VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unibail-Rodamco blijft het beter doen dan concurrenten

Uit het verslag over het derde kwartaal blijkt dat 's werelds grootste winkelbelegger Unibail-Rodamco nog altijd betere prestaties neerzet dan de concurrentie. Wat is het succes en hoe houdbaar is de voorsprong?

Beleggers die de vastgoedfondsen een beetje volgen kennen het succes van de Frans-Nederlandse combinatie Unibail-Rodamco.

De kernportefeuille van rond de 28 miljard euro is uitsluitend belegd in de grootste winkelcentra van Europa. Schaalgrootte is van essentieel belang om een sterke positie in te nemen tegenover de grote ketens als Zara en
Primark

Unibail-Rodamco staat bekend om zijn zeer actieve en vaak ook keiharde beheer, waarbij het alleen de allerbeste ketens in huis wil hebben.

Dit zorgt voor een win-win situatie: retailers zien meer passanten en daarmee hogere omzetten waardoor Unibail-Rodamco weer hogere huren kan bedingen.

Unibail-Rodamco presteert door deze strategie al jaren beter dan de markt. Met de nieuwe combinatie Klépierre-Corio, portefeuille van circa 21 miljard euro, krijgt het er wel een speler bij die in dezelfde vijver vist en dezelfde koers gaat varen.

Een speler als Wereldhave waagt zich hier bewust niet aan en legt de focus op de middelgrote Europese winkelcentra. In een recente deal koopt het zes middelgrote Franse centra van Unibail-Rodamco.

Derdekwartaalbericht
Uit een summier financieel verslag valt op te maken dat de winkelcentra van Unibail-Rodamco het nog altijd stukken beter doen dan de verschillende retailmarkten in het algemeen.

De omzetten van de winkels in de verschillende centra boekten over de eerste negen maanden van het jaar een omzetgroei van 2,7 procent.

Dat is beduidend beter dan de algehele consumentenbestedingen die tot en met de maand augustus in de relevante landen slechts met 0,4 procent toenamen.

Kléperre rapporteert zelfs een omzetstijging van 3,0 procent bij de retailers in de centra over de eerste drie kwartalen. Dit is echter wel inclusief uitbreidingen. Exclusief uitbreidingen bedraagt de groei 1,6 procent.

Zelfde strategie
Klépierre voert feitelijk al langer dezelfde strategie als Unibail-Rodamco en zet met de overname van AEX-fonds Corio een grote stap om diezelfde magneetwerking voor zowel shoppers als retailers te bereiken.

Ook Klépierre zal een actief portefeuille management gaan voeren door alleen de best lopende centra en winkelketens binnen boord te houden. Corio heeft daarin een achterstand opgelopen, waar de Fransen nu werk van gaan maken.

Door te focussen en overig vastgoed van de hand te doen kunnen zowel Unibail-Rodamco als Klépierre bogen op een solide balans met een schuld als percentage van de boekwaarde van het vastgoed van circa 40 procent.

Solide balansen geeft ruimte voor interessante overnames en zorgt ervoor dat de rentelasten gedrukt worden.
Standard & Poor's verhoogde nog begin dit jaar de rating voor Klépierre naar A- terwijl Unibail-Rodamco een A rating.

Vooruitzichten
Unibail-Rodamco gaf, zoals gebruikelijk in het derdekwartaalverslag, geen nadere duiding op de eerder afgegeven winstprognose die staat op een groei van minimaal 5,5 procent van de winst per aandeel.

Omdat deze prognose nog wel werd herhaald op een investeerderdag begin oktober mag worden aangenomen dat deze nog steeds op gaat.

Voor alle vastgoedfondsen geldt dat het vooral de lage rente is die de resultaten stuwt en de sector populair blijft door zijn hoge dividenduitkeringen.

Meer onderlinge concurrentie zal echter voor druk op de rendementen gaan zorgen.





Gerelateerde artikelen