VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brunel groeit tegen de klippen op

Detacheerder Brunel groeit hard en de groei lijkt er voorlopig nog niet uit. De onderneming profiteert sterkt van omvangrijke energieprojecten in Australië.

Brunel bewijst al jaren dat het geen gewoon uitzendbureau is.

De specialist in het plaatsen van hoogopgeleid personeel als ingenieurs en ICT- en financieel specialisten groeit ook in mindere tijden.

De halfjaaromzet steeg met liefst veertig procent tot 303 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat (ebit) met 31 procent aandikte tot 15,6 miljoen euro. De ebit-marge daalde hierdoor van 5,4 procent naar 5,1 procent.

De omzetgroei is hoger dan verwacht, het bedrijfsresultaat iets lager. De lagere marge valt te verklaren door het hogere aandeel van de olie- en gasdivisie waar traditioneel lagere marges worden gemaakt.

Overigens zijn de marges in de olie- en gas-activiteiten de afgelopen tijd wel flink gestegen, met een vol procent tot 4,9 procent.

Na zes maanden staat de teller van de nettowinst op 25,1 miljoen euro (+32,8 procent), gelijk aan een winst per aandeel van 1,04 euro.

Olie en gas
Ondanks de wat lagere marges is de mondiaal opererende olie-en gas divisie de belangrijkste drijfveer voor de groei bij Brunel. In het tweede kwartaal nam de omzet met liefst 57 procent toe tot een record van 212 miljoen euro.

Het plaatsen van ingenieurs naar olie- en gas platforms wereldwijd was het afgelopen kwartaal goed voor 70 procent van de concernomzet, buiten Europa dus.

De zwakke euro tegenover de Amerikaanse en Australische dollar hielp voor 7 procentpunt mee aan de omzetgroei.

Brunel heeft enkele grote offshore projecten in Australië onder handen en draait ook in de regio's Zuidoost- Azië en in Noord- en Zuid-Amerika op volle toeren.

Ook groei in Nederland en Duitsland
Waar spelers als USG en Randstad het bijzonder zwaar hebben in Nederland en Duitsland, expandeert Brunel nog steeds in beide landen.

De omzetgroei in Nederland bleef beperkt tot 3 procent tot 40,0 miljoen euro, maar in Duitsland nam deze met 19 procent toe tot 43,5 miljoen euro.

Ebit steeg in Nederland met 12 procent tot 3,9 miljoen euro, maar zakte in Duitsland met 8 procent tot 3,6 miljoen euro.

Het feit dat er in Nederland en Duitsland één werkdag minder was dan vorig jaar drukten de cijfers in beide landen.

Omzetprognose omhoog
Voor dit jaar trekt Brunel de omzetprognose op van minimaal 10 procent groei naar ten minste 15 procent.

Ondanks de crisis in Europa denkt Brunel ook in de rest van het jaar hier te kunnen groeien, zij het op een wat lager niveau.

Dat zal ook gelden voor de olie en gasdivisie omdat er in de tweede jaarhelft minder projecten om handen zijn.

Weinig te klagen dus voor beleggers die waarschijnlijk dit jaar weer een mooi dividend tegemoet kunnen zien.




Gerelateerde artikelen