VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marktomstandigheden blijven lastig voor Sligro

Waar de veruit grootse activiteit van Sligro Foodservice lijdt onder de economische teruggang, floreren de supermarkten. Voor inzicht in de winst moeten beleggers wachten tot eind januari.

Sligro Food Group trapt het jaarcijferseizoen af met een A4-tje over de omzetontwikkeling in het afgelopen jaar.

Foodservice, de belevering van onder meer horeca en bedrijven, blijkt al langere tijd behoorlijk conjunctuurgevoelig en een tak van sport waar stevige prijsdruk heerst.

De supermarkten van Sligro doen het wel goed, maar maken nog altijd maar een derde van de totale omzet uit.

Omzetcijfers
Voorlopig moeten we het dus doen met de omzetcijfers. Over geheel 2010 werd een omzet geboekt van 2.286 miljoen euro, 1,2 procent meer dan in 2009. Gecorrigeerd voor de extra week die het boekjaar 2009 telde en de consolidatie van Sanders Supermarkten is er over sprake van een autonome omzetgroei van 3,6 procent.

De cijfers liggen min of meer in lijn met de verwachting onder analisten. Foodservice deed het nog iets minder dan verwacht; de supermarkten presteerden boven verwachting.

De Foodservice activiteiten (tweederde van de totale omzet) kwam in het vierde kwartaal niet verder dan een autonome groei van 1,1 procent. Over geheel 2010 is dat cijfer nog 2,8 procent. De groei is hier sinds de zomer stevig teruggevallen.

De supermarkten van Sligro (eenderde van de omzet) leverden in het vierde kwartaal een autonome groei van 6,3 procent en 5,3 procent over het gehele jaar. Sligro wordt hier ook geholpen door de strenge winter wat volgens onderzoeksbureau GfK meer mensen naar de supermarkt heeft gelokt.

Het Sligro concern telt inmiddels 131 supermarkten, 8 meer dan een jaar geleden. Sanders bracht 22 vestigingen. Door de afstoot van niet naar EMTÉ om te bouwen Golff-vestigingen gingen er weer 14 filialen verloren.

Met de EMTÉ formule gaat het uitstekend. In het vierde kwartaal bedroeg de autonome groei van deze keten liefst 7 procent en voor geheel 2010 6,1 procent. Bij maar liefst 30 van de 80 EMTÉ filialen lag de autonome groei in het vierde kwartaal boven de 10 procent. Daarmee kan gerust gesteld worden dat Sligro succesvol is met de ombouwoperatie van de Golff supermarkten naar de EMTÉ formule.

Geen prognose
Wat deze tweedeling impliceert voor de winstgevendheid blijft gissen. Voor inzicht hierin zullen beleggers geduld moeten hebben tot 27 januari. Aan een winstprognose waagt het bedrijf zich nog altijd niet.

Het wordt interessant te zien hoeveel last Sligro van de prijsconcurrentie heeft, of anders gezegd hoeveel prijsconcessies het zelf heeft gedaan om marktaandeel te winnen.

Beleggen in retail
De meeste analisten zijn opvallend positief over retail-aandelen dit jaar. En dat terwijl in Europa en in de Verenigde Staten noodzakelijke overheidsbezuinigingen het besteedbaar inkomen van mensen gaat aantasten.

Daar staat tegenover dat de economie weer wat beter gaat en mensen met meer optimisme naar de toekomst kijken. Bovendien hebben consumenten al wat langere tijd de hand op de knip en willen zij het geld wel weer eens laten rollen. Zo vielen de kerstverkopen mee.

Of deze trend doorzet is onduidelijk. Veel zal ook afhangen van de ontwikkeling van de huizenmarkt. Zakken de prijzen verder dan kan dat het consumentenvertrouwen schaden.

Nederlandse retailfondsen als Accell, Macintosh, Hunter Douglas en Sligro zijn de laatste weken behoorlijk in koers gestegen, vooruitlopend op betere tijden.

De koers-winstverhoudingen lopen uiteen van circa 10 voor Accell en Hunter Douglas tot circa 13 voor Sligro.

Duur of goedkoop, de winstontwikkeling dit jaar zal daar meer duidelijkheid over verschaffen. Een belangrijk kenmerk van deze aandelen is dat zij garant staan voor een goed dividend.




Gerelateerde artikelen