijen die erom gekend zijn waarde in ondernemingen op te speuren en te ontsluiten.

Private equity jongens laten over het algemeen geen geld op straat liggen. Wat zagen zij niet in Ziggo dat Liberty Global nu wel identificeert (of andersom)?

En nu?
Aandeelhouders hebben nog even de tijd om te beslissen of ze hun aandelen willen aanbieden. Eerst komt Liberty Global nog met een biedingsbericht waarin het bod tot in details moet worden uitgelegd.

Toezichthouder AFM zal dat biedingsbericht nog moeten goedkeuren, de overname zal ook nog door mededingingsautoriteiten bekeken moeten worden.

Partijen verwachten de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden.

Een gefnuikte ambitie van bijna zes miljoen euro
De voorgenomen overname zou van Ziggo-ceo René Obermann wel eens één van de kortst zittende topmannen aller tijden kunnen maken (in Nederland). En één van de best beloonde.

Obermann, die sinds 1 januari de eindverantwoordelijkheid heeft, vertrekt na afronding van de overname in het najaar. De Duitser was eerder de grote man van Deutsche Telekom (232 duizend werknemers; omzet van 58 miljard euro) maar vertrok naar ‘kleinduimpje' Ziggo (krap 1,5 miljard euro, ‘slechts' drieduizend mensen) om ‘meer operationeel' bezig te zijn.

Door de overname is van die kleinschaligheid geen sprake meer. Wellicht dat Obermann daarom heeft laten weten te vertrekken bij het concern na afronding van de overname.

Hij zal dan circa 5,6 miljoen euro aan bonussen, premies en salarissen hebben opgestreken, ongetwijfeld genoeg om de tijd te overbruggen naar een nieuwe baan bij weer een mooi, kleinschalig, overzichtelijk bedrijf.

LEES MEER:

16 januari 2014

12 december 2013

16 oktober 2013




Gerelateerde artikelen