VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Complete top van TNT weg met vertrek van Express-baas Lombard

Met het vertrek van Marie-Christine Lombard is nu de volledige top van het voormalige TNT verdwenen. De Française houdt een traditie hoog. Bij TNT vertrekken ze onverwacht en laten ze een bedrijf in verwarring achter.

Nauwelijks twee jaar geleden stonden ze nog samen aan de top van post- en expressbedrijf TNT. Nu zijn ze alle vier weg.

Na Henk van Dalen, Peter Bakker en Harry Koorstra gaat , TNT Express om precies te zijn.

Het begin
De leegloop aan de top van het voormalige TNT . Een paar uur voor de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders komt het hoge woord eruit. TNT gaat zijn post- en pakketdivisie apart zetten. 

De aanloop naar dat besluit wordt duidelijk in  bij het hoofdkantoor van TNT op Schiphol. Zij zijn de teleurgesteld over de eerder gepresenteerde nieuwe strategie van het concern, die te voorzichtig zou zijn.

Splitsen
In april 2010 houdt TNT alle opties nog open. Het concern gaat op zoek naar samenwerkingsverbanden met postbedrijven over de grens, maar een splitsing in een post- en een expressbedrijf wordt niet uitgesloten.

In augustus 2010 -TNT heeft dan andermaal teleurstellende cijfers moeten presenteren- is de kogel door de kerk. Per 1 januari 2011 gaat het bedrijf in tweeën. De postdivisie wordt PostNL, Express gaat door als het eveneens beursgenoteerde TNT Express.

TNT-topman Peter Bakker . Hij was in 2001 bij het voormalige staatsbedrijf aangetreden met het idee Post en Express samen te voegen en zo minder afhankelijk te worden van de -toen- grote winstmachine, Post.

Financieel topman Henk van Dalen wacht de splitsing niet af en vertrekt een paar dagen na bekendmaking van het uiteenvallen van het bedrijf. Het opstappen van de bedachtzame Van Dalen komt als een verrassing. Maar ook zijn voormalige collega's Koorstra en Lombard houden van een surprise op zijn tijd.

En dat is drie
Harrie Koorstra, jarenlang de baas van de postdivisie binnen TNT, wordt begin 2011 de hoogste baas bij PostNL. In april 2012, vier dagen voor de aandeelhoudersvergadering, stapt hij ineens op. Koorstra met zijn commissarissen, die op hun beurt niet willen weten van verstoorde verhoudingen.

Op de achtergrond speelt een reorganisatie bij Post die veel rumoer in eigen gelederen veroorzaakt en uiteindelijk wordt uitgesteld. Ook zijn er de strubbelingen bij zusterbedrijf TNT Express, waarin PostNL grootaandeelhouder is en dat inmiddels wordt begeerd door de Amerikaanse branchegenoot UPS.

Problemen Express
Bij TNT Express staat Marie-Christine Lombard aan het roer, de Française die in 1998 binnenkwam toen TNT een Frans expressbedrijf overnam.

Bij TNT Express beleefde Lombard een uiterst moeizame start. In de eerste vier maanden als zelfstandig beursfonds zakt de marktwaarde van het bedrijf met de helft. Ook waar het management de laan werd uitgestuurd.

In maand vijf, oktober, volgt . Een paar dagen voordien had Lombard nog laten weten dat er geen aanleiding was om tegenvallers te melden.

Verkoop en bonus
Begin 2012 staat in het teken van de overnamestrijd om TNT Express. UPS heeft interesse en opnieuw zijn twee activistische aandeelhouders nodig om het verdict te laten vallen. TNT Express gaat over in Amerikaanse handen, . 

Er moet alleen nog toestemming komen van de mededingingsautoriteiten in Brussel. En daar is het nog steeds wachten op. Al drie keer werd een besluit uitgesteld. Dit jaar zal de overname waarschijnlijk niet meer rond komen.

Marie-Christine Lombard wacht dat moment niet af. Zij vertrekt nu. Het aandeel zakt fors na bekendmaking van het nieuws. Duidelijkheid over haar vertrek wordt niet verstrekt; TNT houdt het bij de standaard bezweringsformule dat Lombard elders haar carrière vervolgt.

Het vertrek zou niets te maken hebben met de voorgenomen overname door UPS of de problemen in dat proces. Beleggers zijn desalniettemin ongerust.

Druk, druk
Ook president-commissaris Antony Burgmans is niet blij. Hij noemt het vertrek van Lombard "betreurenswaardig."

Burgmans staat een ongekend drukke tijd te wachten. De 65-jarige is ook commissaris bij AkzoNobel, waar hij moet bijspringen . Bij TNT Express moet hij Lombards vervanger Bernard Bot, de financiële topman van het concern, helpen om het bedrijf richting UPS te helpen.

Het wordt een heksentoer voor de gekende netwerker Burgmans is om nog wat tijd vrij te spelen voor zijn andere nevenfuncties. Zoals daar zijn: commissariaten bij Intergamma, Aegon, Jumbo, SHV.

En toezichtfuncties bij Het Wereld Natuur Fonds, De Nederlandse Opera, Het Muziektheater en de World Press Photo.

Van een hobby als zal het voorlopig wel helemaal niet komen.




Gerelateerde artikelen