VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Afronding miljardenverkoop E-Plus geeft KPN meer lucht

In de eerste werkweek van de nieuwe financiële baas Jan Kees de Jager mag KPN vijf miljard euro bijschrijven. Nu de Duitse dochter E-Plus is verkocht, moet het telecombedrijf beleggers weer eens aansprekende resultaten gaan voorschotelen.

Met de vijf miljard euro die KPN van E-Plus-koper Telefónica krijgt overgemaakt, wil topman Eelco Blok sowieso de te hoge schuldenlast te lijf gaan.

Die moet structureel naar een lager niveau zodat de rentelasten niet langer een te grote hap uit de winst nemen.

Een ander deel van de verkoopopbrengst van de Duitse werkmaatschappij gaat naar “het ondersteunen van de strategie in Nederland en België”.

Dividend
De definitieve verkoop van het goed draaiende en beloftevolle E-Plus maakt ook weer dividendbetalingen mogelijk. Na een dividendloos 2013 krijgen beleggers medio oktober twee eurocent per aandeel overgemaakt.

Samen met het aangekondigde slotdividend van vijf eurocent over het nu lopende boekjaar (te betalen in mei volgend jaar), komt het dividend over heel 2014 op zeven eurocent.

Eelco Blok voegde daaraan toe dat ‘het dividend per aandeel over het jaar 2015 naar verwachting zal groeien’.

Ommekeer
Na enkele kwakkeljaren moet 2014 het eerste jaar van de ommekeer gaan worden.

Bij de recente halfjaarcijfers kon bestuursvoorzitter Eelco Blok voorzichtig wat plusjes melden. Zo daalt de omzet na enkele kwartalen niet verder en steeg de operationele winst (ebitda) ten opzichte van het eerste kwartaal licht.

Volgens Blok zullen de financiële resultaten aan het eind van het jaar stabiliseren. Niet zozeer door een flinke omzetimpuls, maar vooral door de besparingen die minstens 75 miljoen euro moeten zijn. In 2016 moeten die jaarlijkse kostenvoordelen 300 miljoen euro zijn.

Snijden in de kosten zal ook na 2016 wel doorgaan, maar over het hoe en wat wilde Eelco Blok vorige week tijdens een aandeelhoudersvergadering nog niks kwijt. ‘Eerst maar de 300 miljoen euro halen’, aldus Blok na vragen van beleggers.

Om op langere termijn een gezond bedrijf te worden zal de groei moeten komen uit de opbrengsten. Het nieuwe 4G-netwerk en bundelpakketten (tv, internet, vast en mobiel bellen) moeten voor nieuwe klantenaanwas gaan zorgen.

In het eerste kwartaal liep dit redelijk. KPN kreeg er bij mobiel 53 duizend klanten bij door in te zetten op 4G en bundeling met andere producten. Toch kwam die groei niet terug in de omzet. KPN opereert in een vechtmarkt waar concurrenten als Ziggo, UPC (die binnenkort gaan fuseren), T Mobile en Vodafone elkaar met lage prijzen bevechten.

Derde cfo in drie jaar
Nu de echte alarmfase bij KPN achter de rug lijkt, door tussenkomst van een beschermingsstichting hield het bedrijf  zelfs een overname door grootaandeelhouder América Móvil (AMX) af, komt Jan Kees de Jager als nieuwe financiële topman binnen.

De Jager is de derde financiële baas van KPN in drie jaar tijd, interimmer Steven van Schilfgaarde niet meegerekend. Zijn jaarsalaris wordt 625 duizend euro, exclusief mogelijke prestatiebonussen.

Tweeënhalf jaar geleden vertrok Carla Smits Nusteling na drie jaar uit onvrede over de aansturing en besluitvorming binnen KPN. Opvolger Eric Hageman was een jaar bezig toen hij “om persoonlijke reden” opstapte.

Volgens president-commissaris Jos Streppel was de keuze op voormalig minister van Financiën De Jager, die zowel Blok als Streppel uit hun netwerk al kende, gevallen vanwege diens stevige achtergrond op financieel gebied zonder dat hij alle ins en outs van de boekhoudregels (IFRS) beheerst.

KPN zocht een financiële man die ook als sparing partner voor de andere bestuurders kon aftreden op operationeel en strategisch gebied.

Niet meer verstoord
Tijdens de aandeelhoudersvergadering vertelde Streppel ook dat de sfeer tussen KPN en AMX is verbeterd.

De samenwerking was na het afgeketste vijandige bod van AMX stopgezet. De twee commissarissen afkomstig van AMX werken weer “constructief” mee, zo zei Streppel.

Ook de krachtenbundeling op operationeel vlak tussen de voormalige kemphanen komt langzaam van de grond. Dit gaat vooral om het gezamenlijk inkopen van mobieltjes en het uitwisselen van technologische kennis.

LEES MEER:

30 juli 2014

2 juli 2014

25 april 2014

9 april 2014

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014




Gerelateerde artikelen