VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN heeft Hercules-taak aan verbetering resultaten

KPN houdt vast aan de verwachting dat de financiële resultaten richting het einde van dit jaar zullen stabiliseren en in de loop van 2015 zullen verbeteren. Dat gaat zeker niet gemakkelijk worden.

Carlos Slim lijkt zijn keuze te hebben gemaakt.

Donderdag maakte het bedrijf van de rijkste Mexicaan, América Móvil, bekend een bod uit te willen brengen op de resterende aandelen van Telecom Austria.

Slim lijkt geleerd te hebben van de overname op KPN die niet doorging omdat de beschermingsstichting dwarslag.

Nu trekt América Móvil samen op met het Oostenrijkse staatsinvesteringsfonds OIAG, waardoor de benoeming van de topman en commissarissen wel beslissingen van de overheid blijven.

Geld uit KPN
América Móvil is voornemens een miljard euro te steken in het grootste Oostenrijkse belbedrijf. Het is duidelijk waar het Mexicaanse bedrijf dit bedrag vandaan haalt.

Eind maart verkleinde América Móvil haar belang in KPN voor een tweede keer in korte tijd tot 24,9 procent (was op hoogtepunt 29,8 procent).

 
Hiermee lijkt de keuze van Slim definitief gevallen op Oostenrijk. Hetgeen betekent dat een bod uit Mexico steeds onwaarschijnlijker wordt.

Tijd om weer naar de operationele gang van zaken te kijken.

Geen verslechtering

KPN-topman Eelco Blok blijft fiducie houden in de verwachting dat de resultaten richting het einde van het jaar stabiliseren. Maar op het eerste gezicht zijn hier nog weinig tekenen van.

De omzet op groepsniveau daalde ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar met 8,2 procent tot net onder de 2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kromp met bijna een-vijfde tot 624 miljoen euro.

Bij alle onderdelen van het concern was er sprake van krimp van de omzet, met uitzondering van het Duitse E-Plus, dat als er goedkeuring komt uit Brussel waarschijnlijk nog voor het einde van de zomer is verkocht (omzetgroei 2,5 procent).

De grootste pijn van het concern is bekend. De markt voor mobiele abonnementen is in kort tijd een vechtmarkt geworden en telefoonrekeningen worden steeds lager omdat klanten in plaats van bellen en smsen goedkope programma's gebruiken.

De omzet van de mobiele tak daalde met 12 procent tot 347 miljoen euro ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar (bedrijfsresultaat 55 miljoen euro, minus 61 procent).

Maar het beoordelen van een cijfer hangt af van het perspectief. Indien de eerste kwartaalomzet van 347 miljoen euro wordt vergeleken met het buitengewoon slechte vierde kwartaal van vorig jaar (omzet 353 miljoen euro), valt op dat de extreme verslechtering niet doorzet (1,7 procent daling).

De slechte cijfers in de laatste twee kwartalen zouden aan de basis kunnen liggen van positieve verrassingen in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar.

In dit rooskleurige scenario is natuurlijk geen ruimte voor tegenvallers als nog fellere concurrentie of nieuwe innovatieve chatprogramma's als Whatsapp die het verdienmodel aantasten.

Zakenmarkt beroerd
Nu er een beetje licht aan het eind van de tunnel van de Mobieldivisie waarneembaar is, dient er zich een nieuw probleemdossier aan.

In de kwartaalcijfers valt op dat de zakelijke tak - waar nu ook het oude Getronics onder valt - tegenvalt.
De concurrentie was hier altijd al heftig, maar ondernemers zijn door de kwakkelende economie genoodzaakt nog scherper op de kosten te letten. Zo willen steeds meer zakelijke klanten belpakketten afnemen tegen een (lage) vaste vergoeding in plaats van een duurder variabel pakket. De gemiddelde omzet per klant staat hierdoor onder druk.

De verkopen van de tak - die goed is voor meer dan een derde van de omzet op groepsniveau - daalden met 11 procent tot 730 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kromp zelfs met een kwart tot 146 miljoen euro. Het ziet er niet naar uit dat deze krimp snel een halt toegeroepen kan worden.

Alles bijelkaar genomen lijkt het nog een hele kluif om aan de stabilisatiedoelstelling te voldoen. Toch wijzen analisten van de Rabobank erop dat door de gunstige vergelijkingsbasis en stevige kostenbesparingen er mogelijk weer groei van het bedrijfsresultaat kan plaatsvinden vanaf het vierde kwartaal.

Het is de vraag of Carlos Slim zo lang wil wachten.
Marktvorsers vrezen dat América Móvil het belang van 25 procent in KPN in de komende kwartalen verder wil afbouwen. Dit kan stevige koersdruk tot gevolg hebben.

Vier keer positief
Los van een gunstige vergelijkingsbasis heeft topman Eelco Blok enkele troeven in de hand om vertrouwen te houden in de stabilisatiedoelstelling.

We noemen er vier.

- KPN gaat er nog steeds vanuit dat de E-Plus-deal doorgaat. Hierdoor stroomt er vijf miljard euro cash de onderneming binnen waardoor schulden kunnen worden afgelost. Lagere rentelasten, minder investeringen en een fiscaal voordeel kunnen de vrije kasstroom de komende jaren een flinke impuls geven.

- KPN is het enige belbedrijf in Nederland dat een volledig landelijke dekking voor ultrasnel mobiel internet heeft (4G). Het aantal 4G-klanten steeg aanzienlijk van 323 duizend eind vorig jaar tot 610 duizend eind maart.

- Ook het aantal dat triple play pakketten (bellen, tv en internet) dat wordt afgenomen blijft groeien. De penetratie van KPN-klanten voor triple play-pakketten steeg met 6 procentpunt tot 46 procent.

Deze pakketten moeten zorgen voor stabielere inkomsten omdat klanten minder snel opstappen. Ook de quadplay - het triple play pakket plus mobiel bellen - lijkt een succes. Het aantal klanten bedraagt nu 235 duizend versus 173 duizend eind 2013.

- KPN is langzamerhand zeer bedreven geworden in het besparen van kosten en het vereenvoudigen van het bedrijf. De effecten hiervan zullen in de komende kwartalen steeds beter zichtbaar worden.

LEES MEER:

9 april 2014

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013




Gerelateerde artikelen