VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mexicaans bod op KPN kan minstens 25 eurocent hoger

Heeft KPN er vertrouwen in dat América Móvil met een hoger bod komt? Die vraag staat centraal tijdens de aandeelhoudersvergadering komende woensdag.

Tijdens die bijeenkomst van bestuur en beleggers zal ook de verkoop van de Duitse activiteiten aan beleggers wordt voorgelegd.

Bieder América Móvil bevestigde twee weken geleden dat het, mogelijk met zachte hand gedwongen door de beschermingsstichting, (weer) in gesprek is met prooi KPN.

Maar over de hoogte van het bod zijn de Mexicanen duidelijk: 2,40 euro per aandeel en geen cent meer.

Dergelijke klare taal is gebruikelijk in een overnamespel. Iedere stuiver meer voor een aandeel betekent dat Carlos Slim 150 miljoen euro paraat moet hebben voor de aandelen KPN die hij nog niet heeft (70 procent).

Hoewel het huishoudboekje van América Móvil er niet slecht uitziet, lijkt er niet heel veel ruimte voor een stevige ophoging.

Ruimte voor hoger bod
Toch is de onderhandelingspositie van het KPN-bestuur sinds 9 augustus, de dag van het voorgenomen bod, verbeterd.

Eerst bleek dat de verkoopprijs van het Duitse onderdeel E-Plus, ironisch genoeg door scherp onderhandelen van América Móvil zelf, aanzienlijk hoger dan op het moment dat de Mexicanen het bod neerlegden.

Door de betere verkoopdeal ontvangt KPN 500 miljoen euro meer dan aanvankelijk gedacht. Aangezien het concern 4,3 miljard aandelen heeft uitstaan, betekent dit dat het bod zeker een dubbeltje hoger kan: 2,50 euro dus.

En vorig week kon topman Blok beleggers blij maken met nog .

Met de verkoop van E-Plus is een boekverlies gemoeid van 3,6 miljard euro. Dit geeft wel aan dat beleggers waarschijnlijk met weinig plezier terugkijken op het Duitse belavontuur dat teruggaat tot voor de eeuwwisseling.

Toch is het boekverlies fiscaal interessant omdat KPN de 3,6 miljard euro de komende jaren in partjes in mindering mag brengen op de winst. Daardoor gaat de belastingdruk sterk omlaag. Bij een belastingpercentage van 25 procent levert dit een belastingvoordeel op van 925 miljoen euro (25% maal 3,6 miljard euro).

Aangezien de belastingvoordelen pas in de komende jaren verrekend mogen worden ligt de contante waarde van dit zogeheten compensabele verlies op een dikke 600 miljoen euro. Dit is nog een cadeautje voor América Móvil van ongeveer 15 cent per aandeel.

Maar als KPN goed onderhandelt geeft Blok deze meevaller niet gratis weg en wil hij dit terugzien in een hoger bod van zeker 2,65 euro (2,50 plus 15 cent).

Mager
En 2,65 lijkt wel het minimum. Want het startpunt van de exercitie was dat het bod van 2,40 euro een redelijke prijs zou zijn. En hier kan een belegger vraagtekens bij zetten.

Zo heeft de E-Plus deal een zogeheten transactie-multiple van 9,5 keer het bedrijfsresultaat voor 2013, terwijl het Mexicaanse bod KPN volgens gegevens uit database Bloomberg waardeert op een multiple van nog geen 5.

Verschillende Europese telecommers als Deutsche Telecom, Swisscom Austria en het Zweedse Tele2 hebben ook aanzienlijk hogere waarderingen.

Daar komt nog bij dat Slim toeslaat op het moment dat winstcijfers onder druk staan vanwege forse investeringen in het nieuwe netwerken (bijvoorbeeld 4G en glasvezel) en forse uitgaven aan marketingcampagnes. Deze investeringen zullen pas in de komende jaren tot hogere winsten leiden.

DRIE BELANGRIJKE THEMA'S OP DE KOMENDE KPN-VERGADERING

1. Het bestuur en de commissarissen van KPN hebben zich nog steeds niet uitgesproken over de voorwaarden en de hoogte van het Mexicaanse bod.

Het is hoog tijd dat KPN klare wijn schenkt, en de buitengewone aandeelhoudersvergadering is hier het ideale podium voor.

2. Het lijkt aannemelijk dat América Móvil een lichte meerderheid, bijvoorbeeld 60 procent van de aandelen, in handen zal krijgen. Slim heeft hierdoor een beslissende stem in alle belangrijke besluiten zoals bijvoorbeeld dividenduitkeringen, desinvesteringen en overnames. Overige aandeelhouders staan feitelijk buitenspel. De VEB zal KPN verzoeken waarborgen in te bouwen om de kleinere aandeelhouders te beschermen.

3. KPN vraagt beleggers in te stemmen met de verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus. De verkoopsom oogt stevig, maar het boekverlies van 3,6 miljard euro laat zien dat het Duitse avontuur eigenlijk mislukt is.Hoe kijkt KPN hier op terug?

Ook valt te verdedigen dat de verkoop van de Duitse activiteiten de sterk verwaterende claimemissie van begin dit jaar onnodig heeft gemaakt. Vervelend, want een belangrijke reden voor het magere Mexicaanse bod is dat er nu drie keer zoveel aandelen uitstaan als voor de emissie. 


LEES MEER:


25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen